Af Mads Brandsen - 19/12-17 11:33; Opdateret: 19/12-17 11:50

Efter 'uartighed og skandale': Nu siger dronning Margrethe personligt undskyldEfter 'uartighed og skandale': Nu siger dronning Margrethe personligt undskyld

Eli Vium Nielsen fra Holstebro var en af de 76 mænd og kvinder, der mandag den 11. december var mødt op til audiens hos dronning Margrethe på Amalienborg - og som måtte rejse hjem med uforrettet sag efter at have ventet forgæves i deres stiveste puds. Nu har han fået en personlig undskyldning.

storybild

(Billede: Thomas Lekfeldt)

Majestæten var den 11. december strandet i London, hvor hun havde været på juleindkøb. Snevejr over England betød, at flyet fra Forsvaret, der skulle hente hende, ikke fik landingstilladelse og måtte vende om.

Eli Vium Nielsen, der er byrådsmedlem i Holstebro for Dansk Folkeparti, havde fået ridderkorset for sin indsats i dansk politik gennem 32 år. Han og konen var taget den lange vej fra Ulfborg til hovedstaden, og han erkendte onsdag over for BT, at han blev lidt skuffet, da det gik op for ham, at audiensen var aflyst. Der var dog ingen sure miner fra hans side af den grund.

»Jeg var da trukket i mit pæneste tøj og havde tænkt over, hvad jeg ville sige til majestæten, men jeg har fuld forståelse for, at hun ikke kunne komme frem på grund af vejret,« sagde han dengang.

Tømmermester Eli Vium Nielsen, Holstedbro, modtager af Ridderkorset mandag 11. december 2017, hvor er den ugentlige audiens hos dronning Margrethe blev aflyst, da dronningen ikke kunne flyve fra London på grund af vejret. . (Foto: Bjarne Luthcke/Scanpix 2017) (Billede: Bjarne Luthcke)

Sagen fik danskerne op i det røde felt, fordi prins Joachim ikke forestod audiensen, selvom han var rigsforstander, mens Dronningen var i London. F.eks. skrev Niels Erik Andersen fra Hellerup et harmdirrende læserbrev til Berlingske, hvor han kaldte aflysningen for 'en uartighed og en skandale.'

'Hvorfor fik man ikke vækket og givet prins Joachim tøj på, så han kunne tage imod på Christiansborg kl. 10? Når prinsen ikke blev sat i arbejde, og her ligger endnu en historie, må det forklares, hvorfor prinsesse Benedikte ikke blev fragtet ind som reserve for prins Joachim. De to rigsforstandere hæver tilsammen næsten fem millioner kroner årligt,' skriver han og tilføjer, at mange af de mennesker, der forgæves mødte frem, kunne have sparet både tid og penge, hvis aflysningen var blevet kommunikeret bedre - for eksempel i tv og radio.

Selv tager Eli Vium Nielsen det imidlertid ganske afslappet - og han synes, det er helt i orden, at prins Joachim ikke forestod audiensen.

»Uden at jeg skal gå ind i nogen vurdering af, hvad andre synes, så tror jeg, at de fleste af os helst ville møde majestæten.«

»Efter et par dage fik jeg et brev med en personlig undskyldning. Den tager jeg til mig. Det er jo, hvad der kan ske engang i mellem,« siger Eli Vium Nielsen, der i det nye år atter vil tage turen til København for at sige tak for hæderen til majestæten.

»Vi overvejer at tage af sted den 8. januar, men nu må vi jo lige se, hvordan vintervejret er til den tid.«

For tak skal der siges, mener Eli Vium Nielsen.

»Jeg synes, det er flot, at Kongehuset har sådan nogle audienser, hvor dem, der har et ærinde, kan møde op uanmeldt. Det kan jeg godt forestille mig, at man kunne have svært ved i nogle lande,« siger han.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Her er danskernes foretrukne...
bt.dk
Han voksede op i Albertslund: Nu...
bt.dk
Krig hos Socialdemokraterne: Profil...
bt.dk
Magnussen med selvtillid: Her vil han...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx