Af Bo Poulsen - 05/01-18 21:00

18-årige Alberte var ude for alvorlig ulykke for to år siden: Nu imponerer hun alle til X Factor18-årige Alberte var ude for alvorlig ulykke for to år siden: Nu imponerer hun alle til X Factor

'Efter ulykken tænkte jeg, at det bare var sådan, det var.'

storybild

18-årige Alberte Larsen imponerede alle dommerne til sin audition til X Factor. (Billede: DR)

18-årige Alberte Larsen har spillet og sunget hele sit liv.

Men for to et halvt år siden måtte hun sætte musikken på standby, da hun var ude for en alvorlig ulykke. En ulykke som hun stadig har efterveer af i dag. Det forhindrede hende dog ikke at stille op til audition i underholdningsprogrammet X Factor, som man kunne se fredag aften på DR1. Her imponerede hun dommertrioen med sin optræden, og de sendte hende alle videre til næste runde.

Her fortalte hun dem om ulykken, men lagde vægt på, at det jo ikke påvirker hendes sang i dag. At hun så tidligt i forløbet delte sin historie med Thomas Blachmann, Sanne Salomonsen, Remee og resten af Danmark er der god grund til.

»Jeg vidste jo ikke, hvor langt jeg ville gå i programmet. Og på et eller andet tidspunkt skulle det jo ud alligevel. Så det kunne lige så godt komme ud til at starte med. Så kommer der heller ikke nogen spekulationer,« siger den unge singer-songwriter til BT.

Hun lægger dermed vægt på, at det på ingen måder handler om at få medlidenhed. Det handler ene og alene om at få alle kortene på bordet til at starte med.

»Det er meget syret.«

Det var på efterskolen i Aarhus, at hun en dag fik et ildebefindende på badeværelset.

»Jeg kan huske, at jeg har det lidt skidt om morgenen, og så kan jeg ikke rigtig huske mere. Derefter er det hele ret sløret. Det er det virkelig. Det næste jeg sådan rigtig kan huske er, at jeg startede på gymnasiet. Det er meget syret.«

Hun besvimede på badeværelset, fik et kraniebrud og en kraftig hjernerystelse. Siden ulykken har hun haft fysiske problemer med højre side af kroppen. Eksempelvis hang hendes ansigt i højre side i en overgang, og hun går med en dropfodsstimulator, der hjælper hende i hverdagen.

Men problemerne forsøger hun at komme til livs med sin genoptræning, og det går også fremad. Man må dog erkende, at hun har et tydeligt livsmod og en positiv tilgang til tingene, der smitter af. Og hendes passion for musikken har også været en stor motivator for at kæmpe sig tilbage.

»Efter ulykken tænkte jeg, at det bare var sådan, det var. Jeg måtte prøve at få det bedste ud af det. Selvom det selvfølgelig er super svært,« konstaterer hun.

På trods af udfordringerne, som hun kan have i hverdagen, anser hun sig ikke for at være markant anderledes end sine klassekammerater på Horsens Statskole, selvom hun indrømmer, at det kan være svært i perioder.

»Det er det jo. Det er klart. Men jeg forsøger så vidt muligt at glemme det. Der er ikke noget, som mine venner gør, som jeg ikke gør. Jeg vil hellere springe ud i det og ende med at fortryde det, end slet ikke at gøre det og så fortryde det.«

Selvsamme begrundelse har hun også for at tage til X Factor-audition. Men hun har heldigvis en god familie og kæreste, som alle af flere omgange har husket hende på, at hun skal tage vare på sig selv og føle efter, om hun gør det rigtige.

Det skal være ægte

Interessen for musik har hun stort set altid haft. I Alberte Larsens barndomshjem er der altid blevet spillet musik, og hun kan hele Kim Larsens bagkatalog i hovedet. Dansk musik har også fyldt meget, hvorfor hun også skriver sine sangtekster på dansk. Og hun besluttede sig i sidste ende for at synge end af sine egne sange fremfor et covernummer.

»Det er jo meget personligt at synge sin egen sang. Men hvis det skal være ægte, så skal det være mit eget. Hvis det ikke var, så ville jeg ikke føle, at jeg havde vist mig, hvilket jeg gerne ville.«

Dommerne var også meget imponerede over hendes audition.

»Wow, er du sindssyg. Du har den helt rene vare,« sagde Blachmann til hende i programmet. Også det danske musik-ikon Sanne Salomonsen konstaterede at 'You got the shit' overfor den unge Alberte Larsen.

Hun har dog også kunnet bruge sin ulykke positivt i forhold til musikken. Også selvom der gik noget tid, før hun kunne spille guitar igen.

»Jeg er blevet lidt mere bevidst, om hvad der fylder og er blevet bedre til at sortere ting væk. Groft sagt, føler jeg ikke, at jeg skriver 'lort' mere. Jeg bevæger mig måske lidt ud i nogle større ting temamæssigt og tekstmæssigt. Jeg er nok blevet mere velovervejet,« siger den unge musiker og fortsætter:

»Musikken er også en virkelig god måde for mig at få nogle ting ud på, som jeg ikke har følt, jeg kunne sætte ord på. Det er en smule syret.«

Hvor langt 3'g eleven kan komme i programmet, ved hun ikke, men foreløbigt tager hun det en dag ad gangen.

»I starten var jeg måske lidt dum og spontan og tænkte på, at nu klarer vi den audition ,og så tager vi den derfra. Jeg havde slet ikke overvejet, at jeg kunne få tre ja'er.«

LÆS OGSÅ: X Factor-auditionslegende stiller op igen: 'Denne gang behandlede dommerne mig stort set ordentligt'

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

'OK18 handler om noget HELT andet end...
bt.dk
Rane Willerslev: Jeg har både angst...
bt.dk
Vidste du det? Det sker der med dine...
bt.dk
Camilla Framnes afslører: Jeg har...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx