Af Laura Rode Nygaard - 17/12-17 09:27

Fik kniv for struben under voldeligt røveri: Måske dér, jeg fik min dødelige sygdom?Fik kniv for struben under voldeligt røveri: Måske dér, jeg fik min dødelige sygdom?

Troels Kløvedal blev i 2014 udsat for et voldeligt overfald, hvor han troede, han skulle dø.

storybild

Troels Kløvedal. (Billede: Betina Garcia)

Troels Kløvedal blev i 2014 udsat for et voldeligt overfald, hvor han troede, han skulle dø. Siden har han spekuleret på, om det måske var dét, der gav ham nervesygdommen ALS. Det skriver den 74-årige uhelbredeligt syge mand i sin nye erindringsbog 'Alle mine morgener på Jorden'.

Troels Kløvedal filmede til serien 'Nordkaperen i Grækenland' i 2014, da han bevægede sig op på den 147 meter høje Filopappos-høj i Athen for at få den bedste udsigt over Akropolis.

Mens han stillede sit bekostelige kamera op, bemærkede han to unge mænd, der kredsede om ham. Men søfareren var 'aldrig blevet overfaldet før', skriver han i bogen, så derfor fattede han ikke mistanke.

Ikke før de pludselig var over ham.

'Jeg gjorde ingen modstand, da de vred armen om på ryggen af mig og satte en kniv for struben og undersøgte alle mine lommer, hvor der kun lå 100 euro,' skriver Troels Kløvedal.

Ifølge eventyreren var det ikke kniven, der var det værste. Det var derimod, at de to mænd holdt ham ud over klippen og lod som om, de ville kaste ham ned i afgrunden.

Oplevelsen har selvsagt chokeret den garvede eventyrer. Og selvom han ikke længere som sådan er mærket af den voldsomme oplevelse, så er han begyndt at tænke på, om det måske kan være chokket, der har trigget hans alvorlige og dødelige lidelse ALS, forklarer han i bogen:

'ALS er en sygdom, man intet ved om, og der findes ingen behandling, men man har registreret, at den er mere udbredt hos amerikanske soldater end hos gennemsnitsbefolkningen, og jeg har tit tænkt på, om det kan være det chok, jeg fik, da de to røvere holdt mig ud over klippen, som har påført mig sygdommen, som er en nervesygdom. Spørger man lægerne, siger de: Måske ... Ingen ved noget.'

ALS, der er en forkortelsen for Amyotrofisk Lateral Sklerose, er en sjælden, men alvorlig sygdom, hvor nervecellerne i den forreste del af rygmarven og hjernebarken langsomt ødelægges, hvorefter den syge dør.

Der er ikke to forløb med ALS, som er ens, idet udviklingen af symptomer og det tidsmæssige forløb varierer fra person til person.

Sygdommen viser sig ofte i en eller flere muskelgrupper, som bliver svage, så det bliver sværere at udføre almindelige hverdagshandlinger, som at dreje en nøgle i en lås, løfte tunge ting eller løfte foden, når vi går.

Musklerne lammes og svinder sikkert, men langsomt, ind, indtil den syge blive mere og mere lammet. Med tiden vil den ALS-ramte have brug for respirator til at holde vejrtrækningen i gang.

I Danmark menes omkring 400 personer at leve med ALS. Flere mænd end kvinder rammes af sygdommen, og gennemsnitsalderen ved debut af symptomerne er 60-65 år, men både yngre som ældre kan få sygdommen.

Kilde: RehabiliteringsCenter for Muskelsvind

I efteråret 2016 kom det frem, at forfatteren og eventyreren var uhelbredeligt syg, efter han i sommeren samme år havde fået konstateret ALS - en aggressiv nervesygdom, der langsomt, men sikkert lammer kroppen stykke for stykke. Det fortalte han i bogen 'Modne mænd'.

»At jeg skal dø er helt sikkert, og de fleste dør efter få år, men for mig er spørgsmålet, om det er om to måneder eller et halvt år. Jeg håber, at jeg dør af mine lunger, inden lammelserne begynder at indfinde sig. Rent kropsligt fungerer jeg, men mine lunger er meget syge, og jeg taler meget, meget svagt og meget utydeligt,« fortalte han i bogen.

Her - et år senere - lever kaptajnen på Nordkaperen, der i mere end 35 år har sejlet på de store oceaner og lagt navn til utallige tv-programmer, endnu.

Men i den nye erindringsbog forklarer han, at han ikke længere kan synke sin mad, hvorfor han får næring gennem en sonde i sin mave. Han kan ikke trække vejret uden hjælp fra en respirator, ligesom han heller ikke kan tale mere og hoster slim op af lungerne flere timer - hver dag.

»Jeg har en konstant følelse af, at jeg er ude i dårligt vejr, hvilket gør, at jeg mere og mere drømmer om at sejle ind i en atol, i en lagune med stille vand. I revpassagen står alle de mennesker, som elsker mig, og de vinker til mig, og da jeg er inde i det blå, klare lagunevand, smider jeg ankeret mellem de smukkeste koraller på en sølvfarvet sandbund. Og så dør jeg, og alt er, som det skal være,« fortæller han i bogen.

Troels Kløvedal, der er født Troels Beha Erichsen, har fem børn - sønnen og tv-værten Mikkel Beha Erichsen og døtrene Gurlig Marie, Sille og Lærke. For 19 år siden fik han sønnen Asbjørn med sin nuværende kone Else-Marie Meldgaard.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Topforhandler skælder ud: Endnu et...
bt.dk
Tidligere DR-vært opdagede...
bt.dk
Mascha Vang og kæresten er tilbage...
bt.dk
Wozniacki viser klasseforskellen:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx