04/04-15 08:34

Fra fængslet misbruger til rig superheltFra fængslet misbruger til rig superhelt

Robert Downey Jr. er flere gange skredet hjælpeløst fra stor succes til stofhærget bums for nu at sidde stensolidt blandt Hollywoods højst betalte skuespillere.

storybild

(Billede: Polfoto)

Skuespilleren Robert Downey Jr. har som få taget rutcheturen fra stjerne helt ned og slikke cellegulvet rent med abstinenserne drivende ud af de hvide næsebor og så op igen.

Derfor kan han mod al fornuft den 4. april fejre 50 års fødselsdag som både superhelt og superstjerne og en af Hollywoods højst betalte skuespillere.

Det startede ellers slet ikke godt. Som søn af bohemeforældre i New York, fik han godt nok sin første rolle som fem-årig i en af farens film. Men misbrugeren Downey Senior synes også, at sønnen, før han var ti, burde lære at drikke og ryge joints. En vane det tog Jr. de næste 30 år at vriste sig ud af.

Han kom med i underholdningsprogrammet "Saturday Night Live" som 20-årig, men blev fyret efter en enkelt sæson. I 1987 spillede han i filmversionen af Bret Easton Ellis' bog "Less than Zero" misbrugeren Julian, hvis liv hurtigt skrider helt ud af kontrol.

Rollen viste Downeys følsomme og stærke talent og bragte større roller med sig. Ikke mindst da han i 1992 landede hovedrollen i "Chaplin", hvor han lærte sig at spille både violin og tennis med venstre hånd. Rollen gav Oscar-nominering og nye, gode roller i "Short Cuts" og "Natural Born Killers".

Alle kunne se talentet. Men så indhentede selvdestruktiviteten ham igen, og han blev de følgende år anholdt adskillige gange for stofbesiddelse og misbrug.

Afvænningsforsøgene hjalp ikke og de betingede domme til sidst afløst af en tre års dom, hvoraf han afsonede knap halvdelen.

Men blot en uge efter, at han slap ud, kom han med i kæmpesuccessen "Ally McBeal" som Allys kæreste Larry Paul. En rolle han vandt en Golden Globe for.

Men igen blev Downey skæv, skør, arresteret og smidt ud. Flere år endnu med heftigt misbrug skulle der til, før han blev clean.

Men dermed kom filmtilbudene også tilbage. Kronet i 2008 med hovedrollen i "Iron Man"-trilogien. En rolle, hvor han ifølge instruktøren ene mand har løftet filmene og også efterfølgeren "Avengers", ligesom Johnny Depp gjorde det som Jack Sparrow i "Pirates of The Caribbian". Titelrollen i en stærkt opdateret udgave af "Sherlock Holmes" er en anden nyere Downey Jr. triumf.

Han er gift og har to børn med produceren Susan Downey, som han mødte i 2003, og som han tilskriver en stor del af æren for, at han siden har holdt sig stoffri.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx