Af Lasse Cato - 15/09-16 08:17

Teatersulten? Her er 8 teaterstykker anbefalet af unge til ungeTeatersulten? Her er 8 teaterstykker anbefalet af unge til unge

Hvad er der af godt teater i den kommende tid?

Bildstrecke im Grossformat »

Vi har fået Jonas Gudmand og Lea Damgaaard, der begge arbejder på "Ungt Teaterblod" til at anbefale fire forestillinger for unge teatergængere.

I ØST

‘Felt’
Teater Grob

Otte skuespillere opfører syv improviserede forestillinger idenne opsætning på Grob og det glæder Jonas Gudmand sig til.

- Det kan være sjovt at se noget, hvor der ikke er lavet aftaler på forhånd om hverken karakterer eller handling. Der er ingenting på scenen – kun to stole og nogle kendte skuespillere, siger han.
Sebastian Jessen, Mathilde Norholt og Cyron Melville er på plakaten. Og de efterhånden erfarne navne glæder redaktøren sig til at se i en anderledes teatersituation:

- Den store fordel i impro-teater er, at det er fuldstændig uforudsigeligt. Hvis det fungerer, føler man sig endnu mere draget af det end almindeligt teater, fordi det bliver levende på en helt anden måde, når man ved, at de ikke har forberedt det. Og så vil jeg gerne se, om de her skuespillere overhovedet er gode til impro.

‘Kvinde kend din krop’
Mungo Park

- Det er måske det bedste stykke, jeg nogensinde har set på dansk grund. Det kombinerer underholdning og alvor i en ekstremt elegant grad.

Sådan beskriver Jonas Gudmand dramatiseringen af den legendariske håndbog, der første gang blev udgivet i 1975. Han forklarer, at opsætningen formår at svinge fra ekstremt sjove scener til gravalvorlige øjeblikke helt flydende, og at det får teateroplevelsen til at være tæt på det sublime.
Redaktøren tilføjer, at netop dette teater i Allerød er et af hans favoritter:

- Mungo Park er er gode til at gøre deres stykker levende og tage aktuelle emner op. Det kunne for eksempel være flygtningkrisen og i dette tilfældige kvindelighed, der ofte er oppe i pressen. Teateret ligger i Allerød, men det er virkelig turen værd at tage turen dertil, selv om man ikke bor i nærheden.

‘Den danske borgerkrig 2018-24’
Nørrebro Teater

Emner som demokrati, kærlighed og fællesskab er i centrum i dette stykke, hvor det danske folk har fået nok af finanskrisen og brudte valgløfter og er endt ud i en borgerkrig. Alligevel skulle det ikke være en rendyrket alvorlig oplevelse.

- Det lyder virkelig alvorligt, og jeg vil gerne vide, hvordan man får en samtidskomedie ud af det, siger Jonas Gudmand og tilføjer:

- Det, Nørrebro Teater gør så godt, er at få noget alvor ind i morskaben. Hvis man vil have ren humor, kan man tage til standup, men her er der altså nogle ekstra vitaminer til humoren. Og det gør det til et suverænt sted at starte med at gå i teateret for unge.

‘Højskolesangbogen’
Det Kongelige Teater, Skuespilhuset

Jonas Gudmand har fundet en forestilling på landets mest berømte teater, som han ser frem til at se her i efteråret – men hans begrundelse er en smule opsigtsvækkende.

- Det lyder tilpas kedeligt til, at der må være nogen, der har tænkt noget interessant om emnet. Jeg vil gerne se, hvordan man får løst det, siger han.

Det Kongelige Teater skriver selv, at stykket har i sinde at undersøge, om vi stadig kan kende det Danmark, Højskolesangbogen prøver at få os til at samles om, og det er blandt andet den overvejelse, der får Jonas Gudmand til at glæde sig til forestillingen:

- Det handler om, hvad danskhed er, og hvad der binder os sammen. Og i denne tid er det måske oplagt, at vi griber fat i Højskolesangbogen og ser, om vi kan finde noget sammenhængskraft og fællesskab i den.

I VEST

‘Røde Orm’
Moesgaard Museum

I 2017 er Aarhus Europæisk Kulturhovedstad, og i den anledning bliver vikingesagaen ‘Røde Orm’ opført i samarbejde mellem Det Kongelige Teater og Moesgaard Museum.

- Scenen er ude i naturen og kæmpestor. Det kommer til at være en vikingehistorie, hvor der foregår noget over det hele med heste og slåskampe og så videre. Det er jo noget helt andet at se kæmpe friluftsstykke end at se et stykke i en teatersal, og jeg tror, at det bliver virkelig godt, siger Lea Damgaard.

Det er første gang, Det Kongelige Teater sætter en udendørs produktion i denne størrelse op uden for København, og i løbet af den måned, forestillingen opføres, vil 100.000 mennesker nå at se stykket. Billetsalget er startet via Det Kongelige Teaters hjemmeside, Kglteater.dk.

‘Hamlet’
Aalborg Teater og Odense Teater

Med én titel anbefaler Lea Damgaard både Odense og Aalborg Teater, da Shakespeare-klassikeren bliver opført begge steder her i efteråret. Og det kan godt betale sig at se begge versioner, mener hun:

- Jeg elsker selv ‘Hamlet’, fordi der er så mange forskellige temaer i stykket. Det er omkring fire-fem timer langt, hvis man spiller hele manuskriptet, så instruktøren er altid nødt til at foretage nogle valg omkring, hvad der skal fokuseres på. Derfor er det også spændende for mig at se begge opsætninger.

‘De Rene Rum’
Aarhus Teater

Aarhus har både en skuespiller- og en dramatikerskole, og med dette stykke debuterer dramatikeren Amalie Olesen. Derudover er der otte skuespillere fra Den Danske Scenekunstskole i Aarhus på rollelisten.

Stykket handler om en gruppe mennesker, der dyrker en romersk gud, men da guden viser sig på jorden, er det ikke ligefrem den oplevelse, de havde forventet.

- Det er altid fedt at se, hvem skuespillereleverne er, og hvordan de spiller. Og at have set dem nu gør det også interessant at se, hvor de ender, når de er uddannet. Og med dramatikerne er det spændende at se, hvordan den allernyeste dramatik tager sig ud, siger Ungt Teaterblods anmelder Lea Damgaard.

‘Du må være en engel, Hans Christian’
Teatret Gruppe 38

Denne juleforestilling på børneteateret Gruppe 38 i Aarhus har listet sig med på Lea Damgaards liste, da teateret sætter forestillingen op nærmest hvert år og tidligere har vundet en Reumert for den.

- Teatret Gruppe 38 leger ret meget med hele teateroplevelsen. Her er scenen et langbord, og så kommer H.C. Andersens figurer til live, siger hun og tilføjer:

- De har mange forestillinger klokken 11, da deres målgruppe er børn, men de har også forestillinger klokken 19, så forældrene kan nå at komme med. Og deres stykker taler på ingen måde ned til børn, hvilket er meget fint, og deres tematikker og forestillinger er i den grad også relevante og spændende for unge.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx