Af Peter Ølholm Hansson - 30/09-17 12:58

Kendt dansk komiker bryder tabu: Det var svært - og det var flovtKendt dansk komiker bryder tabu: Det var svært - og det var flovt

Selvom Christian Fuhlendorff i dag er landskendt for at optræde for et publikum, var det noget helt andet at skulle 'på scenen', da han gik i skole. For selvom han på overfladen var som sine kammerater, så kunne de noget, som han ikke kunne.

storybild

Christian Fuhlendorff. (Billede: Ida Marie Odgaard)

Mange kan nok genkalde sig følelsen fra klasseværelset, da læreren pludselig råbte ens navn ud i lokalet, og man blev kaldt op til tavlen.

Hurtigt begynde det at rumle i maven, og håndfladerne kunne blive svedige, når man uden varsel skulle præstere foran venner og fjender i et tætpakket klasseværelse.

Den 34-årige komiker og tv-vært Christian Fuhlendorff kender det alt for godt.

Han lider nemlig af ordblindhed eller dysleksi, som det også kaldes. Et faktum, som komikeren gerne taler om, da det i næste uge er international ordblindeuge, som er arrangeret af Netværkslokomotivet, Nota og Ordblindeforeningen. Alene i Danmark bliver der i næste uge holdt 41 forskellige arrangementer for at sætte fokus på emnet.

»Det var svært. Og det var flovt. Det var ikke det samme som at være dårlig til historie eller matematik. Klassen forventede, at man kunne læse og skrive. Og det var en basal kunnen, man skulle bruge i alle andre fag. Det var noget universelt, jeg manglede,« siger Christian Fuhlendorff.

Selv lærte komikeren først rigtigt at læse og skrive nogenlunde – og kun nogenlunde – da han gik i specialskole fra 4.-7. klasse. Diagnosen ordblind fik han aldrig dengang. Da kaldte lærerne ham 'ord-doven', husker Christian Fuhlendorff.

Han udviklede med tiden tricks for at undgå, at andre opdagede hans mangler. Skrev bevidst sjusket, så stavefejlene ikke blev opdaget. Skulle han op til tavlen, talte Christian Fuhlendorff en masse i stedet for at skrive.

I dag kan Christian Fuhlendorff næppe skrive mere end 5-6 linjer, uden der højst sandsynligt er en fejl. Men han mener, at det godt kan have fordele at være ordblind:

»Det at være ordblind skal ikke afholde dig fra at gøre noget som helst. Befolkningen er jo generelt ikke specialister i at stave alligevel,« siger komikeren og tilføjer:

»Men nej, jeg synes ikke, det er fedt at læse op fra en teleprompter, når jeg laver tv. Men jeg bilder mig ind, at jeg ofte tænker anderledes. Hvis jeg skal købe en kage i supermarkedet, nej, så læser jeg ikke efter, om det er en brownie, eller hvad det er. Jeg kigger på formerne i stedet. Jeg har også lært, at læsning ikke er alt. Og det er sundt ikke at komme let til det hele,« siger Christian Fuhlendorff, der er aktuel i sin egen podcast og arbejder på et nyt oneman-show, som får premiere til foråret.

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Værdifuld BMW stjålet: Genkender du...
bt.dk
Guld-darlings ’hidsige’ kæreste i...
bt.dk
Teenageren Emma trodsede sine...
bt.dk
Konkurrenterne håner FCK-kaptajn:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx