Af Lars Dinesen - 09/08-17 18:53

Disse hunde bliver herreløse på grund af Game of Thrones-fansDisse hunde bliver herreløse på grund af Game of Thrones-fans

Den populære storserie Game of Thrones har skabt en trist tendens på internater i USA og Storbritannien. Flere hunde af racen siberian husky bliver nemlig forkastet af ejerne, der ikke magter den krævende slædehund.

storybild

Summer, Nymeria, Grey Wind, Ghost og Lady er navne, der i stigende grad bliver set på chipmærkningen på de siberian husky-hunde, der bliver indleveret på internater i San Francisco og omegn. Hundenavnene er også på de kæmpeulve, som Stark-familiens børn adopterer i første sæson af Game of Thrones serien.

»De her folk ser tv-showet og synes, at de her hunde er seje. Folk kan ikke engang se forskel på en husky og en ulv, det viser sig gang på gang, når vi holder adoptionsbegivenheder. Her spørger folk altid, om det er ulve, selv om det tydeligvis er en husky. De her folk følger bare trenden med, hvad der er nuttet,« lyder det fra amerikanske Angelique Miller, der for formand for foreningen NorSled ifølge mediet SF Gate.

Noget lignende skete da realfilmsindspilningen af Disneys '101 Dalmatinere' kom ud, her eksploderede købet af dalmatinerhunde og senere blev mange af hundene herreløse, da ejerne fandt ud af, hvordan racen var. Salget af klovnefisk tog også et kraftigt opsving, da Pixar-filmen 'Find Nemo' kom på det store lærred. Desværre blev der også meldt om flere hændelser, hvor børn havde skyllet deres egne Nemoer ud i toilettet for at hjælpe dem tættere på havet.

I Storbritannien i 2014 meldte dyreorganisationer en stigning på 700 procent af den ulvelignende husky-hund, der er steget i popularitet i takt med fantasy-serien fra 2011, skriver SF Gate. Det er tre år efter serien første gang løber over skærmen. Det er dog svært at sige, om danske hundeejere er så skødesløse som i udlandet, dog ser man ofte siberian husky hunde, der søger nye hjem.

At der netop skulle gå tre år før mange fantasy-fans blev trætte af deres slædehunde, kan der være en meget reel forklaring på. Ifølge Heidi Schmølz, der er racerepræsentant for siberian husky-racen i Dansk Polarhunde Klub. Det er typisk på dette tidspunkt, at ejerne finder ud af, at de har købt en slædehund med et stærkt jagtinstinkt, der aldrig kommer til at lære at gå i snor. Hun har selv haft huskyer i 30 år og har for tiden 20 eksemplarer af racen.

»Ser de et blad, et egern, en hare eller lignende, så løber de efter det. Det er en hund, der ikke kan være løs på stranden, og den skal altid være i snor,« forklarer Heidi Schmølz overfor MX og forsætter:

»En god hæk rundt om haven er ikke nok.«

Som med mange andre hunde, så kan man forme sin hund meget, når den er hvalp. Men når den når teenagealderen, så glemmer den alt om at komme, når man kalder, forklarer den danske racekender.

»Og de lærer det aldrig igen,« siger Heidi Schmølz. Hun forklarer, at når racen ofte ender på internaternes adoptionslister på grund af jagtinstinktet.

Den erfarne hundeejer har selv erfaret, at et to meter højt hegn på hundenes løbegård ikke var nok. Derfor har hun valgt at lægge tag på for hundenes skyld. Ellers kravler de energiske hunde simpelthen over for at komme ud til sine ejere.

I Dansk Polarhunde Klub får man typisk kun henvendelser på hvalpe fra folk, der allerede har sat sig godt ind i hunderacen på forhånd. Dog peger hun på, at hvalpekøbere måske ikke får den samme vejledning, når man køber hunde på for eksempel DBA, hvor man ofte kan få huskier uden officiel stamtavle. Her er prisen også billigere end de 12-14.000 kroner, det typisk koster at købe en hund med stamtavle fra Dansk Kennel Klub.

Racerepræsentanten anbefaler da også hunden som race, hvis man er afklaret med de krav, den stiller til sin ejer.

»Man får jordens bedste hund. Du får simpelthen ikke en bedre familiehund, der aldrig kunne finde på at bide hverken børn eller voksne. Det er en gammel nomadehund, så det ligger dem meget fjernt,« siger Heidi Schmølz.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Forældre raser over børne-program på...
bt.dk
Tidligere Playboy-model' står frem...
bt.dk
Politiet vil i kontakt med folk, der...
bt.dk
Se billedet: 'Årgang 0'-Rachel med...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx