Af - 01/05-14 16:51; Opdateret: 01/05-14 18:12

Per Vers: Føles godt at krænge sin sjæl udPer Vers: Føles godt at krænge sin sjæl ud

Sidst Per Vers sendte musik ud, rappede han om sin kærestes ufrivillige abort. Denne gang kigger han ud på verden igen, men det var en befrielse at få det personlige ud, fortæller han.

storybild

(Billede: Petra Kleis)

Kasketklædt med computeren tændt og cola hældt op i glasset, tager Per Vers imod på en cafe på Islands Brygge. Ikke langt fra hjemmebanen hvor hans to små drenge netop er lagt i seng.

Lady Gaga kopierer kendt dansk rapper
Lady Gaga kopierer kendt dansk rapper

- Den ene hader musik, men elsker at rime. Den anden er en total boogie-trold. Nu må vi se, hvornår det obligatoriske oprør sætter ind, griner Per Vers og stikker hånden frem for at sige goddag.

Per Vers er mandag aktuel med sit tredje soloalbum 'DNA'. Det er han naturligvis glad for. Det skal han sige, og det mener han forhåbentlig også. Han er lige nu i den fase, hvor sangene skal høres igen og igen, så de sidder lige i skabet til de to releasekoncerter om en uges tid.

Kendte hylder afdøde Rune T. Kidde
Kendte hylder afdøde Rune T. Kidde

- Nogle gange kan jeg tænke: Hvorfor skal du være sådan en højtidelig idiot og lave 72 takts-sange om Jesus, der vender tilbage? Næste dag kan jeg vende den om og tænke 'det er genialt'. Haha.

Han åbner albummet med sangen 'Big Bang', hvor han rapper om, at han desværre aldrig lærte at synge som Rasmus Seebach og Lukas Graham.

Virksomheder får gratis reklame af musikere
Virksomheder får gratis reklame af musikere

- Jeg havde på et tidspunkt et fantastisk parløb med en operasangerinde – hun hed selvfølgelig Strube til efternavn – men det blev kun til fire lektioner, for hun kunne ikke føle, hvad jeg ville med det, og jeg havde svært ved at tage det seriøst. Jeg fandt mine begrænsninger, kan man sige. Jeg kan synge rent og har fuld kontrol over min stemmes virkemidler, men jeg kan ikke ramme en tone uden først at lytte til et klaver, for eksempel. Og det fungerer bare ikke live. Desværre.

Vi snakker lidt om autotune. Hvorfor laver han ikke bare en Kanye West og går helt amok? Per Vers nævner rap-kollegaen S!vas. Han bruger masser af effekter i sin musik, og Per Vers er meget spændt på at se ham live for at se, hvordan han får det til at fungerer.

Eksklusiv video-premiere: Se Pharfars voksen-mareridt
Eksklusiv video-premiere: Se Pharfars voksen-mareridt

- Det må være svært. Han er nogen af det mest spændende, der er sket i dansk rap længe, men jeg fokuserer bare så meget på livedelen.

Vi snakker videre om temaerne på hans nye album, der handler om verden omkring ham. Forrige album hed 'Ego' og kredsede om Per Vers egen navle. Sange blandt andet om hans kæreste, der fik en abort. Hvordan var det at krænge sin sjæl ud på den måde?

Følelsesladet øjeblik: Dreng med Downs syndrom får hele salen til at juble
Følelsesladet øjeblik: Dreng med Downs syndrom får hele salen til at juble

- Det føltes rigtig godt. Det er jo stadig en kontrolleret proces. Man bestemmer selv, hvad der kommer ud. Der er ingen ende på hvad, jeg har sagt nej til af reklamer, realityshows og konkurrencer. Der afgiver man jo retten til at blive klippet i. Man får lidt eksponering, men det kan jeg ikke bruge til noget. Når jeg skriver en tekst om at få en ufrivillig abort, er der en uendelig række, der har prøvet det. Og man føler sig fri efter at have skrevet sådan en tekst. Og så tilføjer det noget tyngde til ens materiale.

Per Vers kalder sig selv for et enmandsfirma. Han er sit eget pladeselskab, han bestemmer alt selv. Han gider ikke have nogen andre til at bestemme hvilke sange, der skal sendes ud som singler, hvordan videoerne skal se ud, eller hvem han må få lov at lave musik sammen med.

Derfor flyttede L.O.C. til Bangkok
Derfor flyttede L.O.C. til Bangkok

Han vil være fri for alt det nusseri, fortæller han og himler over alle de kollegaer, han har haft med i studiet og lavet fede numre sammen med for så at få det skrottet igen, fordi der sad en pladeselskabsmand, der ikke mente, hans kunstner var 'klar' til at udsende ny musik på det tidspunkt.

Når det nye album er skudt afsted på mandag, giver Per Vers som nævnt to releasekoncerter. En i Aarhus og en i København. Og det er så det på livefronten i år. Der kommer ikke nogen turné, fortæller han.

- Jeg har nemlig bestemt mig for at lave teater til efteråret. Det har jeg aldrig prøvet før, så for at det bliver så godt som overhovedet muligt, begynder jeg lige om lidt at bruge al min energi på det.

Det er Det Kongelige Teater, som har åbnet for, at Per Vers og medpoeterne Peter Dyrborg og Per Helge Sørensen kan få lov at forestille fra slutningen af oktober.

- Jeg håber også at kunne udsende endnu et album i år, men det når jeg formentlig ikke. Jeg har længe haft et projekt med samples fra gamle danske sange liggende klar, men produceren ES arbejder også med L.O.C., og da L.O.C. udsendte album tidligere i år fik ES pludselig travlt.

'DNA' er ude på mandag.
Releasekoncerter: Pumpehuset, København 8. maj og Atlas, Aarhus 9. maj.

Per Vers præsenterer sine koncerter med hjælp fra Flaskedrengene:


Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Her er danskerne stået op til flere...
bt.dk
Køkkenets store bakteriebombe: Næsten...
bt.dk
Brand i restaurant: Flere brandvogne...
bt.dk
Ronaldo lavede utroligt væddemål for...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx