Af Lars Dinesen - 22/11-17 22:36

88 Zentropa-elever: Vi er mere end et klap i rumpen88 Zentropa-elever: Vi er mere end et klap i rumpen

Samtidig skriver de, at de anerkender de af deres elevkolleger, »som har berettet om grænseoverskridende oplevelser og har oplevet kulturen på Zentropa som værende for meget«.

storybild

(ARKIV) Stifter af Zentropa Peter Aalbæk holder sig fra selskabet, indtil rapport om arbejdsmiljø er klar.. (Foto: Kasper Palsnov/Scanpix 2017) (Billede: Kasper Palsnov)

I en udtalelse fortæller en gruppe tidligere og nuværende Zentropa-elever, at de har været glade for deres tid på filmselskabet

Det skriver Information.

Det er for entydigt, når der bliver tegnet et billede af en kultur på Zentropa, hvor smæk i bagdelen som straf er hverdag, og hvor nogle bliver udsat for sexchikane.Det mener 88 nuværende og tidligere såkaldte småtter samt andre slags elever fra filmproduktionsselskabet. Onsdag udsendte de en udtalelse, hvor de blandt andet skriver, at pressens beskrivelser af Zentropas elever som »misbrugsofre« ligger meget langt fra den virkelighed, de har oplevet.

Samtidig skriver de, at de anerkender de af deres elevkolleger, »som har berettet om grænseoverskridende oplevelser og har oplevet kulturen på Zentropa som værende for meget«.

Mikkel Kastberg, der var elev på Zentropa fra 2000 til 2003, er medinitiativtager til udtalelsen. Han ønsker ikke, at den skal stå som et modsvar til de seneste ugers dækning af Zentropa i Information og andre medier.

»Jeg vil ikke anfægte, at nogen har haft det dårligt. Så denne udtalelse skal på ingen måde ses som et rygklap til Zentropa,« siger han

– Hvad går den så ud på?

»Vi vil gerne understrege, at vi har fået meget godt ud at være elever. Derfor er vi kede af, hvis folk får den opfattelse, at man som elev fra Zentropa ikke er andet end et klap i rumpen,« siger Mikkel Kastberg, der ser det som sin opgave at fortælle om »virkeligheden for de 88 unge mennesker«.

– Har du tænkt over, at nogle kan vælge at skrive under, fordi de ikke vil glimre ved deres fravær på listen og derved afsløre, at de har følt sig chikaneret eller lignende?

»Det har været vigtigt for mig, at folk har kunnet sige deres reelle mening om tilstandene. Havde jeg modtaget 40 mails fra folk, der var kede af deres tid på Zentropa, så var denne udtalelse aldrig kommet ud. Men det har jeg ikke.«

Sofie Brandt, der var småtte fra 2010 til 2013, er en af de 88 medunderskrivere. Hun har de seneste uger følt sig meget berørt af dækningen af Zentropa, blandt andet fordi hun føler, at hun er blevet »sat i bås« med de småtter, der har haft en dårlig oplevelse. Hun mener, at medierne – herunder Information og Politiken – har fremstillet det som om, at man som ung pige på Zentropa er et offer.

»Men jeg har aldrig følt mig som et offer, selv om jeg også var der, da jeg var i begyndelsen af tyverne.«

Hun kan desuden ikke forstå, at det af nogle kilder er blevet fremstillet som om, at man skulle blive udstillet eller frosset ude på Zentropa, hvis man siger fra.

»Jeg har da også stået til en julefrokost, hvor man kunne få 10.000 kroner for at stille sig op på scenen nøgen. Der sagde jeg 'aldrig i livet'. Jeg oplevede en kultur, hvor det nærmest var mærkeligt, hvis man løb op på scenen og smed tøjet.«

Ifølge tidligere udtalelser fra stifter Peter Aalbæk har han gennem de seneste 25 år uddannet cirka 300 småtter. Mikkel Kastberg har sendt udtalelsen ud på mail til i alt 130 tidligere og nuværende elever.

Mens 88 gerne ville underskrive udtalelsen, svarede fem, at de ikke ønskede at være medunderskrivere. De resterende har ikke svaret.

Onsdag kom det desuden frem via en pressemeddelelse fra Zentropa, at Peter Aalbæk ikke vil vise sig på arbejde indtil der foreligger en rapport fra Arbejdstilsynet, der netop nu undersøger arbejdsforholdene i filmselskabet.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Efter intensive forhandlinger:...
bt.dk
Midt i voldsom debat: Nye tal om...
bt.dk
Flere biler i voldsomt trafikuheld:...
bt.dk
Faxe vil ikke søge Wengers job: Mange...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx