Af - 18/02-16 12:38

Denne film bør du virkelig ikke se: Alligevel kan du ikke lade være siger ekspertDenne film bør du virkelig ikke se: Alligevel kan du ikke lade være siger ekspert

Når vi ser uhyggelige film, øver vi os i at stå i farlige situationer. Og faktisk kan et godt gys være sundt for os, lyder det for horrorekspert.

Filmen “The Witch” er på vej mod de danske biografer, men i USA har de allerede taget imod den med rædsel. En anmelder skriver eksempelvis, at den er så uhyggelig, at den ville få selveste satan til at græde.

Alligevel skal den nok blive et stort hit, for vi elsker nemlig at se gyserfilm, og det har en helt naturlig forklaring, siger ekspert i gyserkultur og adjunkt ved Aarhus Universitet, Mathias Clasen.

- Det ligger meget dybt i den menneskelige natur at lade sige drage af det morbide og opsøge simulerede skrækscenarier. Det giver indblik i, hvordan vi selv vil reagere i farlige situationer, siger han.

Mathias Clasen har forsket i horror og sammenligner mennesket gysertrang med, når kattekillinger slås.

Når de slås for sjov, øver de sig i de kampe, de skal ud i. Det samme gælder børneleg. Børn elsker at lege ting, som tillader dem at flirte med det, de er bange for.

Og faktisk kan det ligefrem være en god idé at se en uhyggelig film.

- Det er sundt at se frygten og mørket i øjnene. For uanset hvor godt et liv, man har, er det sundt at få erfaring med, hvordan det føles, når vi møder det, der skræmmer os.

Ofte handler uhyggelige film om hekse, hajer eller spøgelser. Og når folk angiver, hvad de er bange for, er det da også mørket og store, slimede slanger, som er svaret, siger forskeren.

- Det, vi burde være bange for i dag, er jo ting som trafikuheld, smøger og umættede fedtsyrer, men det er vi ikke biologisk disponeret for at frygte, siger Mathias Clasen.

Fra tidligere tider har vi mennesker nemlig indlært at frygte mørke, farlige dyr og overnaturlige væsener, og det tager tid for mennesket at lave det om, siger han.

Men vil vi så om 2000 år se gyserfilm om umættede fedtsyrer?

- Ja, hvis jorden drejer rundt til den tid, vil vi.


LÆS OGSÅ: Uhyggeligt anderledes bryllupsbillede viser en mors kærlighed til sin søn

LÆS OGSÅ: 13-årige Emilie var klædt ud som Inger Støjberg til Halloween

LÆS OGSÅ: Test dig selv: Hvor meget heks er du?

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Billede af kronprins Frederik vækker...
bt.dk
Kendt tv-vært skal giftes: 'Hun sagde...
bt.dk
Nåede at se sit livsværk smuldre: Nu...
bt.dk
Oliver Bjerrehuus om ny...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx