Af Laura Rode Nygaard,Kenan Seeberg - 29/07-17 14:04

Efter skandaler i det britiske kongehus: 'Alexandra og Joachim har lavet en hemmelig aftale'Efter skandaler i det britiske kongehus: 'Alexandra og Joachim har lavet en hemmelig aftale'

Der bliver langsomt gravet mere og mere smuds frem, i takt med at 20-årsdagen for prinsesse Dianas død rykker nærmere. Nu tyder meget på, at videooptagelser, hvor 'Lady Di' ufiltreret fortæller om sit ulykkelige ægteskab med prins Charles snart vil blive offentliggjort.

storybild

Prinsesse Alexandra og prins Joachim ved deres bryllup i Frederiksborg Slotskirke i 1995. (Billede: JAN JØRGENSEN)

Sladderhungrende royalister skal dog ikke forvente, at vores egen grevinde Alexandra vil afsløre lignende slibrige detaljer om sit ægteskab og skilsmisse fra prins Joachim, vurderer kongehusekspert.

Prins Charles var sin hustru utro. De havde nærmest aldrig sex. Og inden de blev gift ved et overdådigt bryllup i Sct. Pauls Cathedral, havde de kun mødt hinanden 13 gange. Det er blot nogle af de kontroversielle indrømmelser, den populære prinsesse kom med i 1992 og 1993, hvor hun jævnligt havde møder med sin stemmecoach Peter Settelen på Kensington Palace.

De ofte private samtaler blev filmet, så prinsessen efterfølgende kunne lytte til sin egen stemme, og nu tyder meget på, at offentligheden også snart vil få lov at lytte til al den royale sladder.

Videoerne er nemlig blevet solgt til den britiske Channel 4, som agter at bruge dem i en kommende dokumentar om 'Lady Di' - som aldrig var decideret kendt for at holde skabet med skeletterne hermetisk lukket.

Men skandalen i det britiske kongehus, der har afdækket flere og flere pinlige detaljer gennem årene, ville aldrig kunne ske i Danmark, mener historiker og royal ekspert Sebastian Olden-Jørgensen fra Københavns Universitet.

»Vi har jo haft en situation i Danmark, der minder noget om det, der skete mellem Charles og Diana, nemlig skilsmissen mellem Joachim og Alexandra. En historie, der starter helt eventyragtigt, men hvor forholdet så bryder sammen. Men der må man bare sige, at både Kongehuset og nuværende grevinde Alexandra har været i stand til at styre det på en helt anden måde,« siger han.

»De har lavet intensiv og effektiv damage control fra start. Alexandra er jo en meget kontrolleret dame. For når Diana sidder og snakker løs som på de aktuelle optagelser, så er det ikke kontrolleret. Men der har det danske kongehus været så heldig, at Alexandra er en meget rationel dame. For enhver skilsmisse og ethvert brud har sider, der kan være ubehagelige for de involverede, hvis modparten beslutter sig for at tale og give sin version af det, der er foregået. Og dér har Kongehuset virkelig lagt låg på - sammen med Alexandra.«

Tror du, at der har været samtaler mellem Alexandra og Kongehuset, hvor de har lagt en strategi sammen?

»Jeg er helt sikker på, at de har talt om de her ting, og at de har indgået nogle aftaler. Og de aftaler er blevet overholdt. Det er også baggrunden for, at grevinden stadig kan spille den rolle ved hoffet som hun lejlighedsvis gør. Og at forholdene for børnene har været så relativt ordnede, fordi det er gået så civiliseret for sig,« siger Sebastian Olden-Jørgensen til BT.

Også journalist og kongehuskritiker Trine Villemann har tidligere vurderet, at der måttet have foregået ting bag Amalienborgs mure, som den daværende prinsesse har lovet at holde mund med. Det har den royale ekspert tidliger fortalt BT i forbindelse med debatten om grevinde Alexandras årspenge, som hun blev tildelt efter skilsmissen i april 2005.

»Jeg tror ikke på, at det er en anerkendelse, jeg tror på, at det er et stort hold-kæft-bolsje, så Alexandra ikke går ud og fortæller om, hvad der sker bag Amalienborgs mure,« har hun tidligere sagt om apanagen.

Prinsesse Diana og prins Charles var gift fra 1981 til 1996. Hun døde i august året efter.

Grevinde Alexandra og prins Joachim var gift fra 1995 til 2005.

  • Forlovet d. 24. februar 1980.
  • Gift d. 29. july 1981 i Sct. Pauls Cathedral, London.
  • Har sønnerne Prins William, 35, og Prins Harry, 32.
  • Separeret i 1992, skilt i 1996.
  • Prinsesse Diana omkom ved en bilulykke i Paris d. 31. august 1997 sammen med sin daværende kæreste, Dodi Al-Fayed.
  • Prins Charles blev gift med Camilla Parker-Bowles ved en borgerlig vielse på rådhuset i Windsor 9. april 2005

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Efter tv-dokumentar: Direktør stopper...
bt.dk
Unge hærger børnehaver: 'Det gør både...
bt.dk
Alternativet-medlem sammenligner...
bt.dk
Midtjylland opgav guldet og har sat...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx