Af Laura Rode Nygaard - 30/11-17 13:21

Dronningen taler ud om Henriks demens: Jeg plejer ikke at sætte en facade opDronningen taler ud om Henriks demens: Jeg plejer ikke at sætte en facade op

Det har været et hårdt år for regentparret, efter prins Henrik i sommer fortalte, at han ikke ville begraves sammen med sin hustru, når tiden er inde, og siden gennem Kongehusets presseafdeling i september afslørede, at han led af den frygtelige sygdom demens.

storybild

Dronning Margrethe holder pressekonference på hotel Royal Senchi for den danske og den ghanesiske presse, lørdag den 25. november, 2017. (Billede: Sarah Christine Nørgaard)

Men dronning Margrethe holder fanen højt.

I øjeblikket er hun på statsbesøg i Ghana, og selvom det er nyt for hende ikke at have sin mand ved sin side under et statsbesøg, så har hun ro i sjælen, fortæller hun til Billed-Bladet.

Prins Henrik er nemlig i Sharm-el-Sheik i Egypten, hvor han ifølge dronning Margrethe har det 'varmt og og rart'. Og når gemalen har det godt, så har hun det godt, og så er det nemmere at være på arbejde alene, fortæller hun.

I forhold til prinsens demens, så erkender hun, at livet efterhånden vil komme til at ændre sig for kongefamilien.

»Men foreløbig kan jeg ikke påstå, at det har været en stor ændring for os. Den store ændring er for så vidt, at folk nu er klar over, hvordan det er fat med min mand. Men så må jeg også sige, at folk har været umådeligt venlige og imødekommende over for os alle sammen, og det hjælper os alle meget. Og så tager vi den derfra,« siger dronning Margrethe til Billedbladet og tilføjer, at hun har det virkelig godt og ikke plejer at sætte en facade op - hvis hun kan undgå det.

Dronning Margrethe besøger Cedi perlefabrik i det østlige Ghana lørdag den 25. november, 2017. Under besøget møder dronningen Mr. Cedi, der viser alle faser i at lave hans specielle glasperler. (Billede: Sarah Christine Nørgaard)

Prins Henriks demenssygdom nåede offentligheden 6. september, hvor Kongehuset udsendte en pressemeddelelse.

'I forlængelse af et længere udredningsforløb og senest en række undersøgelser foretaget i løbet af sensommeren har et specialistteam ved Rigshospitalet nu konkluderet, at Hans Kongelige Højhed Prins Henrik lider af demens,' lød meddelelsen.

'Diagnosen indebærer en svækkelse af Prinsens kognitive funktionsniveau. Omfanget af de kognitive svigt er ifølge Rigshospitalet større end forventeligt for Prinsens alder og kan ledsages af forandringer i væremåde, reaktionsmønstre, dømmekraft og følelsesliv og dermed også påvirke samspillet med omverdenen.'

Inden da havde Prinsens tilstedeværelse ved offentlige begivenheder allerede været mindre end hidtil. Det skete, efter Dronningen i sin nytårstale i 2015 meddelte, at prins Henrik ville 'drosle ned' og gå på pension. Det har han gjort yderligere efter diagnosen.

'Som en konsekvens af diagnosen vil Prinsen fremover yderligere neddrosle sine aktiviteter, ligesom der vil blive taget stilling til protektioner og æreshverv,' skrev Kongehuset i pressemeddelelsen.

Normalt har dronning Margrethe Prinsen med på statsbesøg - som her i Indonesien i 2015 - men ikke denne gang. (Billede: Jens Nørgaard Larsen)

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

77-årig cyklist kørt ned: Ung kvinde...
bt.dk
Kendt amerikansk skuespillerinde...
bt.dk
Dansk landsholdsspiller i mærkværdigt...
bt.dk
Legendarisk dansk band: Ulovlig trick...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx