Af Thomas Brunstrøm - 20/08-15 09:59

FILMANMELDELSE: Sværvægtsboksning i letvægtsklassenFILMANMELDELSE: Sværvægtsboksning i letvægtsklassen

Jake Gyllenhaal er fremragende, men ‘Southpaw’ føles som alle tidligere boksefilm kogt sammen til to timer.

Bildstrecke im Grossformat »

'Southpaw'
Instruktør: Antoine Fuqua.
Med: Jake Gyllenhaal, Forest Whitaker.
4 ud af 6 stjerner

Billeder af Jake Gyllenhaals ‘Southpaw’-overkrop, der ikke består af andet end muskler, sener og tatoveringer, har længe cirkuleret på nettet og været med til at opbygge store forventninger til Antione Fuquas boksedrama.

Gyllenhaal spiller letsværvægteren Billy ‘The Great’ Hope. Da vi møder ham i filmen, forsvarer han succesfuldt sit verdensmesterskab og er ubesejret i sin professionelle karriere. Men da hans kone bliver dræbt, går han totalt i opløsning og mister både sit mesterskab, sine penge og forældremyndigheden over sin datter.

FILMANMELDELSE: Bestået gyserfilm
FILMANMELDELSE: Bestået gyserfilm

‘Southpaw’ er på mange måder en ganske udmærket film. Dens eneste problem – men det er til gengæld også stort – er, at man ret hurtigt får en nagende fornemmelse af at have set det hele før. 

Billy ‘The Great’ Hopes’ bokseteknik er at tage så mange tæsk som muligt for at udmatte modstanderen (altså ligesom Rocky Balboa og Jake LaMotta i ‘Raging Bull’), hans eneste udvej for at komme på fode igen og få sin datter igen er at komme i form til én afgørende boksekamp mod en slesk modstander (altså ligesom alle boksefilm nogensinde) og for at komme så langt må han starte helt forfra og træne i en lurvet bokseklub ledet af en brysk, men livsklog træner med egne skeletter i skabet (altså ligesom Clint Eastwood i ‘Million Dollar Baby’… og en håndfuld andre boksefilm).

Det er med andre ord ikke opfindsomheden, der præger skaberen af ‘Sons of Anarchy’ Kurt Sutters manuskript.

Det hjælper ikke på helheden, at dialogen til tider er temmelig flad, og at elementer af historien vist mest er med, fordi det plejer at være sådan.

FILMANMELDELSE: Plottet drukner i middelmådighed
FILMANMELDELSE: Plottet drukner i middelmådighed

Når ‘Southpaw’ alligevel er seværdig, skyldes det næsten alene skuespilpræstationerne. Selv om Forest Whitaker spiller en kliché på en boksetræner, får han meget ud af lidt, Oona Laurence er rørende som
Hopes datter, og selv en ikke-skuespiller som Curtis ‘50 Cent’ Jackson er helt overbevisende som skruppelløs manager.

Men filmen tilhører mest af alt Jake Gyllenhaal. Ikke bare på grund af en imponerende fysik, men på grund af hele paletten af sløret tale, indestængte frustrationer, når systemet arbejder imod ham, og en dyrisk aggressivitet i ringen.
‘Southpaw’ er langtfra Gyllenhaals bedste film, men det kan meget vel være den, der redder ham sin første Oscar-nominering for en hovedrolle. 

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx