Af - 15/04-15 22:26; Opdateret: 16/04-15 15:35

Eksklusivt interview med 'Mythbusters': Stangstiv på tvEksklusivt interview med 'Mythbusters': Stangstiv på tv

I 11 år har Jamie og Adam forsøgt at aflive myter på Discovery Channel. Her fortæller de to herrer om det vanedannende program og deres vildeste oplevelser.

storybild

(Billede: SBS Discovery)

Det er ikke så lidt, Adam Savage og Jamie Hyneman har prøvet på tv.

I årevis har de aflivet eller blåstemplet hundredevis af myter, som vi alle kender.

Vi møder dem på et hotel i Sydcalifornien, og det første indryk er, at vi har med to exentrikere at gøre. Nørder med stort N – der alligevel er komplet forskellige.

- Det er et redskab, at vi er så forskellige. Det gør, at vi altid har forskellige perspektiver. Det er lidt ying og yang, og det ser alle. Det er også en del af programmets succes, siger Jamie.

Mand spiste udelukkende Nutella i en hel uge og tabte sig
Mand spiste udelukkende Nutella i en hel uge og tabte sig

Stangstiv på tv
Programmet 'Mythbusters' er et af Discovery Channels absolut mest populære programmer. Og i den kommende sæson får makkerparet testet en sjov myte – ved hjælp af en stangstiv Jamie.

- Der var en myte om en fyr, der blev så fuld til en fest, at han ikke kunne køre hjem. Så han overbeviste sin blinde ven om at køre ham. Han ville så give sin ven instruktioner om, hvor han skulle hen, og bøden ville angiveligt være mindre, end hvis han selv blev stoppet for spritkørsel. Så vi fik fat i en blind mand og satte ham bag rettet, og fandt faktisk ud af, at han var en fantastisk bilist, fordi han var god til at følge instruktioner. Så drak vi Jamie fuld og satte ham på bagsædet. Vi var meget usikre på, hvad resultatet ville være, men jeg ville aldrig have gættet på, at det var helt tydeligt, at det var en fuld mand, der ”styrede” bilen. Jamies instruktioner fik den blinde til at køre, som om han var fuld. Det var sjovt, siger Adam.

Eksperiment: Hvem er størst af Nik&Jay og Citybois?
Eksperiment: Hvem er størst af Nik&Jay og Citybois?

Jamie indrømmer, at episoden, som kommer på Discovery Channel i den kommende sæson, ikke blev til helt uden problemer.

- Vi fik faktisk problemer med whisky-firmaet, fordi jeg synes, det kunne være sjovt at tage flasken frem og ligge i rendestenen, mens jeg var fuld, siger Jamie og slår en moderat latter op.

- Vi har lavet mange fuldemands-myter, og selv om man skulle tro, at det ville være sjovt at gå på arbejde og drikke sig fuld, så er det knap så sjovt, når man kommer hjem til sin familie om aftenen. Så har man tømmermænd, siger Adam.

Ikke et nørde-show
'Mythbusters' er tit blevet kaldt et ”nørdeshow”. Men det vil de to herrer egentlig helst ikke kalde det.

- Jeg ved ikke rigtig ved, hvad en nørd er. Men 'Mythbusters' kom til i en tid, hvor internettet var forholdsvis nyt, og folk ville afprøve alt. Det skete lidt samtidigt med, at 'Mythbusters' blev stort, forklarer Adam og uddyber:

- Vores verden føles lidt som Amerika efter krigen. Pludselig var biler ikke bare ”bokse”, men folk kunne ændre dem, så de passede præcis til deres smag. Jeg voksede op med, at al elektronik var en ”lukket sort boks”. Man åbnede ikke sin radio eller sin telefon for at se, hvad der var inden i. I dag kan man jo åbne en radio og lave om på den, og det åbner en verden af muligheder, siger han, mens Jamie supplerer:

- Vi åbner en ny verden for folk, og vi gør det på en meget fysisk måde. Folk har lyst til at interagere med deres omgivelser. Jeg tror, det er en naturlig revolution – folk er nysgerrige, forklarer han.

Ikke kun for drengerøve
Og det viser sig faktisk også, at drengene har et meget bredt publikum.

- Vi har jo andre seere end drengerøve. Det er en af de ting, vi tager seriøst: Videnskab er ikke kun for drenge, der vil lege med tændstikker. Det er for alle. Det er fedt, at piger også er interesserede, siger Adam.

TV: Eksperiment - hvordan reagerer taxachauffør, da kunde vil gøre ende på sit liv?
TV: Eksperiment - hvordan reagerer taxachauffør, da kunde vil gøre ende på sit liv?

Og faktisk er ingen af dem naturvidenskabeligt uddannede.

- Vi begyndte jo ikke på det her som videnskabsfolk eller fysikere. Vi har ingen uddannelse inden for videnskab. Vi undersøger tingene, og vi vil bare gerne gøre jobbet ordentligt, og så går vi til opgaven metodisk. Det er bare en tilfældighed, at vi laver det samme som videnskabsfolk. Alle kan være med – videnskab er for alle, der vil vide noget om verden, siger Jamie.

Adam mener nærmest, at 'Mythbusters' er kunst.

- Det er mange, der siger, at videnskab er det modsatte af kunst. Det mener jeg slet ikke. Videnskabsfolk er kunstnere, og kunstnere er videnskabsfolk. En hypotese er en kunstnerisk handling. Man skal lære, at man kan tage fejl, og man skal kunne indrømme det. Jeg kender ikke andre tv-programmer, der går deres gamle materiale igennem og laver et program om præcist samme. Det gør vi, hvis vi tror, vi har taget fejl førhen – jeg tror, vi har gjort det hver eneste sæson. Det er god undervisning. Jeg ser hverken Mythbusters som underholdning eller decideret videnskab. Vi fortæller historier, vi kommunikerer. Hver eneste uge og mennesker er afhængige af gode historier. Det er sådan, vi lærer alting. Vi opfinder sprog for at fortælle historie – ikke omvendt. Det var sådan huleboere lærte, at en pind med en sten for enden dræber en dyr hurtigere, siger han.

Hvordan man laver 'Mythbusters'
Jamie, der klart er den mest finurlige og specielle af de to, er lidt uenig. Han går i hvert fald ikke så meget op i selve tv-produktionen.

- Adam og jeg har en lidt forskellig holdning til, hvad vi laver. Jeg forstår stadig ikke rigtig, at jeg er på tv, og jeg prøver at glemme, at der er et kamera. Jeg er mere interesseret i det, vi laver, og jeg går ikke så meget op i historie-fortællingen. Jeg forstår godt, at det er vigtigt, at vi fortæller en historie på tv, men jeg går mere op i det, der er lige foran mig. Men jeg er glad for, at Adam går mere op i tv-delen af 'Mythbusters', for det er jo sådan, jeg får min løn, siger Jamie og griner højt.

Men hvordan starter man med at lave et afsnit af 'Mythbusters'?

- Vi holder et møde. Så snakker vi for eksempel om at skvatte i en bananskrald, og hvordan vi afprøver det. Det første eksperiment er altid det dummeste eller det mest simple. Hvad kan man finde på for 10 dollar? Når vi så får en ide om, hvad resultatet vil vise, så begynder vi at filme, og så ændrer alt sig. En af de fedeste ting ved at optage i det nordlige Californien er, at man næsten kan finde alle klima inden for få timers køretur. Fra vand til sne, fra ørken til bjerge. Hvis vi har brug for en anderledes location, så kan vi altid få det, siger Adam og kaster et par kolde kendsgerninger på bordet:

- 70 pct. af vores historier bliver ”bustet” og er altså forkerte. Og kun omkring 30 pct. er fuldstændig rigtige. Måske endda lidt mindre, 26 pct., siger han.

Naturligvis er det ikke helt risikofrit at aflive myter. Og en enkelt gang gik det da også helt galt.

- For et par år siden havde vi en kanon-kugle, der ikke ville, som vi ville. Og det var det mest skræmmende nogensinde, for det er vores værste mareridt at komme til at skade folk. Vi går i forvejen meget op i vores egen og vores holds sikkerhed, men pludselig skulle vi overveje helt civiles sikkerhed – og det var meget værre. Heldigvis skete der intet – men episoden ændrede alle vores sikkerhedsprocedurer, siger Adam.

- Vi efteraber jo situationer, hvor folk er kommet til skade eller endda er blevet dræbt, og det er farligt. Men den værste personskade har været en fyr med brækkede fingre, siger Jamie.

TV: Muslim spørger 'Stoler du på mig? Giv mig et kram' - se hvad der sker
TV: Muslim spørger 'Stoler du på mig? Giv mig et kram' - se hvad der sker

Omfattende forsikringer
'Mythbusters' kræver faktisk nogle ret omfattende forsikringer.

- Forsikringsselskaberne laver jo altid risikovurderinger. Og det gør de med alle programmer. Men det sjove er, at vi nu bliver betragtet som eksperter. I 12 år har vi efterlignet situationer, hvor rigtige mennesker er kommet til skade eller ligefrem er blevet dræbt – men det er aldrig sket for os. Det er faktisk svært at finde folk, der har mere forstand på eksperimenter end os. Vi er jo eksperter, forklarer Adam.

- En forsikringsmand har kaldt os stunt-drivers, fordi vi kører så meget. Så førhen måtte vi ikke køre over 80 miles i timen, men nu er det 140 miles i timen, fordi de ved, at vi er i stand til at gøre det. Nogle gange står man med et eksperiment. Midt ude i ingenting, i ørkenen. Og tænker, hvad er det i grunden, vi laver? Det er jo absurd for eksempel at forsøge at få en sandwich til at bryde lydmuren. Sidste år kørte vi en truck ind i nogle personbiler med 60 miles i timen. Og da vi sad der, tænkte jeg, ”jeg håber virkelig, at vi har tænkt på alt”. Det kan godt være lidt skræmmende, siger Adam.

Uanset hvad så har berømmelsen på Discovery Channel ført til en rigtig god ting:

- Min mor spørger altid, om hun må få autografer af mig, fordi hun giver dem til alverdens mennesker, for eksempel til varmemanden eller til VVS-manden, og så får hun rabat. Hun siger: Det er som penge for mig, siger Adam og griner.

Interviewet er foretaget af en freelance-journalist på vegne af SBS Discovery.

'Mythbusters' kan ses på Discovery Channel hver torsdag klokken 21.

LÆS OGSÅ: TV: Åh nej - her skal splinterny iPhone udsættes for smeltet metal

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx