Af - 17/01-17 19:54; Opdateret: 17/01-17 20:24

Manden bag årets danske actionfilm: 'Du skal have fornemmelsen af opkast'Manden bag årets danske actionfilm: 'Du skal have fornemmelsen af opkast'

Sammen med navne som Gilli og S!vas, bragede instruktør Fenar Ahmad i 2014 frem på scenen med filmen ’Ækte vare’. Nu følger han succesen op med ’Underverden’. Den måske vildeste danske actionfilm nogensinde.

storybild

Fenar Ahmad, filminstruktør og aktuel med actionfilmen Underverden, fotograferet på hans yndlingsmuseum i København, Thorvaldsens. (Billede: Asger Ladefoged)

- Vi har forsøgt at gøre det så ekstremt som muligt. Når du går ud af biografen, skal du have en fornemmelse af at kaste op. Det er jo ikke fedt at slå ihjel, og det her er min måde at kritisere vold på.

35-årige Fenar Ahmad er klar med sin nye film ’Underverden’. En på én gang rørende og barsk historie om en storebror, der i forsøget på at hjælpe sin lillebror, ender langt udover, hvor han kan bunde. Smurt ind i blod og kaos, får det store konsekvenser ene mand at tage kampen op imod underverdenens bandekrig i København.

- To måneder før jeg skulle i gang med ’Ækte vare’ (Fenar Ahmads forrige film fra 2014, red.), kom jeg på ideen til ’Underverden’. Min lillebror var ude i noget rod – i dag er han gift og går i skole – men dengang var han ude i noget rod, og da jeg samtidig kunne se i medierne, hvordan bandemiljøerne var blevet hårdere, inspirerede det til at lave en film om os to som brødre, fortæller Fenar Ahmad, der deler filmens hovedperson Zaids kulturelle splittelse ved både at have flygtningebaggrund (Irak) og gang i de finkulturelle kredse.

I ’Underverden’ spiller Dar Salim stjernekirurgen Zaid, som en dag bliver opsøgt af sin bror, der desperat beder ham om penge, da han er kommet i problemer med bandemiljøet.

Det er Fenar Ahmads egen lillebror, som spiller lillebroderen i filmen og for at skabe en så troværdig historie som mulig, er alle roller skrevet direkte til de medvirkende.

- For fem år siden spurgte jeg Dar (Salim, red.), om han ville spille hovedrollen i den her film. Hvis han havde lyst, ville jeg skrive rollen præcis til ham. Jeg starter med at spørge skuespillerne, om de vil være med, og når de har sagt ja, begynder jeg at skrive manuskriptet med dem i hovederne. Når vi indspiller, får de også lov til at komme med input, fortæller Fanar Ahmad og bruger rapperen Branco fra gruppen MellemFingamuzik som eksempel.

- Branco hedder for eksempel også Branco i filmen. Der er en scene, hvor Zaid opsøger Branco i et kælderrum. Der brugte vi for det første MellemFingamuziks gamle studie. I det oprindelige manuskript tilbyder Branco Zaid en kop te, men det syntes Branco var for mærkeligt. ’Jeg drikker ikke te. Kan vi ikke bare tage en cola?’. Sådan fik skuespillerne hele tiden lov til at komme med små input.

’Underverden’ er måske den vildeste actionfilm i Danmarkshistorien, hvor der udover at blive skudt, sparket og slået ned på stribe også bliver sat ild til både mennesker og bygninger.

Fenar Ahmad har gået meget op i at gøre sin film så ekstrem som mulig og hele tiden skrue op for vanviddet. Vi lever i en voldelig tid og bliver nødt til at sætte fokus på det, mener han.

- I 80’erne var der to rockerbander, som var nemme at holde øje med. I dag er der måske otte forskellige, og alle er imod alle. Danmark er samtidig en krigsførende nation. Vi har bombet i Syrien, og samtidig synes vi ikke, vi har plads til dem, der flygter fra det. Se på Aleppo. Vi er nødt til at forholde os til det.

Men ’Underverden’ er ikke kun en film om vold og konsekvenserne ved at miste sig selv. Det er også en film om at vise, at verden ikke er sort hvid. At alle indvandrere ikke er kriminelle og bor i ghettoer, men at de også kan få højtprofilerede jobs og bor i luksuslejligheder.

- Der er også nogen af os, der bor i fede lejligheder, spiser lækker mad og drikker rødvin. Vi viser middelklassen på hospitalet og kunstnermiljøet i Bredgade med deres kokainfester og champagne, eksemplificerer han og tilføjer.

- Jeg er forresten træt af at se de rige portrætteret som kolde og onde. Det er slet ikke min forståelse. De kan også være glade, søde og forstående.

Fenar Ahmad vil altså ikke lave en stereotyp indvandrer-film. Det er en dansk film med nogle seje, danske skuespillere, som han forklarer det.

En særlig scene, som han har fortalt om i flere interviews, skiller sig dog ud og kan tolkes som en kritisk kommentar til indvandrer-miljøet. Her kritiserer Fenar Ahmad de type fædre, der bruger dagen lang indendørs i sofaen på at se nyhedsudsendelser fra Mellemøsten.

- Det er bare ikke godt nok at sidde der med sin parabol og se nyheder fra et andet land dag ud og ind. Jeg er selv 35 nu, har en datter og en kæreste og prøver hver dag at få noget ud af livet. I filmen er det Zaid, der siger det til sin far, men det kunne ligeså godt blive sagt til en ’dansk mand’, der altid bare sidder i sofaen og ser fodbold og drikker øl. Det er heller ikke godt nok.

Fenar Ahmads forrige film ’Ækte vare’ havde rapperen Gilli i hovedrollen og blandt andet S!vas’ hit ’D.a.u.d.a.’ som en del af soundtracket.

Denne gang har han fået produceren Jens Ole McCoy fra Ukendt Kunstner til at lave soundtracket – dog med fokus på at lave ”klassisk” filmmusik.

- Selvom jeg ikke kan lide musicals, kom jeg jo med ’Ækte vare’ nærmest til at lave en, haha. Jens Ole har lavet det vildeste underlægningsmusik. Vi har snakket om senere at udsende et soundtrack inspireret af filmens handling.

Han kan godt se S!vas som skuespiller i en kommende film. Hans næste projekt har for eksempel S!vas’ producer Reza på rollelisten

- Jeg arbejder på en eventyrfilm. Nu må vi se, hvad det bliver til. Lige nu ser jeg bare frem til at se ’Underverden’ i Imperial. Den her film er skabt til det store lærred.

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Ny OL-skandale: Endnu en atlet taget...
bt.dk
Husker du ham? Nu forklarer...
bt.dk
Tv-seere chokerede over OL-stjernes...
bt.dk
Jamie Talbot fra X Factor: Sådan er...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx