Af Bjørn A. G. Lange - 11/01-16 09:08

ANMELDELSE: Bowies lys brænder endnuANMELDELSE: Bowies lys brænder endnu

Der er flere sorte stjernestunder på David Bowies nye album – det bedste fra den kant i mange år.

Bildstrecke im Grossformat »


Denne anmeldelse er skrevet før David Bowie søndag den 10. januar døde, da han tabte kampen til kræft. Anmeldelsen er bragt til minde om en stor musiker, som udgav musik indtil det sidste.


Har man som David Bowie netop rundet 69 år, ville mange nok være fristet af at trække sig tilbage og veltilfredst se tilbage på en lang og – i Bowies tilfælde – glorværdig karriere.

En karriere, der har budt på ikke bare personlige og kunstneriske, men decideret musikhistoriske milepæle, fordelt på intet mindre end seks årtier.

Det engelske ikon, der er kendt for sine mange alteregoer, har nok en gang revitaliseret sig selv og udgivet en plade, der emmer af kunstnerisk viljestyrke og insisteren på stadig at ville nye steder hen.

Chok: Legenden David Bowie er død
Chok: Legenden David Bowie er død

Det desværre kun syv numre lange album, der som sådan ikke har anden titel end den sorte stjerne, der pryder coveret, men også kendes som 'Blackstar', byder på en søgende Bowie, der pryder en rastløs, spjættende og jazzet fusionsrock med knækkede trommer og den allestedsnærværende saxofon, som har fulgt ham gennem tykt og tyndt.

Nok er Bowies karakteristiske, skælvende vokal blevet en smule mere raslende med årene. Og er man udkig efter en nye klassikere i stil med ’Let's Dance’, ’Heroes’ eller ’Space Oddity’, er man gået forkert, for Bowie giver sig god tid på albummet og kræver, at lytteren gør det samme. Men har man tålmodigheden, er der til gengæld gevinst.

Rockmusiker sagsøger Spotify for en milliard kroner
Rockmusiker sagsøger Spotify for en milliard kroner

Numre som ’Lazarus’, ’I Can't Give Everything Away’ og det Radiohead'ske, ti minutter lange titelnummer kan fint måle sig med Bowies tidligere bedrifter og vidner om en kunstner, der møder sit 70. år med åben pande og sin kunstneriske integritet intakt. Fire store, sorte stjerner til Bowie.

David Bowie ’Blackstar’
Pladeselskab: Sony
4/6 stjerner

LÆS OGSÅ: Mark Zuckerberg har det perfekte svar til kvindes nørde-kommentar

LÆS OGSÅ: Datteren af kongen i amerikansk populærmusik er død

LÆS OGSÅ: Galleri: Her er det mest hørte musik i 2015

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx