Af Bo Poulsen - 07/09-17 19:29

Rita mistede sin mand til demens: Den royale familie går en hård tid i mødeRita mistede sin mand til demens: Den royale familie går en hård tid i møde

Prins Henriks demens kan ramme kongefamilien hårdt, fortæller Rita Knudsen, som selv lever med sygdommen tæt inde på livet.

storybild

Rita Knudsen og Aage Rasmussen forsøgte altid at få det bedste ud af situationen.

Onsdag offentliggjorde Kongehuset, at prins Henrik er ramt af demens. Sygdommen har svækket hans kognitive funktionsniveau. Omfanget er endda større, end man kunne forvente af en mand på 83 år. Prinsen er ifølge pressemeddelelsen svækket i sine reaktionsmønstre, dømmekraft og følelsesliv.

Nyheden om prinsens forfærdelige sygdom har fyldt meget i det danske mediebillede onsdag. Der er mange, som formentlig aldrig kommer til at forstå, hvad det helt præcist betyder at have en person med denne lidelse i familien. Men én der gør, er Rita Knudsen, som danskerne har kunnet følge af to omgange siden 2015, hvor hun og ægtemanden Aage Rasmussen medvirkede i dokumentaren 'Da Aage forsvandt'. Her fulgte man dem helt op til Aages død i 2016. Hun kunne ikke gøre andet end at forsøge at passe ham, mens han sygnede hen.

Rita Knudsen er ked af det på den royale families vegne, som hun mener går en hård tid i møde.

»Han kommer ikke til at mærke så meget til det, når først han ikke registrerer det længere. Men for familien bliver det godt nok hårdt. For hustru, for børn og specielt for børnebørnene. For de skal mærke, at deres farfar ændrer adfærd, som han kommer til. Og det synes jeg er synd for dem,« siger hun til TV2 omkring den sørgelige nyhed fra Kongehuset.

Dokumentaristen Kay Brase fulgte parret i knap seks år helt frem til 25. juli 2016, hvor Aage sov stille ind på et plejehjem. Og Rita Knudsen fortæller, at det må være en lettelse for prins Henriks familie, at der endelig er en diagnose. Ifølge hende var det en blanding af lettelse og sorg, da Aage fik sin diagnose i sin tid.

Rita Knudsen opfordrer den royale familie til at huske, hvem prinsen var og ikke, hvem han kommer til at blive, når sygdommen for alvor har taget fat.

Metroxpress talte onsdag med kongehusets kommunikationschef Lene Balleby, om hvorfor de valgte at fortælle om den meget private sygdom.

»Det gør vi, fordi dronningen har tillid til, at danskerne vil kunne forstå den situation, som den kongelige familie og især prinsen står i,« sagde Lene Balleby til metroxpress.

Rita blev ved Aages side

Rita Knudsen valgte sidste år at blive ved sin mands side, selvom de begge vidste, at Aage Rasmussen langsomt ville få det værre. Alligevel blev hun overrasket over, hvor hurtigt det gik nedad bakke for Aage til sidst. Op til sin død var han helt fjern og klistret til sin kørestol, når han en sjælden gang var vågen. Han kunne heller ikke tage føde til sig længere. Derfor valgte hun efter svære overvejelser at takke nej til tilbuddet om sondemad.

»Som jeg så det, havde han ikke længere et værdigt liv. For han kunne ikke deltage i nogen ting længere. Når man er så syg, tror jeg ikke, vi skal holde folk i live for enhver pris. Vi skal tænke på, for vis skyld de holdes i live og til hvad, de holdes i live,« har Rita Knudsen tidligere sagt til metroxpress.

Ifølge Alzheimerforeningen lever mellem.70.000-85.000 mennesker med en demenssygdom. Men inkluderes de pårørende, så er antallet af danskere, der er berørt af sygdommen, oppe på omkring 400.000.

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Drømmen brast tidligt: Første...
bt.dk
Har du tænkt over, hvorfor der altid...
bt.dk
Udstemt 'X Factor'-deltager: 'Det var...
bt.dk
Han blev ofret af cheftræneren: 'Jeg...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx