Af Berit Hartung - 23/10-17 07:44

Dansk skuespillerinde står frem med sit livs hemmelighed: Jeg blev voldtagetDansk skuespillerinde står frem med sit livs hemmelighed: Jeg blev voldtaget

- Der var en instruktør under en forestilling, som begik det, jeg i dag vil kalde absolut voldtægt.

storybild

Skuespiller Birgitte Bruun, spillede Esther i Matador. Nu står hun frem og fortæller, at hun som ung skuespillerinde blev udsat for voldtægt at en instruktør. (Arkivfoto) (Billede: Lars Møller)

Skandalen om seksuelle overgreb på kvinder ruller i Hollywood, men også herhjemme er der skuespillerinder, der er blevet misbrugt af instruktører og andre mænd, der har haft magt over og indflydelse på deres karrierer.

Det meste af sit liv har hun båret oplevelsen med sig som en smertelig og skamfuld hemmelighed, men nu skal det være slut:

De seneste uger har en række både danske og især amerikanske skuespillerinder fortalt om, hvordan de er blevet krænket og misbrugt af magtfulde mænd i underholdningsbranchen, og det har givet den nu 64-årige danske skuespillerinde Birgitte Bruun modet til at stå frem og fortæller om et overgreb, hun oplevede som ung i slutningen af 70'erne.

Kæmpe skandale i Hollywood: 'Hvordan kunne det foregå i årtier - uden nogen gjorde noget?'

Hun har en lang karriere i teaterverdenen bag sig og arbejder i dag med at holde foredrag og undervise. Desuden har hun sin egen homøopatiske praksis. For tiden kan du genopleve hende som Varnæs' unge stuepige Esther i DRs nyrenoverede udgave af Matador.

Og nu slutter hun altså sig til rækken af kvinder i film- og teaterbranchen, som den seneste tid er stået frem og har fortalt om seksuelle overgreb.

»Der var en instruktør under en forestilling, som begik det, jeg i dag vil kalde absolut voldtægt,« fortæller hun i et interview med TV2.

Over for tv-stationen forklarer hun, hvordan overgrebet skete under dække af, at instruktøren ville øve en rolle med hende.

»Vi spiste en middag, og så drak vi kaffe et sted, og så skete det simpelthen, hvor vi var alene.«

Kendt Hollywood-figur fyret efter anklager om sexovergreb: Nu afslører medie ham i ny lydfil

Birgitte Bruun har fortalt TV2 mere detaljeret om overgrebet, men hun ønsker ikke at de kommer frem, fordi instruktøren i dag er død, og fordi hun aldrig meldte sagen til politiet.

Selv om det for andre kan virke uforståeligt, hvordan hun har kunnet bære sådan en hemmelighed alene, fortæller hun, at hvis hun dengang havde råbt op og krævet retfærdighed, ville det have haft store karrieremæssige konsekvenser for hende.

Derfor er hun også glad for, at så mange kvinder i Hollywood nu står frem og fortæller deres historier, og hun håber, at hun ved at fortælle sin egen historie kan hjælpe andre skuespillerinder herhjemme.

(På billedet: En række af de skuespillerinder, som efter eget udsagn er blevet udsat for sexovergreb af Harvey Weinstein).

Historierne om overgreb i film- og teaterbranchen begyndte, da New York Times fik beviser på, at Hollywood-produceren Harvey Weinstein har indgået forlig med otte kvinder, som han angiveligt har udsat for sexovergreb.

Siden er det nærmest væltet frem med skuespillerinder, der fortæller om seksuelle overgreb i branchen. Flere af dem skulle benævnte Weinstein angiveligt være ansvarlig for, men også andre kvinder har fortalt, hvordan krænkende adfærd er et problem i miljøet.

Sagen har allerede haft store konsekvenser for Harvey Weinstein. Han er blandt andet blevet fyret fra sit eget selskab og forladt af sin kone. Selv afviser han alle anklager mod ham.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Mentalerklæring: Så høj er Peter...
bt.dk
Politiet efterlyser mand fra...
bt.dk
Patrick Nielsen om boksebrag mod...
bt.dk
Maskerede gerningsmænd læssede...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx