Af - 17/03-17 12:06

Jørgen er ude: Kims tager konsekvensen efter shitstormJørgen er ude: Kims tager konsekvensen efter shitstorm

Chipsproducenten Kims og dens frontfigur, den fiktive Jørgen, er røget ud i lidt af et stormvejr, efter flere danskere har beskyldt firmaets nye reklame for at være racistisk. Nu trækker Kims i land og klipper Jørgen ud af reklamen.

Bildstrecke im Grossformat »

Den danske chipskonge Kims har udvidet sortimentet med knasende chokoladekugler, og i den anledning har producenten lavet en reklame, hvor den faste frontfigur Jørgen optræder med chokolade tværet ud i hele ansigtet. Til lyden af den eksotiske bongotromme fortæller Jørgen, at han ikke er brun, fordi han har været på Gran Canaria, men han 'er brun, fordi han skal fortælle om sine nye chokoladekugler'.

Og det er faldet flere forbrugere for brystet. På Kims Facebook-side vrimler det med beskeder fra danskere, der kalder reklamen racistisk. Især et opslag fra Facebook-brugeren Nicole Jacqueline Obovo Emore har sat debatten i gang:

'Jeg bliver mødt af Jørgen fra KiMs. Hans ansigt er fuldstændig overdækket med mørk chokolade. Det eneste man kan se er hans øjne og lyserøde læber, der titter frem,' skriver Nicole Jacqueline Obovo Emore, der hurtigt prikkede til sin veninde, som hun sad og så tv med:

''Har Jørgen lige kørt Blackface!?' spørger min veninde højlydt, da tv-reklamen afslutter med lyden af bongotrommer. 'Ja, det var fandeme Blackface,' svarer jeg med stramme mundvige,' skriver Nicole Jacqueline Obovo Emore.

Foto: Presse/Kims

Lagt for had af feminister: Frækt brystbillede har skabt shitstorm for Emma Watson
Lagt for had af feminister: Frækt brystbillede har skabt shitstorm for Emma Watson

Banebrydende model i KÆMPE shitstorm efter kontroversielle tweets
Banebrydende model i KÆMPE shitstorm efter kontroversielle tweets

'Blackface' er et begreb, der bruges om det, at en hvid person imiterer en sort person ved at male ansigtet sort eller brunt. Oftest med store røde eller hvide læber. Fænomenet er indgroet i flere vestlige kulturers traditions- og teaterliv, men inden for de senere år er der blevet sat fokus på det racistiske ved at fastholde den ældgamle stereotyp om sorte som et eksotisk underlegent folk.

Facebook-opslaget har tiltrukket sig en del opmærksomhed fra rasende danskere, der også studsede over Jørgens brunmalede ansigt. Men også 'Jørgen' selv er røget til tasterne:

'Jeg har lavet reklamen for at vise jer min nye chokolade. Derfor har jeg malet mig ligeså brun i hovedet som chokolade. Det er et gammelt købmandstrick, jeg har lært – guderne ved hvor! Det var ikke meningen, at den skulle opfattes anderledes. Jeg ville bare vise jer, at det er okay, at man får det i hele hovedet, når der smovses,' skriver en medarbejder hos Kims i skikkelse af Jørgen.

Det er dog ikke et argument, Nicole Jacqueline Obovo Emore giver meget for:

'Efter at have set tv-reklamen i går aftes føler jeg mig utroligt krænket. Ikke kun fordi det er et dårligt forsøg på at ligne en person, der har proppet sig selv så meget i chokolade, at det tilfældigvis er smurt ud over hele ansigtet. Det er også krænkende, fordi jeg som afrodansker ikke kan undgå at lægge mærke til den tydelige opstilling. Jeg kan ikke undgå at høre, at der i reklamefilmen er indsat bongotrommer i baggrunden. Og jeg kan ikke undgå at høre Jørgen sige, “Jeg er brun, fordi…”.' skriver Nicole Jacqueline Obovo Emore, der spørger 'Jørgen', om bongotrommerne også er et 'gammelt købmandstrick'.

Det får hun ikke svar på. Til gengæld bukker Kims under for presset fra folkemængden:

At Kims tager konsekvensen af shitstormen og fjerner Jørgens brune ansigt får flere til at klappe i hænderne. Der er dog også dem, der mener, at de gør knæfald for hyklere.

'Jeres reklame med chokolade er hamrende sjov og på ingen måde racistisk!! I er et seriøst firma, og I er kendt for sjove reklamer. Så bliv ved med det. I skal ikke ændre noget, fordi nogle folk tolker forkert!!! Jeg råber stadig "Ind over til en nigger", når jeg spiller fodbold!' skriver Jonas Lind.

Christophers kæreste i shitstorm: Nu svarer hun igen
Christophers kæreste i shitstorm: Nu svarer hun igen

Folk raser over dette julekort - kan du se hvorfor?
Folk raser over dette julekort - kan du se hvorfor?

'For pokker der findes godt nok nok sølle typer i Danmark :) At få ondt i røven over en reklame , kom ind i kampen i små sølle curling unger. Vist man kunne se noget racistisk i den reklame så er de folk der er noget galt med oven i deres lille sølle hoved,' skriver Thomas Olesen‎, mens Nicolaj Frost Schougaard‎ helt simpelt spørger:

'Hvorfor er I så bange?'

Se Nicole Jacqueline Obovo Emores opslag her, hvor hun samtidig har filmet den oprindelige reklamefilm, som altså nu er ændret:

Det er ikke første gang, Kims anklages for racisme. I en reklamefilm for nødder har nøddespecialisten Michael Madsen en talefejl, der gør, at han ikke kan sige M. Derfor siger han 'snager af nere' i stedet for 'smager af mere'. Efter klager fra forbrugere, blandt andet fra African Empowerment Center, blev Radio- og Tv-nævnet inddraget i sagen, men de endte med at give Kims ret i, at der var tale om et humoristisk indslag. Chipsproducenten slap altså uden konsekvenser.

LÆS OGSÅ: Shitstorm over julekalender: - TV 2 skider på børnene igen!

LÆS OGSÅ: Lasse Rimmer svarer igen efter shitstorm: Jeg var oprørt og vred

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Nibali snød sprinterne - dansker med...
bt.dk
Kræver VM udsat: Fodboldstjerne...
bt.dk
Tidligere S-minister afværger...
bt.dk
Du tror det er løgn: Er dette kvinden...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx