Af - 21/01-14 19:54

Kunsten at spille en uelsket kvindeKunsten at spille en uelsket kvinde

Naomie Harris spiller Winnie Mandela i storfilmen 'Mandela: Vejen til frihed', som får premiere i morgen. Metroxpress har mødt den 37-årige engelske skuespiller.

storybild

Naomie Harris er blandt andet kendt fra 'Pirates of the Caribbean'-filmene, og så spiller hun Eve Moneypenny i 'Skyfall' og den kommende Bond-film. TYil højre ses hun i rollen som Winnie Mandela i filmen, der har premiere denne uge. (Billede: Polfoto/Scanbox)

Hvor meget vidste du om Winnie Mandela, da du sagde ja til rollen?
- Meget lidt. Jeg anede ikke, at hun var så kontroversiel, og jeg vidste ikke, at hun også selv var politisk aktivist, og at hun har haft så stor betydning for Sydafrikas historie. Det var lidt af chok at finde ud af det.

Hvordan er det at spille en person, der netop er så kontroversiel, og som er blevet lagt for had af et helt verdenssamfund?
- Der er så mange forskellige meninger om, hvem den her kvinde er. Nogle mennesker ser hende som djævelen selv. Hun er blevet kaldt en bedrager, en morder, en terrorist. Og jeg havde ikke lyst til at nedtone de ting, hun har gjort, for de gør hende til den, hun er. Winnie har set filmen, og hun er meget glad for den. Hun siger, det er første gang, hun føler, hun er blevet portrætteret på en sand måde. Jeg har ikke forsøgt at gøre hende til en helgen.

Idris Elba: Mandela var min fars store idol
Idris Elba: Mandela var min fars store idol

Mens Nelson Mandela var i fængsel, blev Winnie selv fjernet fra sine to små børn og spærret inde af politiet. I filmen ser man, hvordan det gør hende hård og krigerisk. Kan du forstå, at hun reagerer på den måde?
- Som skuespiller skal jeg forstå hende! Jeg bliver nødt til at finde en forbindelse til hende. Og det var en stor udfordring for mig med den her film. Det, Winnie Mandela stod for, ligger så langt fra det, jeg står for. Jeg er ikke hævngerrig, jeg er ikke opfyldt af had. Men jeg må sige, at da jeg satte mig ind i hendes historie, var det umuligt ikke at føle empati med hende. Hun oplevede nogle helt forfærdelige ting, som man skal være en helgen for ikke at blive påvirket af.

Hun og Nelson Mandela kæmpede for det samme – frihed og lighed – men de gjorde det på meget forskellige måder. Hvordan kan det være?
- Nelson Mandela overvandt det menneskelige ur-instinkt og blev et symbol på tilgivelse, empati og forståelse. Det gjorde Winnie ikke. Hendes reaktion og følelser var menneskelige, men hun sad fast i den vrede, hun følte over for apartheid-regimet.

Barnebarn: Vil savne din strenge stemme
Barnebarn: Vil savne din strenge stemme

Er du selv politisk aktiv?
- Nej, det er jeg ikke. Men jeg kan godt lide, når kunst og teater og film bruges til mere end at underholde – at de har et budskab. Jeg synes, jeg som kvinde har et stort ansvar for, at når jeg siger ja til at spille en rolle, så skal det være en stærk kvindelig figur, som har noget på hjerte. Det er måske egentlig politisk, er det ikke?


Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Mor trodser eksperternes klare...
bt.dk
Biolog advarer hundeejere: Pas på,...
bt.dk
Stor guide: Sådan kan du lindre dine...
bt.dk
Kriminel søn får sin familie smidt ud...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx