Af - 05/01-17 13:54

Kendt forfatter afslører sjælden sygdom: 'Jeg kan ikke genkende min kæreste'Kendt forfatter afslører sjælden sygdom: 'Jeg kan ikke genkende min kæreste'

Forfatteren Leonora Christina Skov lider af ansigtsblindhed.

storybild

Leonora Christina Skov "Forfatternes steder" i Sommerliv. (Billede: Niels Ahlmann Olesen)

Kunne du leve med aldrig at kunne genkende ansigter? Heller ikke din kærestes?

Forfatteren Leonora Christina Skov kæmper hver dag med lidelsen prosopagnosi - også kendt som ansigtsblindhed - som gør, at hun i stedet for et ansigt ser et sort hul.

- Når jeg prøver at huske folk, så kan jeg huske alt muligt andet - hvad de hedder, hvad de har på, hvordan de dufter. Men der, hvor ansigtet er, er der bare et sort hul. Også når jeg prøver at huske mine venner eller huske, hvordan jeg selv ser ud, fortæller Leonora Christina Skov til Go' Morgen Danmark.

Kristian sidder i kørestol - Folk er alt for venlige
Kristian sidder i kørestol - Folk er alt for venlige

Den 40-årige forfatter har indtil nu holdt det hemmeligt. Kun kæresten har vidst det.

Ifølge Randi Starrfelt, lektor i neuropsykologi ved Københavns Universitet, er det to procent af befolkningen, der lider af sygdommen, som man først for nylig er blevet klog på.

- Man har længe kendt til, at man kunne få en hjerneskade og så miste evnen til at genkende ansigter. Men man er først for nylig blevet klar over, at nogle bare aldrig udvikler den evne. At de er født med det, forklarer forskeren til tv2.dk.

Leonora Christina Skov fortæller, hvor skræmmende det kan være at komme ind i et rum og vide, at hun kender alle, men ikke kan genkende nogle af dem. Hun har i stedet måtte skærpe sin lugtesans, og derfor duer det ikke, når hendes venner skifter parfume.

Alt bliver bare bedre med en kattekilling - også dette nuttede frieri
Alt bliver bare bedre med en kattekilling - også dette nuttede frieri

Der er endnu ikke opfundet en kur mod sygdommen.

- Der er særlige områder i hjernen, der bidrager til, at vi kan genkende det, vi ser på ting og skal være en forbindelse mellem vores opfattelse af ansigter og vores hukommelse for ansigter - for vi skal kunne genkende dem, vi ser. Det ser ud til, at det er i denne forbindelse, at noget ikke udvikles i samme grad hos ansigtsblinde, siger Randi Starrfelt til tv2.dk.

Læs mere på tv2.dk.


Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Se videoen: Modellen Joy går nøgen på...
bt.dk
Droppede ud af skolen som 14-årig: Nu...
bt.dk
Vidste du det? 'Nybygger' er i...
bt.dk
Isnende kulde på vej til Danmark: Tag...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx