Af LASSE CATO - 11/04-17 17:52

Er det en fugl? Næh, det er Emil - og sådan ser han ud uden solbrillerEr det en fugl? Næh, det er Emil - og sådan ser han ud uden solbriller

De sidste to år har Emil Stabil kæmpet for at følge op på landeplagen ’Allerede is’. Nu er han klar med ny musik og mindre stress.

Bildstrecke im Grossformat »

400 koncerter over de seneste tre år, men ingen udgivelser siden 2015. Det var, indtil for nylig, den hurtige statistik på rapperen Emil Stabil, der i 2014 slog igennem med P3-hittet ’Er det en fugl’. Året efter udkom singlen ’Allerede is’, der med sit ekstremt fængende hook blev et hit over alt fra københavnerklubber til halballer. Og efter at have udgivet en ep med begge singler på, begyndte den aarhusianske rapper en tilsyneladende endeløs turné på natklubber og spillesteder landet over. Men undervejs viste det sig, at det ikke var nogen let opgave samtidig at lave en opfølger til en landeplage. For som den unge rapper har erkendt:

»Hvis man skal kunne levere noget kreativt, skal man også have overskud til det.«

Metal-hoveder på Roskilde: Skrid nu med jeres Emil Stabil
Metal-hoveder på Roskilde: Skrid nu med jeres Emil Stabil

Da Emil Stabil i starten af marts møder op til interview på en lille restaurant ved siden af sit studie på Islands Brygge virker han glad og snakkesalig. Det er der nu også god grund til at være, da hans single ’Over alt’ netop er blevet ’Ugens uundgåelige’ på P3.

»Det er sindssygt! Det er min første (Ugens uundgåelige). Godt nok mener jeg, at ’Allerede is’ også skulle have haft den dengang, men det tog to måneder, før de samlede den op for alvor. Så jeg syntes også, det var på tide. Det skyldte de mig,« siger han med et skævt grin.

For at vise at ventetiden på ny musik fra Emil Stabil for alvor er ovre, blev ’Over alt’ sendt ud samtidig med endnu en single, ’Onsdag’. I samme ombæring kom en video, hvori rapperen får en røffel af selveste Iben Hjejle for ikke at have lavet noget de seneste to år. Den unge entertainer mangler øjensynligt ikke hverken selvindsigt eller -ironi. Og han lægger heller ikke skjul på, at det ikke har været en let opgave at følge op på en hit som ’Allerede is’.

»Det er meget anderledes at udgive nu. Vi tænker meget mere over det. Det er nok også det, der har bremset processen nogle gange – at vi har tænkt lidt for meget over det. Men vi er kommet frem til et sted nu, hvor vi bare gør det hele, og det er fedt, for på et tidspunkt havde vi lidt stilstand. For hvordan fanden følger man op på sådan en dér?,« spørger han retorisk om ’Allerede is’, der er streamet næsten 10,5 millioner gange på Spotify.

Citybois glæder sig til at bevise hvad de kan på Grøn Koncert
Citybois glæder sig til at bevise hvad de kan på Grøn Koncert

For at sætte hele hans karrieres eksplosive udvikling i perspektiv, skruer vi lige tiden tilbage. I 2013 begyndte Emil Stabil at rappe for sjov over sin ven Christoffers beats. Christoffer er bedre kendt som Lil Producer, og han og Emil Stabil har pladeselskabet Lil Label sammen med rapperen Young Bong. Det er dem, Emil Stabil refererer til, når han siger ’vi’ i forbindelse med sin musik. De to venner og kollegaer er nemlig begge to med på scenen til koncerter, og Lil Producer står for at producere musikken.

Da de først startede, lagde vennegruppen løbende deres sange op på Soundcloud, og der var ikke den store vision i musikprojektet. Da ’Er det en fugl’ pludselig blev populær – altså, P3-populær – og ’Allerede is’ efterfølgende nåede et helt nyt niveau, ændrede tingene sig imidlertid.

»Du skal huske på, at det her startede som et hobbyprojekt og var noget, vi gjorde, fordi vi syntes, det var fucking fedt. Det synes jeg stadig, det er, men det er blevet til en professionel levevej. Noget, der gør, at jeg bor i en fed lejlighed, at jeg kan købe alt, hvad jeg ønsker mig, at jeg ikke mangler noget. Og på et tidspunkt følte vi pludselig, at vi skulle leve op til noget professionelt, og så og så mange streams. Det giver vi en fuck for nu.«

Citybois får stor anerkendelse: Nu skal de på turné med de største
Citybois får stor anerkendelse: Nu skal de på turné med de største

Hvornår fandt du ud af, at det ikke længere bare var et hobbyprojekt?

»Da vi fik vores første Koda-check.«

Hvor meget var den på?

»Nok til at jeg skulle have brugt pengene anderledes. Jeg skulle nok have investeret i noget fast ejendom.«

Den sidste sætning bliver sagt med et grin, for i stedet for indskuddet til en lejlighed blev de første rap-penge nemlig brugt på ’tøj, god vin og dyr mad’. Efter at være flyttet til København er der imidlertid ikke råd til så mange restaurantbesøg længere, og desuden nyder Emil Stabil at slappe af, mens han laver mad. For tiden er det bouef bourguignon, han arbejder på at perfektionere sammen med sin kæreste, fortæller han og tager en bid af den pasta med svinekæber, han har bestilt for at få noget frokost, før han skal i studiet senere.

Der bliver produceret meget musik for tiden – så meget, at han håber på at kunne gøre sin næste samlede udgivelse til et album og ikke ’blot’ en ep, hvilket står i skarp kontrast til for et år siden, da det var svært overhovedet at få et tilfredsstillende nummer ud af studiet.

Presset for at lave en succesfuld opfølger til ’Allerede is’ fik nemlig Emil Stabil til at forsøge sig med at skrive tekster ned i stedet for at freestyle dem i studiet, som han ellers havde gjort. Derudover gjorde de mange nattekoncerter i weekenderne det svært at finde overskuddet til at lave sange med den samme energi som var at finde på debut-ep’en.

For et års tid siden blev der så skruet ned for antallet af koncerter og den anspændte tilgang til musikken:

»Da vi gav os selv tid til rent faktisk at få luft, var det der, det løsnede op.«

Det har til at starte med resulteret i en række numre, der favner bredt. ’Onsdag’ (»Det er det af mine sange nogensinde, jeg føler allermest. Og det er samtidig den, jeg tror, folk kommer til at føle allermindst«), ’Over alt’ (»Det er bare et godt popnummer«) og ’+1’, der udkommer fredag den 14. april (»Det er mit Seebach nummer. Der er popakkorder, og så er det mit take på en kærlighedssang«).

Og på live-fronten viser holdet også overskud. Til store koncerter er de nemlig begyndt at spille med liveband, hvilket de aldrig har gjort før.

»Der bliver nødt til at ske noget nyt, for ellers vil vi ikke blive booket nogen steder igen. Det er der ikke nogen, der gider. Folk har betalt for det og set os én gang. Så der bliver nødt til at ske noget nyt, og vi bliver nødt til at oppe os,« siger Emil Stabil bestemt over sin tomme tallerken.

Indtil videre lader det til, at folk stadig godt gider booke den aarhusianske rapper. I hvert fald kan han blandt andet både opleves på Smukfest og Roskilde Festival i år.

LÆS OGSÅ: GENIALT: Se de sjoveste navne på Facebook

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Konkurrenterne håner FCK-kaptajn:...
bt.dk
Barca-målmand: Neymars farvel var en...
bt.dk
Guld-darlings ’hidsige’ kæreste i...
bt.dk
Wow: Kan du kende Kim Kardashian som...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx