14/03-15 08:26

Gasolin-fortæller med international succesGasolin-fortæller med international succes

Anders Høgsbro Østergaard har kastet sig over Tintins skaber, Burma og ikke mindst bandet, der kaldes danmarkshistoriens største. Lørdag fylder instruktøren 50.

storybild

Instruktøren Anders Høgsbro Østergaard fylder 50. (Billede: Polfoto)

Allerede i midten af sine 20'ere modtog han hæder og ære i form af prisen for årets bedste dokumentarfilm på Odense Filmfestival for sin dokumentarfilm "Troldkarlen" fra 1999.

Siden har instruktør Anders Høgsbro Østergaards arbejde med dokumentargenren tiltrukket sig hele Danmarks og det internationale samfunds opmærksomhed med blandt andet fortællingen om det danske rockband Gasolin.
Lørdag kan instruktøren fejre sin 50-års fødselsdag.

Upassende: Sådan ødelagde Kim Larsen sin USA-karriere
Upassende: Sådan ødelagde Kim Larsen sin USA-karriere

Syv år efter "Troldkarlen" om den svenske jazzpianist Jan Johansson, blev han for alvor kendt herhjemme med sin Gasolin-dokumentar, som blev en kæmpe succes med omkring 250.000 solgte biografbilletter.

- Jeg havde en lyst til at sætte billeder på nogle af deres sange. Jeg troede på, at der var noget andet i stoffet ud over nostalgi. At der var en dynamisk menneskehistorie, som rækker ud over "those were the days", sagde han om filmen til filmmagasinet Ekko i 2006.

To år forinden instruerede han filmen om Tintin-skaberen Hergé.

Brygmanns datter springer ud som 'Gasolin'-sanger
Brygmanns datter springer ud som 'Gasolin'-sanger

"Tintin et moi" var hans internationale gennembrud, men "Burma VJ" med undertitlen "Reporter i et lukket land" fra 2008 er dog den film, som han har modtaget den største internationale omtale og hæder for med et hav af priser og en Oscar-nominering.

- Anders Østergaards film byder på magiske timer, som bringer os tættere på virkeligheden, sagde lektor, filmforsker og forfatter Peter Schepelern i sin tale til Anders Høgsbro Østergaard, inden han fik overrakt Dreyer-prisen i februar 2015.

Prisen uddeles til fortrinsvis yngre filminstruktører eller andre kunstnere inden for filmbranchen som anerkendelse af en fremragende kunstnerisk indsats.

LÆS OGSÅ: Dansk rocklegende håner Rolling Stones før Roskilde: - De er blevet en parodi

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Forældre raser over børne-program på...
bt.dk
Kan det betale sig at købe en brugt...
bt.dk
Christina Sederqvist: Når jeg bliver...
bt.dk
'Jeg er nervøs': Linses B&B åbner i...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx