Af Thomas Brunstrøm - 10/04-15 09:07

FILMANMELDELSE: 'Idealisten' er udramatisk jagt på sandhedenFILMANMELDELSE: 'Idealisten' er udramatisk jagt på sandheden

Historien om Poul Brink, der afdækkede en kæmpe politisk skandale, ville være bedre tjent som dokumentarfilm.

storybild

Peter Plaugborg kæmper en brav kamp for at skabe liv i en ellers tynd karakter. (Billede: SF FILM)

Det var utvivlsomt fortjent, da journalisten Poul Brink i 1997 modtog Cavlingprisen. Gennem næsten 10 års stædighed og tålmodighed lykkedes det Brink at afdække, at befolkningen var blevet ført bag lyset af den danske regering, der løj om, hvorvidt der fandtes amerikanske atomvåben på Thulebasen. Det var en imponerende bedrift, men spørgsmålet er, om den er specielt filmegnet. ‘Idealisten’ tyder ikke umiddelbart på det.

FILMANMELDELSE: Fattigmands-‘Hunger Games’
FILMANMELDELSE: Fattigmands-‘Hunger Games’

FILMANMELDELSE: Sean Penns biceps redder hele verden
FILMANMELDELSE: Sean Penns biceps redder hele verden

Poul Brink (Peter Plaugborg) får færten af sit livs historie, da han møder en Thule-arbejder (Thomas Bo Larsen), der har fået mærkeligt udslæt efter at have været med til at rydde op efter den amerikanske B-52-maskine, der styrtede ned i 1968. Det bliver starten på en lang og sej proces, hvor meget få mennesker er villige til at fortælle, hvad de ved om B-52’erens bomber, og hvad præcis den amerikanske hær foretager sig på Grønland. Peter Plaugborg har endnu til gode at levere en dårlig præstation i en film og gør det bestemt heller ikke her som den insisterende Poul Blak, der med vindjakke og papirer i en plastikpose vandrer fra modvillig kilde til modvillig kilde i jagten på sandheden. Til gengæld er benævnte jagt aldrig rigtigt for alvor spændende. Der er undervejs indlagt scener, hvor Poul Brink føler sig forfulgt af mystiske biler og personer – de er der formentlig for at understrege Brinks paranoia, men virker mest som et lidt kluntet forsøg på at skubbe noget amerikansk thriller-stemning ind i en ellers ret udramatisk film.

FILMANMELDELSE: Pastelfarvet kedsomhed
FILMANMELDELSE: Pastelfarvet kedsomhed

FILMANMELDELSE: Alene i vildmarken
FILMANMELDELSE: Alene i vildmarken

Søren Malling skaber liv i alle de scener, han er med i som talsmanden for Thulearbejderne Marius Schmidt, men ellers er Thulearbejderne, der kunne skabe menneskeligt drama i filmen, reduceret til statister. Poul Brink er den eneste karakter, der får lov til at betyde noget i filmen, men den gør mere ud af, hvad han gjorde end hvorfor – og egentlig også hvordan. Det store klimaks til sidst virker derfor, både dramatisk og menneskeligt, lidt fladt. Til gengæld er de mange autentiske klip undervejs – bl.a. et pressemøde med den amerikanske pilot, der styrtede ned på Grønland – ret spændende, og spørgsmålet er, om ikke ‘Idealisten’s historie havde været bedre fortalt i en egentlig dokumentarfilm.

Instruktør: Christina Rosendahl. Med: Peter Plaugborg, Søren Malling

3/6 stjerner

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx