Af - 03/09-14 11:36; Opdateret: 03/09-14 15:03

Kendt DR-vært blev bøsse-bartender i KinaKendt DR-vært blev bøsse-bartender i Kina

Herhjemme skal man kunne noget og bevise, hvad man kan. I Kina var det ren hudfarve, der talte, fortæller Thomas Skov Gaardsvig.

Kan man gøre karriere i Kina uden at have andre kvalifikationer end sin hvide hudfarve?

Det satte de to DR-værter Emil Thorup og Thomas Skov Gaardsvig sig for at undersøge, da de tidligere på året drog til Kina på jobjagt. Se klip fra deres programserie 'Kridhvid i Kina' herover.

- Det er så skørt. Herhjemme skal man kunne noget og bevise, hvad man kan. I Kina var det ren hudfarve, der talte, siger Thomas Skov Gaardsvig i dag til metroxpress.

Tv: Kontroversielt DR-program: Det er fedt at være hvid
Tv: Kontroversielt DR-program: Det er fedt at være hvid


Fik job på universitet

De to værter får blandt andet job som universitetslærere, selvom ingen af dem har kvalificerede universitetspapirer. De bliver også hyret som 'Quality Control Managers', der skal kontrollere kvaliteten af produkterne på en møbelfabrik.

- Projektet kunne ligeså godt være mislykkedes fuldstændigt, det var jo ikke sikkert, at der var noget til os derovre. Men det åbnede øjnene for, at hvis du vil arbejde, så skal det nok lykkes derovre - hvis du er hvid.

Thomas Skov Gaardsvigs bedste tip er, at man som lykkeridder i Østen husker at networke så meget som overhovedet muligt.

- Netværk betyder meget. Mange af de fede jobs skulle man selv opsøge ved at være på de rigtige steder på de rigtige tidspunkter og spise på de rigtige restauranter. Vi netværkede hele tiden og spurgte folk, om de kunne bruge nogle som os, siger han.

Sjov DR-vært skal giftes
Sjov DR-vært skal giftes

Kendte står knivskarpt i ny fitnessbog: Nu er sixpacken væk
Kendte står knivskarpt i ny fitnessbog: Nu er sixpacken væk


Job på bøssebar

Thomas Skov Gaardsvig forklarer, at hvide mennesker særligt er populære i bartenderbranchen.

- Jeg var bartender på en bøssebar, hvor de tirsdag og torsdag havde 'hvid mand'-aften, der hed noget fedt på kinesisk. Vi mødte en, som tog et billede af mig og sendte til sin chef. Kort efter ringede chefen og sagde: 'Han er ansat', fortæller DR-værten.

- De anede ikke, om jeg kunne lave en drink, men de andre hvide bartendere sagde, at det var fuldstændigt ligegyldigt, så længe man stod i bar overkrop og smilede.

Får I ikke kun jobs, fordi I har et kamerahold i ryggen?
- Vi søgte mange af vores jobs, når vi var ude i byen eller sad derhjemme foran computeren, og der fortalte vi ikke, at vi havde et tv-hold med os. Men jeg kan godt forstå, at du spørger, for det er klart, at hvis der kommer et tv-hold, er man mere klar til at åbne sit firma for folk. Men vi vælger at tro, at vi fik jobbet, fordi vi var hvide, og fordi vi var de bedste.

Fødende DR-værter dagen derpå: Så hårdt var det
Fødende DR-værter dagen derpå: Så hårdt var det

Hvordan reagerede kineserne på, at nogle blege europæere kom og stjal deres jobs?
- Vi var ikke i konkurrence med kineserne i de jobs, vi fik. Men der opstod hurtigt intern konkurrence, når vi dukkede op til casting sammen med andre hvide lykkeriddere. Jeg tænkte, at den hvide østeuropæer ikke skulle komme her og tage mit job, siger Thomas Skov Gaardsvig og fortsætter:

- Vi kom med i en tv-serie, som er lillebitte, men den kommer stadigvæk ud til 150 millioner kinesere, det er helt sindssygt. Vi spiller bærende statistroller.

Konfronterede I cheferne og spurgte dem, om I var blevet ansat på grund af jeres hudfarve?
- Ja, den snak havde vi et par gange. Der var flere forskellige forklaringer. Blandt andet at hvis de ansætter hvide mennesker, er kineserne mere effektive. I tv-serien var det simpelt, da den handlede om Anden Verdenskrig, men andre gange handlede det simpelthen om, at chefen ville skræmme kineserne til at arbejde hårdere.

Programmet "Kridhvid i Kina" kan ses i aften kl. 22 på DR3

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Sødt billede: Johanne Schmidt-Nielsen...
bt.dk
11-årig fundet bevidstløs i park: Mor...
bt.dk
Se billederne: FCM hyldet i stor stil...
bt.dk
TV 2-vært efter Yahya-stunt på live...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx