Af Thomas Brunstrøm - 29/01-15 07:00; Opdateret: 29/01-15 10:18

FILMANMELDELSE: Kodeknækkerens liv er medrivendeFILMANMELDELSE: Kodeknækkerens liv er medrivende

Benedict Cumberbatch har i højeste grad fortjent sin Oscar-nominering for ‘The Imitation Game’.

storybild

‘The Imitation Game’ er baseret på matematikeren – og krigshelten – Alan Turings liv. (Billede: SF FILM)

‘THE IMITATION GAME’
Instruktør: Morten Tyldum
Med: Benedict Cumberbatch, Keira Knightley
5/6 stjerner

Matematikeren Alan Turing forkortede ifølge historikere 2. Verdenskrig med flere år og reddede millioner af liv. Alligevel er hans historie ikke særligt udbredt, men det bliver der heldigvis rådet bod på med nordmanden Morten Tyldums glimrende Oscar-kandidat ‘The Imitation Game’.

Under 2. Verdenskrig var et af nazisternes stærkeste våben kodemaskinen Enigma, der gjorde det muligt for dem at kommunikere, uden at de allierede kunne følge med. Her kom englænderen Turing ind i billedet. Sammen med en broget flok matematikere, kryptologer og krydsogtværs-entusiaster (!) gik Turing i gang med at knække koder – og opfandt ved den lejlighed Turingmaskinen, en tidlig forløber for det, vi i dag kender som en computer. 

En mand, der sidder på et kontor, skriver formler og opfinder en computer lyder ikke nødvendigvis som det mest interessante emne rent filmisk, men det lykkedes i allerhøjeste grad ‘The Imitation Game’ at holde et højt spændings- og underholdningsniveau.

I stedet for at lave den klassiske fejl for biografiske film og forsøge at beskrive hele mandens liv på to timer, fokuserer manuskriptet på tre nedslagspunkter i Turings liv. Hans ungdom, hans arbejde under krigen og et tidspunkt i 50’erne, hvor han blev anholdt af politiet.

Tiden under krigen fylder selvfølgelig mest og er også den mest spændende – ikke kun fordi arbejdet med koderne er interessant, men også fordi kodeknækkeriet udvikler sig til nogle næsten umenneskelige dilemmaer, som det vil være synd at afsløre her.

Den sidste del af Turings liv er i allerhøjeste grad også væsentlig. Turing var nemlig homoseksuel, og den slags var ulovligt i England helt frem til 1967, og Turings seksualitet førte til en behandling, der bestemt ikke var en krigshelt værdig.

Den anden grund til, at ‘The Imitation Game’ er en overordentlig seværdig film, er Benedict Cumberbatch. Han kan tilsyneladende ikke sætte en fod forkert for tiden og er da også fremragende som den geniale, men stærkt excentriske Alan Turing 

LÆS OGSÅ: FILMANMELDELSE: Så var ‘Tidsrejsen’ alligevel bedre

LÆS OGSÅ: FILMANMELDELSE: Oppustelig robot er alt andet end bare varm luft

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx