Af PETER ØLHOLM HANSSON - 04/05-17 21:25; Opdateret: 04/05-17 21:37

Mary overraskede alle med nyhed under tale: Hun flytter ind hos osMary overraskede alle med nyhed under tale: Hun flytter ind hos os

Her er ekspertens forklaring bag.

Bildstrecke im Grossformat »

Kronprinsesse Mary.

Frederik og Mary får ekstra logerende.

En kongehusekspert giver nu sit bud på, hvorfor kronprinsesse Mary og kronprins Frederik har fået en ny og særlig beboer ind på Amalienborg.

»Frederik og Mary er i gang med at opfinde sig selv og skabe sig en profil som kommende kongepar. I den forbindelse er det her ret innovativt.«

Sådan lyder vurderingen fra historiker, lektor og kongehusekspert, Sebastian Olden-Jørgensen, efter kronprinsesse Mary onsdag ifølge Billed-Bladet til alles overraskelse kom med en opsigtsvækkende nyhed. Nemlig, at hun og kronprins Frederik for tiden har en kvindelig udvekslingsstuderende boende hjemme på Amalienborg.

I dag fylder prinsesse Isabella 10 - nu får hun sit eget monogram
I dag fylder prinsesse Isabella 10 - nu får hun sit eget monogram

Afsløringen kom fra kronprinsessen selv, da hun skulle uddele The Crown Princess Mary Scholarship på Københavns Universitet. Her holdt hun tale til de to australske legatmodtagere, Avril Jane Francis og Thomas Patrick Lynch.

Kongehuset bekræfter over for TV 2, at kronprinsparret har den kvindelige studerende boende. Ud over at hun læser økonomi på Københavns Universitet, er der foreløbig ikke kommet flere detaljer frem om kvinden eller hendes nationalitet. Hos kongehuset betragter man ordningen som et privat anliggende.

Ifølge Sebastian Olden-Jørgensen ligger der to strategier bag, at kronprinsparret har fået et nyt 'medlem' af familien:

»Den ene er, at de gerne vil stå for en vis normalisering af kongehuset. Det kan man blandt andet se ved, at de sender deres børn i kommunale skoler. Dog i velhaverområder, men stadig i folkeskoler. Den anden er, at Frederik og Mary gerne vil engagere sig i civilsamfundet. Mary i velgørenhed, og han i sport, og her tilføjer de et lille element af international forståelse,« siger Sebastian Olden-Jørgensen.

Ifølge Billed-Bladet forklarede Mary under sin tale onsdag, at hun har givet den udvekslingsstuderende 'input' til det danske sprog og spurgt ind til opholdet i Danmark. Derudover forklarer kongehusekspert Sebastian Olden-Jørgensen, at den udvekslingsstuderende nok kommer til at mærke, at det ikke er hvilken som helst familie, vedkommende er havnet hos:

Hele den danske kongefamilie tager afsked med prins Richard
Hele den danske kongefamilie tager afsked med prins Richard

»Der er selvfølgelig en sikkerhed omkring det. Vedkommende skal cleares (af PET, red) og indføres i de sikkerhedsrutiner, der er knyttet til Kongehuset. Jeg gætter på, at vedkommende næppe kommer til at kunne hive vildtfremmede gæster hjem klokken tre om natten på Amalienborg. Det var måske gået i en almindelig tolerant familie, men den går nok ikke her,« siger Sebastian Olden-Jørgensen.

Tror du, at udvekslingsstudenten sidder og spiser morgenmad med Frederik og Mary på Amalienborg?

»Ja, det tror jeg faktisk. Hvis det her ikke indeholder et element af, at de deler en hverdag, vil det jo være til grin. Så vil der ingen substans være i det, og så er det jo bare en lejer, de har,« siger Sebastian Olden-Jørgensen.

Engelsk medie bringer falsk historie om kronprinsesse Mary: - Det passer ikke
Engelsk medie bringer falsk historie om kronprinsesse Mary: - Det passer ikke

Kronprinsparret har siden 2010 boet i Frederik VIII's Palæ på Amalienborg. Forinden gennemgik palæet en storstilet renovering.Kronprinsesse Mary overrækker legatet The Crown Princess Mary Scholarship til to udvekslingsstuderende fra Australien. De to legatmodtagere er Avril Jane Francis, Griffith University og Thomas Patrick Lynch, University of Queensland. Avril Jane Francis studerer bæredygtig byplanlægning og Thomas Patrick Lynch studerer økonomi. Foto: Liselotte Sabroe

LÆS OGSÅ: Kronprinsparret i modvind: Så på døde dyr med børnene

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Dagens horoskop: Det siger stjernerne...
bt.dk
23-årige Maria er kristen og går med...
bt.dk
Mattias Hundebøll afslører særligt...
bt.dk
Bill Cosby dømt for sexovergreb: 'Jeg...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx