Af - 10/02-14 17:00

Hvad foregår der i hovedet på Shia LaBeouf?Hvad foregår der i hovedet på Shia LaBeouf?

Den amerikanske skuespiller Shia LaBeouf har gjort sig uheldigt bemærket igen og igen i løbet af det seneste år med underlige udtalelser, åbenlyst plagiat og bizarre statements.

storybild

Skuespilleren Shia LaBeouf poserer foran pressen til filmfestivalen i Berlin med en noget alternativ hovedbeklædning. (Billede: Axel Schmidt)

Det er vanskeligt at slå Lars von Trier i disciplinen bizar opførsel. Men filmkritikere og debatører verden over er enige om, at 'Nymphomaniac'-stjernen Shia LaBoeuf i øjeblikket anstrenger sig hårdt for at overgå den danske instruktør.

Senest i weekenden, hvor den 27-årige amerikaner til verdenspremieren på Lars von Triers forlængede udgave af Nymphomaniac trak en brun papirspose med teksten 'I am not famous anymore' over hovedet. Kort forinden var han udvandret fra filmens officielle pressemøde med ordene:

- Når måger følger efter en trawler, er det fordi, de regner med, at der bliver kastet sardiner i havet. Mange tak.

Filmkritiker: LaBeouf er et fjols
Filmkritiker: LaBeouf er et fjols

Det citat er en direkte gengivelse af fodboldspilleren Eric Cantonas ord fra et pressemøde i 1995. Og det er langt fra første gang, LaBoeuf kaster sig ud i kunsten at kopiere.

Sidste år havnede han i en pinlig plagiatsag, hvor Laboeuf i en egenproduceret kortfilm stjal samtlige replikker fra en tegneserie af Daniel Clowes. Efterfølgende beklagede Shia LaBeouf sit plagiat i et brev, men det har siden vist sig, at undskyldningen også er kopieret.

Skuespilleren havde eksempelvis taget en linje fra golfspilleren Tiger Woods offentlige beklagelse oven på sit omfattende utroskab i 2010 og bragt den i sin egen undskyldning. På samme måde havde han indsat en passage fra en erindringsbog af den tidligere amerikanske forsvarsminister Robert McNamara.

Stjernerne elsker Lars Von Trier
Stjernerne elsker Lars Von Trier

Mediernes interesse for det, der enten minder om et mentalt sammenbrud, et forvokset ego eller en reproduktion af Joaquin Phoenix' fiktive dokumentar 'I'm Still Here', hvor han i et gedigent bluffnummer fik hele verden til at tro, at han ville kvitte sin filmkarriere til fordel for at blive rapper, har fået Shia LaBoeuf til at gå til tasterne på sin Twitter-profil.

Skuespilleren hævder, at han med sin aparte opførsel bevidst har gamblet med sit eget ry, og at det hele har været en del af et performance-kunstværk:

- Al kunst er enten plagiat eller revolution og for at være nyskabende i kunst i dag, skal man være reaktionær. Midt i at jeg involverede mig i plagiat, blev jeg afsløret, og jeg reagerede. Showet begyndte. Jeg blev fuldstændig opslugt af det og blev ligeglad med, hvad der foregik omkring mig.

Trier provokerer ved Berlinalen
Trier provokerer ved Berlinalen

Efterfølgende har skuespilleren slettet sine forklarende tweets. Tilbage på profilen står 22 identiske beskeder - alle skrevet i løbet af den seneste måned.

- I AM NOT FAMOUS ANYMORE.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Dansk kaffekæde i navneskifte - det...
bt.dk
Kort efter hustruens død: USA's...
bt.dk
Avicii døde pludseligt: Nu udtaler...
bt.dk
Tre studerende forsvandt sporløst...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx