Af - 16/01-14 13:28; Opdateret: 16/01-14 16:21

Yeah! Tre danske film nomineret til OscarYeah! Tre danske film nomineret til Oscar

Både 'Jagten' og 'The Act of Killing' er med, når priserne skal uddeles om halvanden måneds tid i Los Angeles. Også den danske kortfilm 'Helium' er nomineret.

storybild

(Billede: Polfoto)

16.12
Så er han her - læs interviewet med Thomas Vinterberg her.

15.39
Det forlyder, at Thomas Vinterberg er 'en lettet mand'. Den danske instruktør havde nerverne siddende uden på tøjet, da han sad derhjemme og fulgte med i nomineringerne, har han lige fortalt min kollega. Lige nu er han på vej ud for at fejre nomineringen på Zentropa sammen med kollegerne - og en masse champagne, håber vi. Du kan læse et interview med ham på Mx.dk meget snart ...

15.35
Mail fra Anders Walter: Jeg er opvokset med amerikanske Hollywood-film, og for mig står Oscar-showet som noget mytisk og uopnåeligt. Så pludselig at være nomineret er lige så stort som at få muligheden for at flyve til månen.' God tur, Anders.

Ps. Vi ville hellere til Oscar end til Månen.

15.30
Uuuuh, så har vi Vinterberg i telefonen! Hans film har godt nok haft et langt liv, må man sige. 'Jagten' var med på filmfestivalen i Cannes allerede i 2012 og fik så dansk premiere i januar sidste år. Og nu skal den altså til Oscar. Instruktøren har nået at lave en hel film siden, 'Far From the Madding Crowd' med blandt andre Carey Mulligan og Michael Sheen. Er det i øvrigt ikke pudsigt, som hun medvirker i alle danske instruktørers internationale film - Lone Scherfigs 'An Education', 'Nicolas Winding Refns 'Drive' og nu Vinterbergs kommende film?

15.24
Prisen for mest spændende nye ansigter må gå til Lupita Nyong'o og Barkhad Abdi (lær navnene nu!), som er nomineret for henholdsvis '12 Years a Slave' og 'Captain Phillips'. Hun er på rekordtid blevet darling i både filmbyen og modebranchen og har et ansigt, man kan blive ved med at kigge på. Han er historien om, at alt kan lade sig gøre i Hollywood, og at den amerikanske drøm lever: Han og hans familie flygtede fra Somalias borgerkrig, da han var syv år. Han har aldrig spillet skuespil før, men arbejdede som chauffør, da han fik tilbudt rollen. Det kan de så lave en film om, når han vinder sin første Oscar (det bliver nok ikke år. Den tager Jared Leto, tror vi nok).

15.19
Ni film skal slås om at blive kåret som årets bedste film. I 'gamle dage' var det altid fem film, der kæmpede, men for et par år siden blev der ændret i reglerne, så op til 10 film kunne blive nomineret. For at blive nomineret skal en film dog være nummer et på mindst fem procent af de stemmeberettigedes lister. De ni film, der er sluppet gennem nåleøjet i år, er: American Hustle, 12 Years a Slave, Gravity, Nebraska, Her, The Wolf of Wall Street, Captain Phillips, Dallas Buyers Club og Philomena. Favorit? Tja, mon ikke det står mellem '12 Years', 'Gravity' og 'American Hustle'?

15.17
Nå ja, vi må også hellere lige fortælle, hvem Vinterberg, Mikkelsen og 'Jagten' er oppe imod: The Broken Circle Breakdown fra Belgien, Den store skønhed fra Italien (som jo altså vandt Golden Globen), The Missing Picture fra Cambodja og Omar fra Palæstina.

15.13
'Gravity' og 'American Hustle' blev topscorere med hver 10 nomineringer. Hvis du ikke har set 'Gravity', så skynd dig i biografen. Nu! 'American Hustle' får dansk premiere i næste uge. Christian Bale med hentehår og Amy Adams som nedringet diskodulle - ja tak.

15.08
Det er den fjerde danske Oscar-nominering i 'bedste udenlandske film'-kategorien siden 2007 - det er sgu ret godt gået. Har de fire film - 'Efter brylluppet', 'Hævnen', 'En kongelig affære' og 'Jagten' - fællestræk? ud over Mads Mikkelsens lækre fjæs, altså (ja ja, ved godt han ikke er med i 'Hævnen').

15.04
På kvindesiden er det vel også ret overraskende, at Emma Thompson ikke er blandt de hoverolle-nominerede. Den engelske stjerne er blevet rost til skyerne for sin rolle som 'Mary Poppins'-forfatteren P.L Travers i 'Saving Mr. Banks'. I kategorien 'bedste kvindelige hovedrolle' dyster Judi Dench, Sandra Bullock, Amy Adams og altså Meryl Streep og Cate Blanchett.

14.59
Nu vi i øvrigt lige var i gang med veteranerne - Streep, ikke Vinterberg - er det også værd at bemærke, at akademiet har set bort fra både Robert Redford og Tom Hanks i kategorien for bedste mandlige skuespiller. Til gengæld er der altså blevet plads til Leo, Christian Bale, Chiwetel Eijofor, Matthew McConaughey - dem, der vel engang bliver filmbranchens 'grand old men' - og 77-årige Bruce Dern, som aldrig før har vundet en Oscar.

14.58
Vi forsøger at få fat i Thomas Vinterberg. Rygtet siger, at han lige nu sidder i en taxa på vej mod Zentropa. Vi er nok ikke de eneste, der gerne vil snakke med ham ...

14.55
Den danske kortfilm 'Helium' er også nomineret til en Oscar. Den er lavet af Anders Walter (han er i øvrigt tvillingebror til sangeren Rasmus Walter, for nu at smide lidt familie-trivia ind i mikset). Tillykke til ham også.

14.49
I øvrigt også værd at bemærke, at Meryl Streep får muligheden for at nappe sin fjerde Oscar om halvanden måneds tid. Veteranen er nominereret for sin rolle som familiens stride overhoved i 'August: Osage County'. Men mon ikke Cate Blanchett stadig er favorit til at løbe med en guldmand? Det vil i så fald være den smukke skuespillerindes anden guldmand.

14.47
Det var da otte gode minutter set med danske film-øjne! 'Jagten' får mulighed for revanche, og 'The Act of Killing' bør have gode chancer for at få guld ved Oscar-uddelingen den 2. marts.

14.45
Nå, så var der sørme en nominering til Leo for rollen i 'The Wolf of Wall Street'.

14.44
Jaaaaaaaa! 'Jagten' er nomineret. Tak for det, Chris H og co.!

14.43
Juhu, den danske 'The Act of Killing' blandt de nominerede til doku-prisen!

14.41
Fedt at se Sally Hawkins blandt de kvindelige biroller for 'Blue Jasmine'. Superfortjent!

14.40
Uh, Jonah Hill er er overraskelse blandt de mandlige biroller.

14.31
Så er der hul igennem til Los Angeles og Samuel Goldwyn Theatre, hvor årets Oscar-nomineringer bliver offentliggjort om fire minutter. Det er skuespilleren Chris Hemsworth, der får æren af at læse navnene på de mange nominerede op. Vi følger med og kommenterer løbende her på siden.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Efter storsatsning i sommeren 2016:...
bt.dk
Sportschef rasende over sag: 'Jeg er...
bt.dk
Eriksen og rygterne om Real Madrid og...
bt.dk
Person kommet alvorligt til skade...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx