Af - 30/12-15 09:20; Opdateret: 30/12-15 09:45

Galleri: Her er det mest hørte musik i 2015Galleri: Her er det mest hørte musik i 2015

Dansk musik fylder godt op på årets top 100 hitlister, og særligt to artister går igen.

Bildstrecke im Grossformat »
IFPI har offentliggjort listerne for salg og streaming af musik i 2015. Her kan du se liste over de mest populære sange, og de 10 mest populære danske sange på listen, samt deres placering på den. Mest populære sang, 10. pladsen: Fourfiveseconds - Paul McCartney, Kanye West, Rihanna Største danske hit, 10. pladsen (Nr. 51 på listen): Heat - Scarlet Pleasure Det har været svært at komme uden om Mark Ronson og Bruno Mars gigahit "Uptown Funk" i 2015. Sjældent har man haft så meget lyst til at danse med til en sang og video. Den niende mest populære danske sang er imidlertid '6 liter - Topgunn', der er nummer 40 på listen. "Du du du du, dum de dum de de dum, du du du...". Vi har alle nynnet Kygo i 2015. Indrøm det. 'Søndagsbarn - Suspekt feat. Lukas Graham' (på billedet med Helle Thorning fremfor Graham) var den 8. mest populære danske sang - og nr. 36 på listen. Ed Sheeran har også været svær at komme uden om. En sejr for alle rødhårede. Sådan. I Danmark har Emil Stabils 'Allerede Is' været den 7. mest populære sang. Og den 35. mest populære i alt. Bieber kom tilbage i 2015 med et nyt album og hår. Og åbenbart med en kærlighed for Nirvana t-shirts. Justin, What Do You Mean? Danske sange, nr. 6 (34): 'Uanset - Rasmus Seebach' De fleste danskere har vel efterhånden hørt '7 Years' - enten i radioen, på Spotify eller i klippet, hvor Lukas Graham indtager USA og talkshowet Conan O'brien. På den danske subliste er det også Lukas Graham. Denne gang med 'Strip No More', der indtager femtepladsen over populære danske sange og en toogtyvendeplads på listen. Wiz Khalifa havde succes med en mere poppet sag end normalt. Karriereskifte? Gode, gamle Gilli indtager 4. pladsen over populære danske sange med 'C'est la vie' - sammen med Mellemfingamuzik. En ørehænger af et omkvæd... Hvem har ikke på et eller andet tidspunkt SKRÅLET "WHAT ARE YOU WAITING FOOOOOOOOR?" foran spejlet? 'Vi to datid nu" af Cisilia (billedet) var til gengæld den tredje mest populære danske sang. Ingen aner, hvem han er. Han er vist fra Jamaica eller sådan noget... Men sangen kender alle. 'Cheerleader' er den næstmest populære sang i hele 2015! '7 Years' - Lukas Graham er den næstmest populære danske sang og dukker op på 5. pladsen på den store liste (se plads 5) Okay, nej... Det er til gengæld 'MUH', 'MOO' eller bare 'MØ' - alt efter om man er amerikansk talkshowvært eller dansker. Førstepladsen er selvfølgelig 'Lean On' - Major Lazer og DJ Snake feat. MØ. Kæmpe hit i Danmark og resten af verden. Med det danske islæt MØ er sangen samtidig også den mest populære 'danske' sang.

I 2015 har danske lyttere hørt mange af Lukas Grahams sange og Rasmus Seebachs album. De to musikere er nemlig dem, der går igen flest gange på henholdsvis top-100 over mest populære sange og top-100 over mest populære album i det forgangne år.

Det viser oversigten fra IFPI, musikselskabernes brancheorganisation, der både tager udgangspunkt i streaming, download og salg af fysisk musik.

Organisationens kommunikationschef, Lasse Lindholm, mener derfor, at det er særligt imponerende, at danske artister ligger i toppen.

Kan du spille musik? Så kan du tjene 300.000 på 70 dage
Kan du spille musik? Så kan du tjene 300.000 på 70 dage

- Danskernes fortrukne musikformat er streaming, hvor man har adgang til næsten al musik i verden. Alligevel er det danske artister, der topper hitlisterne for 2015. Det siger noget om dansk musiks høje niveau, siger han til Ritzau.

Lukas Graham har hele fire sange på top-100 over hits i Danmark i 2015, og Rasmus Seebach har fem album på den tilsvarende liste for de mest populære plader i årets løb.

Disse kæmpestjerner smed tøjet i 2015
Disse kæmpestjerner smed tøjet i 2015

På top-100 over mest populære plader indtager Rasmus Seebach en førsteplads med albummet "Verden ka' vente" - ud over hans øvrige fire titler. Også hans debutalbum fra 2009 er at finde på plads nummer 62.

På Top 100 over mest hørte sange, finder man først Lukas Graham på en femteplads efter Wiz Khalifa, Ellie Goulding Omi og Major Lazer, DJ Snake og danske Mø, der indtager førstepladsen med sangen "Lean On".

Alligevel er det Lukas Graham, der formår at gå igen på listen flest gange, nemlig med fire sange.

TV: Bedstemor anmelder 2015's største danske musikstjerner
TV: Bedstemor anmelder 2015's største danske musikstjerner

Spørger man musik- og kulturjournalist Niels Pedersen, så mener han, at Grahams og Seebachs popularitet kan skyldes deres brede appel.

- Når det handler om hits, der er meget store, så er publikummet naturligt bredt. Mø rammer meget bredt med sit hit fra 2015, selv om hun tidligere er kommet ud af et mindre kantet miljø.

- Jeg tror, at Rasmus Seebach generelt når bredt ud med sin musik, og jeg tror, at Lukas Graham tiltaler mange af de samme mennesker, siger Niels Pedersen.

TV: Se Lukas Graham imponere millioner af seere med amerikansk tv-debut
TV: Se Lukas Graham imponere millioner af seere med amerikansk tv-debut

Ifølge ham er det særligt streamingtjenesternes fortjeneste, at dansk musik når ud til et bredt publikum.

- Med de her hits er det meget tydeligt, at streaming spiller en stor rolle, for det er dér, man hører hits i dag. Streamingen betyder nemlig, at musikken rejser langt hurtigere, end dengang man skulle ned i Fona og købe den fysisk, siger Niels Pedersen.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Betjent skulle fortælle mand, at hans...
bt.dk
Tidligere DR-vært skal være far: 'Det...
bt.dk
Sportschef rasende over sag: 'Jeg er...
bt.dk
Eriksen og rygterne om Real Madrid og...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx