Af Thomas Brunstrøm - 10/11-16 04:08; Opdateret: 10/11-16 08:10

FILMANMELDELSE: Ultravoldeligt pacifist-dramaFILMANMELDELSE: Ultravoldeligt pacifist-drama

Trods skønhedsfejl og lidt rigeligt indvolde fortæller Mel Gibson en inspirerende historie.

storybild

Andrew Garfield spiller pacifisten og krigshelten Desmond Doss. (Billede: Mark Rogers Photo/UIP)

‘Hacksaw Ridge’ er noget så sjældent som en krigsfilm med en hovedperson, der ikke løsner et eneste skud – endsige rører ved et våben.

Det er så i samme festlige anledning en af de mest ekstremt voldelige krigsfilm i nyere tid. Instruktør Mel Gibson har altid været vild med død og lidelse (jævnfør ‘The Passion of Christ’, ‘Apocalypto’ etc.), men overgår her sig selv og de fleste andre i et inferno af blod og involde. Jo, at krig er et helvede er da en sandhed, der tåler en gentagelse, men alligevel.

FILMANMELDELSE: Sex, snak og samlivsparanoia
FILMANMELDELSE: Sex, snak og samlivsparanoia

Nærbilleder af rotter, der gnasker i tarme fra en skamskudt soldat, mens mider kravler ud af øjenhullerne… rolig nu, Mel.

Når det så er sagt, er det faktisk en interessant historie, Mel Gibson forsøger at fortælle – baseret på en sand beretning fra 2. Verdenskrig.

Desmond T. Doss meldte sig som så mange andre unge mænd til den amerikanske hær i 1942. Den stærkt religiøse Doss var imidlertid medlem af Syvende Dags Adventistkirken og nægtede at slå nogen ihjel og ville ikke engang røre ved et våben, heller ikke under sin uddannelse som soldat.

FILMANMELDELSE: På flugt til Sverige
FILMANMELDELSE: På flugt til Sverige

Til gengæld ville han være sygehjælper i et forsøg på at redde liv fremfor at tage dem. Det affødte nogle voldsomme reaktioner både fra befalingsmænd og andre soldater, eftersom Doss havnede i en almindelig infanteri-enhed.

Men trods modstand gennemførte Doss sin uddannelse og gjorde tjeneste i blandt andet Okinawa, hvor han uden et våben til at forsvare sig med, men til gengæld bevæbnet med urokkelig tro og utroligt mod reddede uhørt mange liv. Det er både spændende og inspirerende, selv om historien især i filmens første halvdel er lidt kluntet leveret.

FILMANMELDELSE: Gennemført magisk
FILMANMELDELSE: Gennemført magisk

Under Doss' opvækst fremstår han nærmest som Forrest Gumps retarderede fætter, det hele ligner lidt en dårlig tv-film, og det overvejende australske cast kæmper med nogle noget overdrevne sydstatsaccenter. Til gengæld imponerer Vince Vaughn – som ved gud ikke har imponeret nogen i meget lang tid – i en overbevisende rolle som Doss’ bistre sergent, og i det hele taget er ‘Hacksaw Ridge’ en inspirerende fortælling om tro, mandsmod og et meget specielt menneske.

Trods en del skønhedsfejl. Hvis man bruger en halv time på nettet på at læse op på Desmond Doss kan man i øvrigt konstatere, at Doss’ heltemod nærmest er underdrevet i filmen i forhold til virkeligheden, hvilket er noget af en sjældenhed i amerikansk film.

‘Hacksaw Ridge’
Instruktør: Mel Gibson.
Med: Andrew Garfield, Vince Vaughn
4/6 stjerner

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Ekstremt rekordforsøg - nu kan Casper...
bt.dk
Vildt Ronaldo-show og NI mål: Real...
bt.dk
Danskere snyder eller dummer sig:...
bt.dk
LIGE NU: Politiet massivt til stede...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx