Af - 24/06-17 19:23

Danske kvinder raser over SKAM: 'Påtvunget' og 'uden samtykke'Danske kvinder raser over SKAM: 'Påtvunget' og 'uden samtykke'

Dansk Kvindesamfund langer nu ud efter den norske hit-serie SKAM.

storybild

Noora fra den norske hit-serie 'SKAM. (Billede: NRK)

Dansk Kvindesamfund, som går ind for ligestilling mellem kønnene, mener, at den norske serie SKAM gør kærlighed uden samtykke romantisk.

De er altså ikke helt så glade for den norske serie, som så mange andre danskere er, skriver foreningen i en artikel med overskriften 'Den romantiske drøm om manglende samtykke' på Dansk Kvindesamfunds hjemmeside.

Galleri: Se de danske 'Skam'-stjerner - hvem ligner bedst?
Galleri: Se de danske 'Skam'-stjerner - hvem ligner bedst?

'Et påtvunget første kys og lignende grænseoverskridende hændelser rendyrkes som romantik i mange film og serier, og man kan frygte, at de 'romantiske' scener kan være med til at reproducere og udbrede idéen om, at kærlighed er bedst og mest romantisk, når den opstår uden samtykke,' skriver Ida Pedersen på siden.

Hun fremhæver især sæson to, hvor man følger den norske gymnasieelev Noora. William, som også går på gymnasiet, er kendt for sine evner til at score. Men nu har han fået smag for Noora og forsøger ivrigt at komme på date med den platinblonde teenager med de knaldrøde læber. Til sidst siger hun ja, og de to bliver forelskede.

Parret bliver hyldet på de sociale medier, fordi seerne synes, de er søde. Men Dansk Kvindesamfund mener, det er forskruet at vise det som romantisk, at William presser Noora til gå på date med ham - selv om hun flere gange afviser ham i serien.

'William udnytter Nooras veninde sådan, at Noora bliver presset til at gå på date med ham, trods det, at Noora flere gange blank afviser ham,' skriver Ida Pedersen.

'Skam'-stjerne springer ud som homoseksuel
'Skam'-stjerne springer ud som homoseksuel

I et af afsnittene siger William til Noora, at hver gang hun afviser ham, vil han bare have hende endnu mere. Men den hopper Noora ikke på med det samme. Hun afviser ham bare igen.

Den scene er på YouTube navngivet 'Skam - William & Noora (Best Scene)', så det er tydeligvis ikke alle, som synes, at det er en dårlig måde, William forfører Noora på.

Her stiller Dansk Kvindesamfund sig kritisk. De mener ikke, at det er okay, at William presser Noora til at gå på date. Derudover skriver de, at serier og film ændrer vores opfattelse af virkeligheden, så når det pludselig er romantisk at presse sig til en date, tvinger den anden til et kys, eller tigger om sex, så bliver seernes grænser i det virkelige liv rykket.

SKAM-William var ved at knække under optagelser
SKAM-William var ved at knække under optagelser

Dansk Kvindesamfund er således bange for, at vores forhold til samtykke vil ændre sig markant, når vi bliver udsat for film og serier, der har manglende samtykke som en del af det romantiske forløb.

Det er ikke første gang, at Noora og William bliver kritiseret

Den svenske journalist Malin Nilsson kritiserer parret i en kronik i avisen Nytheter24. Her skriver hun, at de ikke er et 'nuttet' par - tværtimod.

'William er ligesom mange andre mænd en potentiel voldtægtsforbryder, der ikke tager et nej for et nej,' skriver hun blandt andet i kronikken.

Derfor bærer SKAM-stjerne homofobisk sweater
Derfor bærer SKAM-stjerne homofobisk sweater

Ligesom Dansk Kvindesamfund hæfter hun sig ved, at Noora slet ikke ville ud med William, men han pressede sig til en date. Malin Nilsson skriver, at William ikke er en 'badboy', der er misforstået, men derimod bare en potentiel voldtægtsforbryder.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx