Af - 07/05-17 15:43

Matador-mor raser over  unge mødre: - Det rager ikke andreMatador-mor raser over unge mødre: - Det rager ikke andre

Matador-forfatteren Lise Nørgaard forstår ikke, hvorfor så mange unge mødre føler trang til at dele alt om deres børn.

storybild

Lise Nørgaard står bag succeser som 'Matador' og 'Kun en pige'. Til juni fylder hun 100 år. (Billede: Scanpix/Erik Refner)

I de seneste år er det blevet mere og mere udbredt blandt især unge mødre at vise deres børn frem for hele verden. Talrige fotos bliver delt på sociale medier, og på såkaldte ‘mommy blogs’ skriver mange kvinder side op og side ned om livet som mor.

Sådan var det ikke før i tiden. Og spørger man ‘Matador’-forfatteren Lise Nørgaard, er det ikke noget, der kommer alle os andre ved.

Ung mor tiggede om penge: Nu er hendes 'mistænkelige' indsamling blevet fjernet
Ung mor tiggede om penge: Nu er hendes 'mistænkelige' indsamling blevet fjernet

Fagbladet Journalisten har interviewet hende i anledningen af, at hun fylder 100 år til juni, og her giver hun blandt andet sit syn på kvinder, der føler en trang til at fortælle alt om alle om deres børn.

- De skriver om barsel og deres små poder. Men det er en oplevelsesverden, som ikke rager andre, siger hun.

Udskældt ung mor er tilbage: 'Det var aldrig rigtig min beslutning at stoppe'
Udskældt ung mor er tilbage: 'Det var aldrig rigtig min beslutning at stoppe'

Lise Nørgaard er uddannet journalist og har blandt andet skrevet for Politiken, inden hun blev forfatter. Hun har desuden født fire børn, så hun ved, hvordan det er at være mor.

- Hvis man synes, det er så betydningsfuldt at få børn, så skal man tænke på, at det er sket milliarder af gange før - og det vil ske milliarder af gange igen, siger hun til Journalisten.

Fænomenet er så udbredt, at det på engelsk har fået sit eget udtryk: ‘sharenting’ - skabt af ordene for ‘dele’ og ‘forældreskab’. Mange er givetvis enige med Lise Nørgaard i, at det er irriterende - men det kan også have en negativ effekt på mødrene selv.

'De unge mødre': Tvangsfjernelser på stribe
'De unge mødre': Tvangsfjernelser på stribe

I et studie fra 2016 undersøgte forskere fra Ohio State University effekten af ‘sharenting’ på nybagte mødre. Her fandt de ud af, at de fleste kvinder i forsøget lod sig påvirke enormt af sociale medier.

- Hvis en mor bruger Facebook til at blive bekræftet i, at hun gør et godt job, men hun ikke får alle de positive reaktioner, hun forventer, så kan det blive et problem. Hun risikerer at få det værre, siger forskningsleder Sarah Schoppe-Sullivan i tidsskriftet ‘Sex Roles’.

Færre unge mødre - men Olivia på 22 er mor til tre
Færre unge mødre - men Olivia på 22 er mor til tre

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Kim er syg og på kontanthjælp: Nogen...
bt.dk
En af Danmarks rigeste familier...
bt.dk
Prins Harry har valgt sin forlover...
bt.dk
Signe Molde og ægtemanden har...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx