Af Silla Bakalus - 16/09-17 21:06; Opdateret: 16/09-17 22:28

Sagsøger ekskæreste for formue: Nu er kendt rigmand røget af listen over Danmarks rigesteSagsøger ekskæreste for formue: Nu er kendt rigmand røget af listen over Danmarks rigeste

Skype-stifteren Janus Friis er en af dem, der er røget af den nyeste liste over Danmarks rigeste. Han har brugt adskillige millioner efter bruddet med ekskæresten Aura.

storybild

(Billede: Niels Ahlmann Olesen/Martin Sylvest Andersen/Henning Bagger )

De er kendte for deres store formuer, som de blandt andet har skabt ved salg af deres virksomheder. Men flere kendte rigmænd er nu ikke længere på listen over Danmarks rigeste. Der er der flere årsager til ifølge Berlingske Business Magasin.

I årevis har de været en selvskreven del af Danmarks rigeste. Flere endda helt i top, når den årlige liste er blevet offentliggjort.

Men i år er både Skype-stifter Janus Friis, parret bag de populære Skagen-ure , Henrik og Charlotte Jorst, samt den kendte tobaksfamilie Færch blandt dem, der er røget helt af Berlingske Business liste over Danmarks 100 rigeste.

Det er der flere årsager til. Ifølge Berlingske Business, skyldes det, at flere af formuerne simpelthen er blevet for svære at opgøre.

Det gør sig blandt andet gældende for Janus Friis, der i 2005 sammen med kompagnonen Niklas Zennström solgte det meste af Skype for godt 13 milliarder kroner til eBay. Pengene kunne de to dele mellem sig, og da de i 2011 solgte deres sidste 14 procent af Skype til Microsoft, kunne de ifølge Dr.dk begge øge formuen med yderligere tre milliarder kroner.

Janus Friis har siden været fast mand på den årlige liste over landets rigeste, hvor hans formue i 2016 blev vurderet til 3,4 milliarder kroner og rakte til en plads som nummer 31.

Rigmanden har dog de seneste mange år været bosat i England, og hans formue har været placeret i udenlandske selskaber, som det ikke har været muligt at få indsigt i.

Derfor har Berlingske Business besluttet, at det ikke længere er muligt at vurdere hans formue ordentligt. Til gengæld er hans udgifter noget mere åbenlyse, idet han de seneste to-tre år har ligget i en kæmpe retsligt slåskamp med sin ekskæreste, sangerinden Aura.

Auras advokat Bjarke Vejby har tidligere overfor BT vurderet, at Janus Friis omkostninger til sagen må være løbet op i et to-cifret millionbeløb.

Udlandsproblemet gør sig også gældende for Henrik og Charlotte Jorsts formue. Parret, der for 25 år siden flyttede til USA, solgte 'Skagen Designs' til den amerikanske urfabrikant Fossil for 1,3 milliarder kroner i 2012.

Derimod er der en helt anden grund til, at den kendte Færch-familie ikke længere figurerer blandt Danmarks rigeste. Familien har nemlig solgt deres fælles selskab Færch Plast, og dermed er familiens formue blevet splittet op.

Mens flere familier og enkeltpersoner aktivt er blevet pillet af listen, så er andre rigmænd røget af, fordi formuerne enten er skrumpet, eller fordi de er blevet overhalet af andre. Det drejer sig blandt andre om Hans Wilhelm Schur og familien, der ejer emballagekoncernen Schur i Horsens. Familien var sidste år nummer 72. på listen og havde en formue vurderet til 1,5 milliarder kroner.

Også sidste års nummer 79, ejeren af Polar Seafood, Anders Brøns, er røget af årets liste.

En række yderst formuende, danske rigmænd er dog aldrig i nærheden af listen, selv om de har nogle gedigne formuer. Blandt dem er den kendte FLSchmidt-arving Christian Kjær, der ellers er god for en formue på i hvert fald over 800 millioner kroner, fortalte han til BT tidligere på året. Og også Joe & The Juice-ejeren Kasper Basse skulle være god for hundredvis af millioner efter salget af juice-kæden, ligesom Matas-milliardæren Henrik Frederiksen også burde havde en flot pengetank efter salget af flere Matas-butikker, nogle heldige aktieinvesteringer samt salget af sin dyre veteranbilsamling og et gods.

Fraværet på listen skyldes, at mange af de pågældende har investeret formuerne i private aktier.

Berlingske Business liste er udarbejdet på baggrund af de formuer, som familier og privatpersoner har stående i form af selskaber. Formuen opgøres i, hvad handelsværdien ville være, hvis selskabet skulle sælges på nuværende tidspunkt. I opgørelsen indgår ikke folks private ejendele eller ejendomme såsom huse, biler m.v.

Berlingskes erhvervskommentator Claus Skovhus har tidligere forklarer det således:

»Der er rigtig mange superrige i Danmark, som har deres formue placeret privat, hvor man kun kan se det, hvis man har adgang til deres selvangivelse«, forklarede han til BT i 2015.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

NHL-dansker røg ud af slutspillet:...
bt.dk
Flyselskab med vildt tilbud: Få penge...
bt.dk
BT afslører: Counter-Strike-hold i...
bt.dk
Så er det afgjort: Vinder guld for...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx