Af - 18/03-17 18:23

Kongehusekspert: Dronningen er pinligt berørt over prins HenrikKongehusekspert: Dronningen er pinligt berørt over prins Henrik

Eksperten mener ikke, at dronning Margrethe fortæller hele historien om sin mand.

storybild

Dronning Margrethe er pinlig berørt over, at prins Henrik har trukket sig tilbage fra de officielle pligter. (Billede: Scanpix/Henning Bagger)

Dronning Margrethe er pinlig berørt over sin mands fravær, og det får hende til endnu engang at komme med en usandsynlig forklaring om hans fravær, mener kongehusekspert.

Det kom som et chok for mange, da dronning Margrethe nytårsaften 2015 annoncerede, at hendes mand gennem på det tidspunkt 48 år – prins Henrik – havde valgt at gå på en slags royal pension og skære ned på de officielle pligter.

Udtalelsen var ikke mindst overraskende, da den dengang 80-årige prins Henrik - ligesom nu - virkede til at være i fuldt vigør og jævnligt sås til diverse jagtselskaber med blandt andre sine kendte jagtkammerater, rigmændene Christian Kjær og Peter Zobel, ligesom han også drog på længere udlandsrejser.

Siden har der været spekuleret meget i, hvad der egentlig er årsag til, at prins Henrik har valgt at trække sig tilbage fra rampelyse i form af den såkaldte pensionering. Ikke mindst, fordi han i 2016 også valgte at skifte sin fine titel som prinsgemal ud med den lavere titel af prins.

Er Dronning Margrethe færdig? Overrasker med udtalelse
Er Dronning Margrethe færdig? Overrasker med udtalelse

Det har både været antydet, at prins Henrik blev træt af, at han ikke kunne få titlen af konge frem for prinsgemal samt at forholdet mellem dronningen og prinsen var begyndt at knirke.

Mange danskere forstod ikke prins Henriks pension. Foto: Torben Christensen.

Hos dronningen lyder svaret dog gang på gang, at årsagen til prins Henriks pensionering skal findes i hans alder.

I et interview med den belgiske tv-kanal RTL for nylig blev dronningen atter udspurgt om, hvordan hun ser på sit arbejde med sin mand:

»Vi laver mange ting sammen, men vi har også aktiviteter hver for sig. Min mand er ved at være gammel – det er vi begge – så han tager deltager ikke i så mange aktiviteter, som han gjorde førhen,« svarede den danske monark.

Kongehusekspert og historiker Sebastian Olden-Jørgensen er ikke overrasket over dronningens svar, men han mener ikke, at det virker til, at hun fortæller hele historien bag pensioneringen.

Stor sorg i det danske kongehus: Prins Richard er pludselig død
Stor sorg i det danske kongehus: Prins Richard er pludselig død

»Det er bare et forsøg på at slå det hen og sige det på en pæn og hensynsfuld måde, der beskytter ham. Det er en forskønnelse. Hun forsøger at dække over ham, for det er et valg, han har truffet,« siger han.

Ifølge Sebastian Olden-Jørgensen har dronningen aldrig givet en reel begrundelse for, hvorfor prins Henrik har valgt at gå på pension.

»Og det vi ser til ham er jo ikke en gammel træt mand. Jeg tror, hun er solidarisk, for han er jo hendes mand. Men hvis hun virkelig forstod ham, så ville hun sikkert være i stand til at komme med en mere overbevisende forklaring,« siger han.

Tror du, hun er pinlig berørt over, at han ikke længere står ved hendes side?

»Ja, det er jo helt klart. Hun har jo ved flere lejligheder givet udtryk for, at hun savnede ham.«

Ifølge Sebastian Olden-Jørgensen virker det til, at vi fortsat mangler at få den fulde forklaring på, hvorfor prins Henrik har valgt at lade sig pensionere:

»Ja, for hvis han havde været en gammel mand, og hvis det havde været alderdommen og svaghed, der tyngede ham, så ville intet have forhindret ham i langsomt og gradvist at trappe ned og begynde at sige nej hver tredje og senere hver anden gang. Ingen ville, hvis man kunne se en synligt ældet mand, have sagt det mindste. Det ville bare have været naturligt,« lyder det fra eksperten.

Kongehuset har derfor selv været med til at skabe mystik om prins Henriks pensionering.

»Den forklaringen om, at han har trukket sig tilbage, den er jo ikke plausibel. For det svarer jo ikke til, hvad vi ser. Vi har set en ret vital ældre herre, der tydeligvis kan rejse og gøre det ene og det andet, men som har truffet nogle valg, der bringer dronningen i forlegenhed. Og som han ikke overfor offentligheden har begrundet. Og det har hun jo heller ikke,« siger han.

Så du mener, at pilene peger i retning af, at der er sket noget, som vi ikke kender til?

»Ja, årsagen til det valg, det kan vi kun gisne om. Men han har truffet det her valg, og han har gennemført det med stor konsekvens«.

Dronningen: Kulturby giver Aarhus international klasse
Dronningen: Kulturby giver Aarhus international klasse

Men kan dronningen egentlig svare andet, når hun bliver stillet et sådan spørgsmål?

»Hun kunne jo bare svare, at han har valgt det her, men hun vælger at dække over ham. Det er sødt, og det kalder på respekt. Hun er solidarisk. Men hun kunne bare have svaret: Det er noget, han har valgt,« lyder det fra kongehuseksperten.

Det belgiske interview med dronning Margrethe blev lavet forud for det Belgiske regentpars statsbesøg i Danmark i slutningen af marts.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Mads Steffensen afslører: På lørdag...
bt.dk
Kim blev ulovligt undersøgt af en...
bt.dk
Politiet jagter mand i 'mørkt tøj':...
bt.dk
Åbenhjertig Hugo Helmig i Tyskland:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx