Af - 20/12-16 18:21

Overraskende vinder: Her er den bedste julekalender nogensindeOverraskende vinder: Her er den bedste julekalender nogensinde

DRs 37 år gamle julekalender ’Jul i Gammelby’ om borgmesteren, der er ved at aflyse julen i den gamle købstad, er ifølge en ny undersøgelse danskernes alletiders favorit. Ekspert forklarer hvorfor.

Bildstrecke im Grossformat »

De helt unge vælger ’Krummernes jul’ og ’Jul i Valhal’, men spørger man et bredt udsnit af befolkningen, så er DR’s julekalender fra 1979 ’Jul i Gammelby’ den bedste julekalender, der nogensinde er blevet lavet i Danmark.

YouGove har spurgt et repræsentativt udsnit af befolkningen i alderen 18-74 år, og 17 procent har ’Jul i Gammelby’ som favorit med ’Nissebanden i Grønland’ på andenpladsen.

Shitstorm over julekalender: - TV 2 skider på børnene igen!
Shitstorm over julekalender: - TV 2 skider på børnene igen!

Det undrer ikke journalist og julekalenderekspert Svend-Vilhelm Mikkelsen, der kalder ’Jul i Gammelby’ for en banebrydende julekalender.

- Det var første gang, man lavede en julekalender, som vi kender dem i dag. Tidligere brugte man dukker, men her brugte man rigtige skuespillere og havde en fortløbende handling. Så foregik den også i 1800-tallet, og det har altid været populært at lave serier, der handler om gamle dage. Man kan godt sige, at ’Jul i Gammelby’ er julekalendernes svar på ’Matador’. Den handler om, hvordan julen var engang, og hvordan vi for eksempel importerede traditioner fra udlandet. Jeg tror helt sikkert, at den gjorde et stort indtryk. Jeg tvivler dog på, at børn ville tage ligeså godt imod den i dag.

'Den anden verden'-stjernerne: Sådan bruger vi pengene
'Den anden verden'-stjernerne: Sådan bruger vi pengene

I 1995 viste DR den uafhængige fortsættelse ’Hallo det er jul’, som dog aldrig blev nogen seersucces. Ingen i YouGov-undersøgelsen har heller ikke peget på den som deres favorit.

- Den var ligeså god som ’Jul i Gammelby’, jeg tror bare tiden var løbet fra den, og så lå den overfor Pyrus i ’Alletiders nisse’ på TV2, som den slet ikke kunne hamle op med, konkluderer Svend-Vilhelm Mikkelsen, der skriver om julekalendere på juleweb.dk.

'Nissebanden i Grønland'

'Jul på slottet'

Undersøgelsen:

Spørgsmål: Hvilke nyere tv-julekalendere synes du er de bedste (sendt fra 1980 og frem)? Du kan markere op til tre svar (Derfor giver svarprocenten mere end 100).

’Jul i Gammelby’ 17 %
’Nissebanden i Grønland’ 15 %
’Nissebanden’ 14 %
’Jul på slottet’ 13 %
’Pyrus i Alletiders eventyr’ 10 %
’Jesus og Josefine’ 10 %
’Jullerup Færgeby og avisen’ 10%
’Alletiders jul’ 9 %
’Jul i Valhal’ 8%
’Absalons hemmelighed’ 8%
'Krummernes jul' 7%
'Ludvig og Julemanden' 6%
'Pagten' 6%
'Tidsrejsen' 5%
'Bamses julerejse' 4%
'Alletiders nisse' 4%
'Brødrene Mortensens jul' 4%
'Alletiders julemand' 4%
'Juleønsket' 3%
'Jul på Kronborg' 2%
'Skibet i skilteskoven' 2%
'Den anden verden' 2%
'Julestjerner' 2%
'Nissernes ø' 2%
'Tvillingerne og julemanden' 1%
'Torvet' 1%
'Mikkel og guldkortet' 1%
'Olsen bandens første kup' 1%

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Mette åbnede sin nye Rasmus...
bt.dk
Forskere bag kæmpe studie: Det her er...
bt.dk
Slut med smøger på stranden: Her...
bt.dk
Reaktionerne strømmer ind: Danskerne...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx