Af - 26/04-16 16:21

Et år efter Caitlyn Jenners nyhed: Sådan har  transkønnede det i dagEt år efter Caitlyn Jenners nyhed: Sådan har transkønnede det i dag

Vi tager temperaturen på debatten om transkønnede et år efter Caitlyn Jenners store nyhed.

Bildstrecke im Grossformat »

I disse dage er det et år siden, at den tidligere atlet og nuværende realitystjerne Caitlyn Jenner sprang ud som transkønnet på amerikansk tv i et interview med Diane Sawyer.

Nyheden gav genlyd i hele verden og har åbnet den brede befolknings øjne for, hvad det vil sige at være transkønnet.

- Der er kommet utrolig stor fokus på transkønnedes rettigheder og forhold. Caitlyn Jenner har været med til at skubbe til en udvikling, der allerede var i gang, siger Linda Thor Pedersen, som er transpolitisk talsperson hos LGBT Danmark.

Hun mener, at der har været en positiv udvikling i befolkningens kendskab til transkønnede, ligesom det er blevet mere synligt for politikerne.

Caitlyn Jenner skal være med i populær tv-serie
Caitlyn Jenner skal være med i populær tv-serie

- Det er blevet synligt for politikerne, at der er en gruppe, der har brug for hjælp, for vi har været en overset gruppe, siger Linda Thor Pedersen.

Det er dog ikke Caitlyn Jenners skyld, at lovgivningen har ændret sig på flere positive måder her i Danmark, mener LGBT's transpolitiske talsperson.

- Det er primært det arbejde, vi har lagt i det her hos LGBT Danmark, som har været med til at ændre tingene. Vi har lagt et stort arbejde i at fortælle om det og rystet politikerne op.

Mandlig komiker sprang ud som kvinde: Nu bliver han mand igen
Mandlig komiker sprang ud som kvinde: Nu bliver han mand igen

Men synligheden via personer som Caitlyn Jenner og filmen ‘Den danske pige’ har helt klart smittet af på den gængse befolkning, synes Linda Thor Pedersen.

- Det er blevet almindeligt at være transkønnet. Vi har også et liv ligesom alle andre. Nu kan vi godt gå på gaden uden at blive antastet og færdes i det offentlige rum uden at være bekymret, lyder det fra hende.

Transkvinder til Caitlyn Jenner: - Du forstår ikke vores problemer
Transkvinder til Caitlyn Jenner: - Du forstår ikke vores problemer

Forbedringer

Linda Thor Pedersen peger på to tiltag, der har givet transkønnede bedre forhold inden for det seneste år.

Det ene er et nyt udredningsforløb for transkønnede, der tager udgangspunkt i den transkønnedes behov.

- Der er mere rådgivning end kontrol, som vi desværre har set tidligere,” siger Linda Thor Pedersen.

Anden ting er et nyt behandlingstilbud for unge transkønnede, så de hurtigere kan blive afklaret med deres situation. Det har ikke tidligere været tilgængeligt.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx