Af Silla Bakalus - 02/05-18 18:16

Prins Harry løfter sløret for sin lidelse: Storebror så, at den var helt gal Prins Harry løfter sløret for sin lidelse: Storebror så, at den var helt gal

Britiske prins Harry var i slutningen af 20'erne, da han pludselig indså, at det frygtelige tab af moren prinsesse Diana, da han var kun 12 år, havde givet ham så store ar på sjælen, at han havde brug for psykologhjælp. I en ny bog fortæller han om tiden med de psykiske problemer og om at være blevet rask.

storybild

Prins Harry ses her med sin forlovede Meghan Markle i april 208. (Billede: PETER NICHOLLS)

Mange havde nok gennem længere tid undret sig. Over den stille og rolige lille prins Harry, der pludselig var blevet til en rebel. Han drak, gik til vilde fester iklædt naziuniform og toppede skandalerne med at smide alt tøjet under en tur til Las Vegas i 2012 med sine venner, så han ganske nøgen havnede i alverdens medier.

Episoden skete kort før Harrys 28 år fødselsdagsfest. Og måske var det netop den, der førte til, at den hårdt prøvede prins endte med at søge psykolog-hjælp.

I den nye bog 'Harry - Samtaler med prinsen', der er skrevet af Angela Levin forud for prinsens bryllup den 19. maj, fortæller den nu 33-årige prins nærmere om tiden inden og efter sin erkendelse af, at han havde nogle problemer, der skulle håndteres professionelt.

»For mig personligt, min bror, ved du, gud velsigne ham, han var en enorm støtte for mig. Han blev ved med at sige: 'Det er ikke rigtigt, det er ikke normalt, du er nødt til at tale med nogen om det, det er okay'«, fortæller prinsen til forfatteren.

At Harrys udskejelser ikke blot var resultatet af ungdommelig kådhed, men af psykiske problemer, blandt andet som følge af moderens død, kom frem i 2016, da prinsen selv fortalte om det til offentligheden. I et interview med The Daily Telegraph fortalte han blandt andet, at han længe havde følt sig på randen af et 'totalt sammenbrud', og at han vidste, noget var galt – uden dog at kunne sætte en finger på det.

Men det var altså først, da han begyndte at åbne sit hjerte og tale med sin storebror, at de indebrændte følelser for alvor begyndte at vælte ud.

»Jeg begyndte at have nogle få samtaler, og lige pludselig begyndte al den sorg, jeg aldrig havde bearbejdet, faktisk at komme i forgrunden, og jeg tænkte, der er jo en masse ting her, jeg er nødt til at tackle,« fortæller prins Harry i bogen.

Selv om storebroren, den to år ældre prins William, skyndede ham til at få professionel hjælp, så lyttede den yngre prins Harry dog ikke lige med det samme. Det var først, da han blev 28 år, at han indså, at han virkelig blev nødt til at få hjælp. Godt hjulpet på vej af både sin bror og sine venner:

»De sagde: 'Du er virkelig nødt til at tackle det her. Det er ikke normalt at tro, ingenting har påvirket dig'. Jeg ville ikke være i den situation, jeg befandt mig i, men jeg trak endelig hovedet ud af busken, begyndte at lytte til folk og besluttede at benytte min rolle permanent,« fortæller Harry, der håber, at hans åbenhed om at søge psykologhjælp giver anledning til, at flere personer vil gøre det.

»Min erfaring er, at når først du begynder at tale om det, indser du, at du faktisk er en del af en ret stor klub,« fortæller han til forfatteren.

Prins Harry fortæller desuden, at det tog noget tid at blive rask, men at han nu er 'et godt sted'. Prinsen er de seneste år faldet mere til ro og er blevet et af de mest folkelige og populære medlemmer af det britiske kongehus.

Bogen 'Harry - Samtaler med prinsen' er skrevet af Angela Levin og udkommer 3. maj. Den er udgivet på dansk af forlaget Memoris. 

Prinsen har engageret sig i en masse personlige mærkesager – blandt andet 'Invictus Games', som er en sportsturnering for krigsveteraner, og mange sammenligner hans måde at omfavne folket med prinsesse Dianas evner.

Forlovelsen med amerikanske Meghan Markle har gjort prins Harry om muligt endnu mere populær. Og eurforien over brylluppet den 19. maj er stor i Storbritannien.

Bogen 'Harry – samtaler med prinsen' udkommer torsdag den 3. maj.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Janni om tv-program: Konflikterne er...
bt.dk
Brøndby og FCM dominerer: Her er...
bt.dk
Kronprins Frederik om udsigten til at...
bt.dk
I smerter før storstilet arrangement:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx