Af Sebastian Kirk - 12/01-18 13:11

Dansk debutant nomineret til en Bodil: - Det er for sindssygtDansk debutant nomineret til en Bodil: - Det er for sindssygt

Det er især nye og hidtil uprøvede kræfter, der skinner igennem i feltet

storybild

Mehdi Avaz (tv.) er nomineret til en bodil for sin debutfilm, 'Mens vi lever'. Her står han med sine to brødre, Milad og Misam.

Susanne Bier, Lone Scherfig, Nicolas Winding Refn, Thomas Vinterberg...

Nogle af de største navne inden for dansk film er draget mod udlandet for at søge lykken, og det skinner igennem, når man ser på listen over nominerede til årets Bodil, som blev offentliggjort i går. Her er det nemlig især nye navne, der dominerer.

»Det her er gennembruddet for en ny generation i dansk film,« lyder vurderingen kort og præcis fra chefredaktør på filmmagasinet Ekko, Claus Christensen.

»Der er blevet plads til en ny generation af unge filmskabere, og de har altså virkelig grebet chancen og lavet nogle visuelt stærke og indholdsmæssigt radikale film, hvilket de danske filmkritikere belønner her,« supplerer han.

Claus Christensen peger især på de fem nominerede til årets danske film, hvoraf tre er instrueret af debutanter ('Team Hurricane', 'Mens vi lever' og 'Vinterbrødre'), mens det for de to sidste instruktørers vedkommende blot er deres anden film.

»Man forbløffes jo over, at et lille land kan have så meget talent. Det vidner om, at vi har en stærk filmbranche og filmskole. Man taler så meget om, at filmbranchen er i krise, og at unge hellere vil se tv-serier - men det her viser jo, at der er så meget nyt talent, der kommer til,« siger han.

Derfor er han fuldt ud fortrøstningsfuld for branchens fremtid, selv om vi har 'mistet' nogle store navne til Hollywood.

»Hvis dansk film kan fortsætte sådan her, så vil vi på ingen tid have skabt nogle nye store instruktører. Så kan vi så bare håbe på, at vi formår at holde nogle af dem herhjemme.«

Claus Christensens spådomme

  • Bedste mandlige hovedrolle: »Jeg glæder mig meget over, at Dejan Cukic er nomineret for sin rolle i 'Fantasten', som har været en lidt overset film, men som jeg synes er fremragende. Han leverer sit livs præstation, og han kunne godt gå hen og vinde.
  • Bedste kvindelige hovedrolle: »Her er det lidt mere åbent, og den tør jeg ikke spå om.«
  • Bedste danske film: »Et spændende felt med nogle gode film. Man kan sige, at 'Underverden' med sine fem nomineringer godt kunne ligne en favorit - men jeg vil ikke blive overrasket, hvis en af de andre går hen og vinder.«

Debutanten: »Det er for sindssygt«

Han er uddannet handelsøkonom, og han har aldrig gået på Filmskolen. Alligevel står 35-årige Mehdi Avaz nu med en Bodil-nominering for hans allerførste film, 'Mens vi lever'.

»Det er ret vildt. Det er for sindssygt. Jeg har det ret fedt lige nu,« griner den unge instruktør, da metroxpress fanger ham på telefonen fra Los Angeles.

Her fortæller han, at der gik noget tid, før det rent faktisk gik op for ham, at han sammen med sine to brødre har lavet noget, der har ramt rigtigt.

»Modtagelsen har været helt fantastisk. Men fandt først ud af, hvor sindssygt det egentlig var, da Sebastian (Jessen, hovedrolleindehaver, red.) og jeg tog rundt til 40 biografer i Danmark og lavede Q&A. Her kunne vi se, hvor rørte folk var,« fortæller han.

Og spørger man chefredaktør på filmmagasinet Ekko, Claus Christensen, er nomineringen fuldt fortjent.

»De har fået afslag af DFI, og alligevel går de ud og laver deres film. De får nogle penge rundt omkring (to millioner kroner, red.), og så laver de noget, der normalt ville koste 14-18 millioner kroner. Det viser noget af det gåpåmod og den energi, som er i dansk film i øjeblikket,« siger han.

Mehdi Avaz ser frem til at bidrage med flere film til den danske scene i fremtiden - ikke mindst drama, som er han og brødrenes spidskompetence.

»Det, mine brødre og jeg kan bidrage med i fremtiden, er smukke, danske historier på den amerikanske stil - altså film om almindelige mennesker til almindelige mennesker med meget storladne billeder og stor musik,« siger han.

Mehdi Avaz er 35 år og er netop blevet nomineret til en Bodil for sin debutfilm, 'Mens vi venter'. (Billede: Emilia Staugaard)

Fakta:

  • Mehdi Avaz, 35 år
  • Født i Iran, kom til Danmark som 10-årig
  • Bor i dag i Los Angeles, hvor han laver film med sine to brødre
  • Deres filmselskab Rocket Road Pictures har tre projekter på vej: en dansk drama/thriller-serie, som skal sendes på TV2 i slutningen af 2018, en amerikansk film med store skuespillere på rollelisten samt en dansk dramafilm om fædres rettigheder.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Kæmpe strejke nærmer sig: Her er...
bt.dk
Casper Christensen afslører: Det sker...
bt.dk
Legendarisk dansk band: Ulovligt...
bt.dk
Verdensstjerne med ultimativ hyldest...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx