Af - 21/09-14 13:22

Læs Niarns gribende historie: Fra 40 genstande om dagen til nybagt farLæs Niarns gribende historie: Fra 40 genstande om dagen til nybagt far

Niarn er død. Niels Roos lever videre. Den 35-årige rapper blev sidste år indlagt på Hvidovre hospital efter flere års alkohol- og stofmisbrug. Her fortæller han, hvordan det endte så galt.

storybild

Portræt af Niarn fra 2009. (Billede: Polfoto)

6. september 2013, backstage i Tivoli
Niarn skal optræde for første gang siden sin indlæggelse. Han har ikke lyst, men det er dansk raps 25 års jubilæums-koncert, alle de 'store' er samlet, og så havde han sagt ja for lang tid siden. Der venter 40.000 rap-fans ude på plænen. Niarn har prøvet at spille for så mange før, men det er ikke ligefrem hverdag for ham. Alligevel føler han ingenting.

- Der var ingen glæde, ingen nervøsitet, ingen begejstring. Det skulle bare overståes, så jeg kunne komme hurtig hjem igen.

USO: - Niarn er en inspiration for mange
USO: - Niarn er en inspiration for mange

Alle drengene er samlet. L.O.C. er der, Jokeren er der. Gode gamle MC Einar er der. Ingen ved, hvad han har været igennem, men de kan se, han har tabt sig, og han ender med at fortælle det hele.

- Der begyndte jeg at gøre mig tanker om, at det var slut med Niarn. Det var slet ikke mig længere.


(Niarns udsigt over Tivoli)

20 september 2014, Enghave kaffe, Vesterbro
Niels Roos ankommer fem minutter for sent til sit interview med metroxpress. Hans datter kom til verden den 12. september og kræver konstant farmands opmærksomhed.

Under normale omstændigheder havde han nok bestilt en fadøl, men i dag beder han om en danskvand.

Niels Roos er i disse dage igen blevet mediernes yndlingsrapper. Det er 10 år siden, han debuterede og hittede som badboy-rapperen Niarn med albummet 'Årgang 79' og sange som 'Dobbelt A' og 'Stikkersvin'. I dag er han aktuel, fordi han den 18. september fortalte på Facebook, at han de sidste mange år har kæmpet med et alvorligt alkoholmisbrug, som kulminerede sidste år med en indlæggelse på Hvidovre hospital.

- Jeg er virkelig positiv overrasket over den modtagelse, jeg har fået. Jeg havde forventet, at folk var mere ligeglade. Jeg havde frygtet, at mine fans ville blive kede af det og skuffet, men jeg har kun mødt opbakning, fortæller han.

Han bliver indlagt den 23. juni 2013 og lå først på intensiv og herefter på mave-tarm-afdelingen, indtil han bliver udskrevet igen den 24. juli måneden efter.

Var døden nær: 'Niarn' stopper karrieren
Var døden nær: 'Niarn' stopper karrieren

Et par medier henvender sig og spørger, hvad der er galt, men da han ikke ville have historien frem på det tidspunkt, uploader han et mad-billede på Instagram for at signalere, at alt er ok.

- Man kan følge forløbet på Instagram. Før jeg blev indlagt, er der bare druk og ballade. Så er der en måned, hvor jeg ikke opdaterer, og da jeg begynder at lægge billeder op igen, er der bare pæne, uskyldige billeder uden sprut, griner han.

Tog stoffer første gang som 15-årig

Men hvordan begyndte misbruget? Hvordan endte Niels 'Niarn' Roos i livsfare på Hvidovre hospital med betændelse i bugspytkirtlen?

- Jeg var 15 år, første gang jeg prøvede stoffer. Det var amfetamin. Det gjorde man bare i det miljø, jeg kom i. Jeg er barn af 80'erne og er vokset op med alle mulige skræmmekampagner. Vi var bange for at kneppe på grund af Aids-kampagnerne, og stoffer var noget man tog, hvis man ville have det dårligt.

Troede han. Indtil han så de ældre drenge i omgangskredsen. Så hvor fedt de havde det, og hvordan de kunne feste hele natten, når de var påvirket.

- Jeg tænkte, de har alle sammen løjet for mig. Det er da for fedt at tage stoffer. Og så begyndte jeg.

Magtesløse forældre

Vi er i slutningen af 90'erne, og han bor stadig hjemme hos sine forældre. De vidste godt, hvad han havde gang i, men vidste ikke, hvordan de skulle reagere.

- Mine forældre har aldrig gjort noget, de ikke må. De tog deres uddannelse, har aldrig rørt tobak, og er i det hele taget nogle pæne, ordentlig mennesker. Så hvordan tackler du, at din søn er på vej ud i et misbrug, hvis ikke du selv har nogen erfaring med det? Hvis min datter ryger ud i noget, ved jeg præcis, hvordan jeg skal tackle situationen, men det vidste mine forældre ikke. Og de kunne jo også fornemme, at hvis de sagde noget til mig, skubbede jeg dem bare fra mig.

Begynder at hænge ud med L.O.C.

Han flytter i 2000 til København og begynder opstigningen i dansk raps hierarki. Han lærer L.O.C. at kende, bliver hans backup-rapper, og de begynder at tage på druk sammen.

Christiane vinder sag  over ugeblad
Christiane vinder sag over ugeblad

Jokeren inviterer ham med på et remix af sit hit 'Havnen', og det giver ham indirekte en pladekontrakt med Copenhagen Records, som i 2004 udgiver hans debutalbum 'Årgang 79'.

- Det er derfor, jeg gerne vil stå frem med min historie. Der er dem, der bliver alkoholikere, fordi de møder modgang i deres liv. Så er der dem, som mig, der pludselig oplever en masse succes, bliver inviteret til en masse fester med fri bar, og hvor det er nemt at få adgang til stoffer. Det var én lang, våd optur.

Niarn bliver en af Danmarks mest berømte og berygtede rappere. Engang imellem havner han på forsiden af aviser og ugeblade med høj brandert og kokain i næsen, men publikum elsker ham, og han lægger konstant i toppen af hitlisterne.

Så begynder nedturen.

Får økonomiske problemer

I 2009 udsender Niarn sit tredje album 'Rød Aalborg'. Han skændes med sit pladeselskab om alt lige fra udformning af pladecover til valg af radio-singler, og publikum begynder at svigte. Niarn er ikke længere den hotteste rapper i DK.

- Jeg begyndte at få økonomiske problemer. Da jeg tjente penge, brugte jeg dem hurtigt igen på rejser, en lejlighed i Sverige og en Mercedes. Og stoffer og alkohol. Det er dyrt at have et misbrug. Så mens min karriere begynder at tage en drejning, jeg ikke bryder mig om, begynder jeg at sige ja til ting som 'Til middag hos'(Tv-program på TV3, red.) og så fik jeg bare endnu mere nedtur på. Under optagelserne til 'Til middag hos' var jeg pissefuld hele vejen igennem.

Facebook-gruppe vil smide rapper ud af 'Vild med dans'
Facebook-gruppe vil smide rapper ud af 'Vild med dans'

Han deltager også i kor-programmet 'TV2 Allstars'. Det kunne han egentlig godt lide, men det foregik heller ikke uden høj promille i blodet.

- Jeg var ikke ædru, lad os sige det sådan, hahaha. Jeg drak det hele væk. Jeg havde det virkelig ikke godt.

Drikker 30-40 genstande om dagen

Hvergang folk omkring ham beder ham tage sig sammen, skubber han dem fra sig. Han har friet til sin kæreste, men hun går fra ham, da han ikke er til at holde ud at leve sammen med. Han får job på den nordjyske radiostation ANR og flytter 'hjem' til Aalborg. Det får han det ikke bedre af.

- Jeg var oppe på at drikke 30-40 genstande om dagen. Jeg skulle møde tidligt om morgenen, og hvis jeg ikke startede dagen med et par genstande, kunne jeg ikke fungere. Så ville jeg bare sidde og ryste, svede og brække mig ovre i hjørnet.

Frækt: Er det her verdens heldigste rapper?
Frækt: Er det her verdens heldigste rapper?

Han lægger ikke skjul på, at han dagligt indtager alkohol, men fordi hans krop har vænnet sig til rusen, kan man ikke mærke det på ham, og derfor formår han at holde facaden og fortsat tage på turné med sin musik og optræde i radioen.

Fyret fra radio-job

Den 25. april 2013 går den ikke længere. Historier om at Niarn er blevet fyret fra sit radio-job på grund af druk i arbejdstiden, florerer på netmedierne. Selv vil han ikke gå i detaljer om fyringen, men fortæller:

- Hele måden situationen blev håndteret på fra deres (Radio ANR, red.) side, synes jeg er på grænsen til forkastelig. Når det så er sagt, så kan jeg ikke bebrejde dem. Jeg var ude i et voldsomt misbrug.

Uden job og anden grund til at stå op om morgenen, eskalerer Niarns alkohol-misbrug. Han har tre måneders opsigelse at leve for, så han tænker, at nu skal der bare laves et nyt album hurtigst muligt, så den gode gamle Niarn kan komme tilbage.

- Jeg tog til København og arbejdede med produceren Kontra, og det var helt 'Leaving Las Vegas'-agtigt. Jeg faldt i søvn hver aften med en vodka-flaske i hånden. Jeg vågnede om natten og kunne ikke sove videre, før jeg havde fået lidt mere at drikke.

Får vilde smerter i venstre side

Ekskæresten, som han havde friet til i deres lejlighed i Malmø et par år forinden, kan godt fornemme, at den var helt galt med Niarn. Hun spørger i slutningen af juni sidste år, om ikke han kommer forbi til en snak, og da han står i hendes lejlighed, falder han sammen.

- Jeg fik de sygeste smerter i venstre side. Jeg troede, det var nyresten. Det havde jeg tidligere fået, da jeg var med i 'Til middag hos', og jeg var også på hospitalet i februar. Men denne gang var det så betændelse i bugspytkirtlen. Jeg røg på intensiv, fik morfin og lå bare og skreg af smerte. De første 10 dage på intensiv står stadig meget sløret for mig i dag.

Naturtalent: 10-årig pige i rap-hyldest til sin far
Naturtalent: 10-årig pige i rap-hyldest til sin far

I dag er Niarn fortid. Niels Roos har på Facebook og overfor flere medier erklæret, at han ovenpå forskrækkelsen ikke kan se sig selv længere i rollen som badboy-rapperen med vodka-flasken klistret til munden.

Han har i disse dage et års jubilæum hos 'Anonyme Alkoholikere', som han besøger, så ofte han kan.

- Lige da jeg begyndte, var jeg bange for, at de ville 'sladre', fordi jeg jo er kendt. Men den frygt stoppede ved første møde. Det siger virkelig meget om 'AA', at jeg har gået der i et år, og alligevel er det mig selv, der skal fortælle det nu. Der er ikke nogen, der ønsker hinanden ondt i den lukkede kreds.

Ikke afhængig af stoffer

Han forklarer, at han også for længst har lagt stofferne bag sig.

- Det er først, når jeg drikker alkohol, at jeg får lyst til stoffer og begynder at bladre i telefonbogen efter kontakter, der kan skaffe nogle snitter. Jeg har ikke et afhængighedsproblem med stoffer – det er kun med alkohol.

Niels Roos bor i dag igen i København. Han har fundet sammen med ekskæresten, som trofast sad ved hans siden, mens han lå indlagt, og den 12. september blev de forældre til en lille pige.

Gennem årene har han skubbet folk fra sig og mistet venskaber. Da L.O.C. selv erklærede sig ædru i midten af 00'erne, festede Niarn videre. Han er i dag taknemmelig over dem, som holdt fast og bevarede kontakten.

- Jeg var virkelig belastende at være i selskab med.

Han udsender mandag singlen 'Ingen tårer ingen ord' og et 'Niarn – greatest hits'-album den 6. oktober indeholdende aldrig tidligere udgivne numre. Hvad der derefter skal ske, vil han ikke ud med endnu.

- Jeg er jo en voksen mand på 35 år. Jeg har lige fået en lille datter. Selvfølgelig har jeg ikke kun gjort mig nogle tanker om, hvad der skal ske i fremtiden. Hvad det præcis er, vil jeg ikke ud med nu. Nu tager vi lige én ting ad gangen.


LÆS OGSÅ: Snoop Dogg: Jeg røg en joint i Det Hvide Hus

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Verdensstjerne i nødråb for dansk...
bt.dk
Rasende megastjernes mand efter...
bt.dk
Dansk tennis-komet tager kæmpe-skalp
bt.dk
Brand i ejendom i København: Bygning...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx