Af Bo Norström Weile | Ritzau - 01/09-13 20:04; Opdateret: 01/09-13 20:14

Ole Ernst: Se hans liv i billederOle Ernst: Se hans liv i billeder

Ole Ernst døde natten til søndag i en alder af 73 år.

Bildstrecke im Grossformat »

Ole Ernst døde natten til søndag og efterlader sig et stort aftryk inden for dansk film og teater.

LÆS OGSÅ: Skuespilleren Ole Ernst er død

Bladr igennem billederne herover for at se nogle af de mange roller Ole Ernst igennem sit 73 år lange liv har spillet som privatperson og skuespiller.

Udpluk fra Ole Ernsts lange filmkarriere

Udover mange teaterroller, medvirkede skuespilleren Ole Ernst i over 40 spillefilm og et dusin TV-serier.

Ole Ernst havde forskellige småjobs og var bl.a. sømand i to år inden han efter at have læst hos Lars Lunøe efterfølgende blev uddannet skuespiller. Udover massevis af teaterroller havde Ole Ernst roller i 40 spillefilm og et dusin TV-serier.

- Ole Ernst fik sit egentlige filmgennembrud i "Flugten" fra 1973, den første af tre om Vesterbro-roden Per. Både filmen og Ole Ernst fik en Bodil-pris. Senere fulgte "Per" og "Blind makker".

- Gennem årene har Ole Ernst medvirket i danske og norske film bl.a. i rollen som Peter von Scholten i filmen af samme navn og som hustyrannen i "Sort høst".

- I ternet jakke og blød hat blev han kendt som som politiassistenten i "Olsen-banden"-filmene. Han havde filmroller i "Hærværk", i "Det er nat med fru Knudsen" og "Der er et yndigt land", som gav ham endnu en Bodil-pris.

- Ole Ernst medvirkede også i film som "Rend mig i traditionerne", "Slingrevalsen", "Den kroniske uskyld", "Mord i Mørket", "Rembrandt", "Mord i Paradis" og "Ved Vejen".

- Desuden medvirkede han i både danske og svenske TV-produktioner bl.a. "Bryggeren". Han havde roller i populære serier som "Huset på Christianshavn", "Gøngehøvdingen", "Taxa", "Rejseholdet" og "Forbrydelsen".

- Ole Ernsts lange karriere bragte ham også forbi revyscenerne i det danske sommerland: Fredericia Revyen, Mogenstrup revyen, Prater revyen, Svendborg Sommerteater Rottefælden og på Trouville i Hornbæk.

Udover skuespillergerningen skrev han digte, malede og har udstillet sine malerier, bl.a. på Café Cobra.

Ole Ernst har modtaget flere priser, bl.a.: Poul Reumerts Studielegat 1983, Olaf Poulsen s Mindelegat 1985, Teaterpokalen samme år, og i 1996 Best of Actor ved TV-Festival i Shanghai og Sølvnymfen i Monte Carlo for tv-filmen "En fri mand".

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Meghan Markles familie i problemer...
bt.dk
Vigtig bro lukker i knap et halvt år:...
bt.dk
Her er vinderen af 'Divaer i Junglen'
bt.dk
Simon Kjær i usædvanlig bøn: Vil have...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx