Af Thomas Brunstrøm - 19/01-17 09:02

Et brag af en filmEt brag af en film

Fenar Ahmad stilsikre hævndrama skriver sig sammen med ‘Pusher’ og ‘Nordvest’ ind i historien som de bedste film om den danske underverden.

storybild

Underverden imponerer på alle parametre, fra lyd og fotografering til dialog og skuespil. Billede: Scanbox.

'Underverden’ starter hektisk med et fejlslagent bankrøveri. Røveren, Yasin, styrter på sin scooter, taber tasken med penge og flygter fra politiet ved Sankt Jørgens Sø i København.

Det minder på mange måder om åbningsscenen i ‘Pusher’, men ‘Underverden’ er ikke bare en ny ‘Pusher’. Det er ‘Pusher’ møder ‘En mand ser rødt’ møder ‘Batman’. Det er action, drama og socialrealisme. Det er en film om arv og miljø. Og det er en af de mest bemærkelsesværdige danske film meget længe, der i den grad går all in på alle mulige måder.

Danmarks svar på 'Batman': 'Sådan trænede jeg mig op'
Danmarks svar på 'Batman': 'Sådan trænede jeg mig op'

Mønsterbryderen Said er succesfuld kirurg og nyder en rødvinsmiddag på dyre tallerkner med sine elitevenner og sin kæreste. Hyggen bliver afbrudt af Saids lillebror, Yasin, der beder Said om 100.000 kr., fordi han skylder nogle ubehagelige typer. Said afviser ham – og kort tid efter er Yasin tævet ihjel.

Optændt af hævntørst og skyldfølelse prøver Said om dagen at opretholde den pæne facade overfor sin højgravide kæreste og sine kirurg-kollegaer, mens han om natten kaster sig ud i et vanvittigt hævntogt mod den kriminelle underverden, hans bror var fanget ind i.

Det er stemningsmættet, intenst og brutalt, men også visuelt smukt og ladet med elegant symbolik. Kontrasten mellem Saids penthouselejlighed i Siloen på Islands Brygge og underverdenen i hashklubberne i kældrene under boligblokkene i Albertslund er slående på flere planer. Ligesom forskellen på Saids job som kirurg klædt helt i hvidt og hans mission som hævnende engel helt i sort om natten.

Manden bag årets danske actionfilm: 'Du skal have fornemmelsen af opkast'
Manden bag årets danske actionfilm: 'Du skal have fornemmelsen af opkast'

Actionscenerne holder et højt, højt niveau, men ‘Underverden’ har meget mere at byde på end action. Ikke mindst en stærk scene, hvor Said flipper ud på sin far, der har siddet i sofaen i 30 år med gardinerne rullet ned og parabolen pegende mod Irak, kunne Yayha Hassan ikke have skrevet bedre.

Samtidig lyder dialogen i sjælden grad som noget, folk siger til hinanden i virkeligheden, og alle personer har flere facetter og virker troværdige. Og når man ser hans præstation i ‘Underverden’, virker det dybt besynderligt, at Dar Salim kun har haft én hovedrolle før, men alle medvirkende er ganske fremragende – især Ali Sivandi (der debuterede i ‘Ækte vare’) imponerer som den testosteronpumpede narkoboss Semion.

Husker du pigen fra 'The Ring'? Sådan ser hun ud i dag
Husker du pigen fra 'The Ring'? Sådan ser hun ud i dag

Instruktøren Fenar Ahmad debuterede i 2014 med hiphop-dramaet ‘Ækte vare’, der bestemt ikke var perfekt, men hvor man sagde til sig selv: “Hans næste film bliver eddermaneme god.” Hvis man sagde det, havde man i den grad ret.

Instruktør: Fenar Ahmad. Med: Dar Salim, Stine Fischer Christesen

6/6 stjerner

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Øjenskade hæmmede modstanderen - og...
bt.dk
Særlig hilsen vækker vrede i...
bt.dk
Far på barsel er nabo til...
bt.dk
Sofie Linde har født: Se det søde...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx