05/01-14 12:00

Spaniere har fået nok af kong Juan CarlosSpaniere har fået nok af kong Juan Carlos

En meningsmåling synes at vise, at spanierne endegyldigt har mistet tilliden til kong Juan Carlos.

storybild

Kong Juan Carlos er ikke just en populær mand i Spanien. (Billede: AP/Polfoto)

62 procent spaniere mener, at den skandaleombruste kong Juan Carlos bør træde tilbage, og under halvdelen støtter monarkiet.

Det viser en meningsmåling søndag i avisen El Mundo.

Et flertal er dog klar til at støtte kongens søn, Felipe, og giver udtryk for, at han kan rette op på familiens dårlige rygte.

Svensk prins ramt af bus i morgentrafikken
Svensk prins ramt af bus i morgentrafikken

Juan Carlos, der søndag fylder 76, har set sin popularitet dykke kraftigt over de sidste tre år. Især to sager har tæret på spaniernes velvilje.

Den ene gælder en korruptionssag, som hans svigersøn og hans yngste datter Cristina har været involveret i, og den anden en luksusrejse til Afrika, han foretog i 2012, for at skyde elefanter, mens det meste af den spanske nation var i den dybeste økonomiske krise.

Kongehus-maler svarer igen: Det er satire
Kongehus-maler svarer igen: Det er satire

Kun 41 procent har høje tanker om kongedømmet under Juan Carlos, viser svarene på et andet spørgsmål i målingen, og det er et fald på ni procentpoint det seneste år.

Mest bekymrende for kongen er, at kravet om hans afgang er hastigt voksende. Det er steget med 17 procentpoint over det seneste år til 62 procent.

Juan Carlos nyder fortsat respekt for sin rolle under overgangen til demokrati efter diktatoren Francisco Francos død i 1975. Han var en væsentlig grund til, at et militært modkup i 1981 blev afværget.

Officielt: Prinsesse Madeleine venter en datter
Officielt: Prinsesse Madeleine venter en datter

Men kongen har mistet rollen som en samlende figur. Han ses i mange kredse som en person, der lever uden kontakt med den virkelighed, som mange spaniere møder hver dag i form af massearbejdsløshed og økonomisk ruin.

Juan Carlos har de seneste år haft helbredsproblemer, og i de seneste måneder har han efter en hofteoperation bevæget sig på krykker ved offentlige arrangementer.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

I denne uge er der fest på...
bt.dk
Efter hård kritik af...
bt.dk
Tricktyvene er gået digitalt: Køber...
bt.dk
Dansk læge: Populær myte om kvinders...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx