Af - 01/11-15 19:20; Opdateret: 01/11-15 19:37

Efter dramaet: Derfor slog det klik for Justin BieberEfter dramaet: Derfor slog det klik for Justin Bieber

Metroxpress var med i Oslo, da Justin Bieber pludselig valgte at afbryde sin koncert efter kun ét nummer.

Bildstrecke im Grossformat »

Reportage: Der er noget med Oslo og Justin Bieber, som bare ikke passer særlig godt sammen.

I 2012 skabte popstjernens tilstedeværelse første gang kaos i forbindelse med en udendørs koncert ved Operahuset. Forelskede teenagepiger kravlede ifølge norske nyhedsmedier desperat rundt på hustage, 49 kom til skade, 14 endte på sygehuset.

I denne uge var den gal igen.

Efter skandalekoncert: Bieber kommer nok tilbage til Norge
Efter skandalekoncert: Bieber kommer nok tilbage til Norge

Du har formentlig allerede læst artiklerne og set videoen, hvor Justin Bieber i torsdags efter blot ét nummer valgte at aflyse sin koncert i Norges hovedstad for straks at flyve hjem til USA.

Hvad gik der galt? 2015 var jo lige ved at blive Justin Biebers store comeback-år. Metroxpress var med hele vejen i Oslo og forsøger her at komme sagen lidt nærmere.

via GIPHY

- Vi vidste, at den eneste måde at gøre det på er at få det til at handle om musikken igen. Ikke mere sensationsstof. Hvis du kan lide musikken så værsgo, hvis ikke så må det være sådan.

Ordene kommer fra Justin Biebers manager Scooter Braun den 23. august til årets Billboard Hot 100 festival i New York. Dengang troede man på ham, nu klinger det desværre atter hult.

Pop-ekspert: Biebers exit er et sundhedstegn
Pop-ekspert: Biebers exit er et sundhedstegn

Siden Justin Biebers stemme gik i overgang, har han de seneste år forvandlet sig fra at være verdens mest nuttede teenageidol til verdens mest forkæledes teenageidol som skider højt og helligt på lov og orden.

Den 1. marts i år fyldte han 21 og trådte dermed lovmæssigt ind i de voksnes rækker i USA – nu skulle der nye boller på suppen.

Biebers 2015-comeback trin 1:
Den 28. januar medvirker en nervøs Justin Bieber i Ellen Degeneres populære talkshow 'Ellen'. Efterfølgende uploader han en video på Facebook, hvor han undskylder for sin dårlige opførsel de sidste par år.

Biebers 2015-comeback trin 2:
Nummeret 'Where Are Ü Now' skulle have været førstesinglen på Justin Biebers kommende album, men ender i stedet på Diplo og Skrillex' fællesudgivelse 'Jack Ü'. I starten giver det ikke meget opmærksomhed, men efter Justin Bieber gæster Skrillex på scenen til Ultra Festival den 29. marts i Florida, tager det fart – Justin Biebers nye 'voksne' lyd får et gennembrud.

Biebers 2015-comeback trin 3:
Den 23. maj charmerer Justin Bieber hele internettet med sin medvirken i talkshow-værten James Cordens 'carpool karaoke'-serie, hvor man i otte minutter og sytten sekunder glemmer den forkælede møgunge og synger med på hans imponerende bagkatalog.

- Jeg tror, jeg har bronkitis.

Justin Bieber melder sig onsdag aften før sit besøg i Oslo syg på Snapchat. Han er på presseturné i Europa for at promovere sit kommende album og har lige forladt et vanvittigt spansk radiointerview før tid. Dagen efter skal han tidligt op og filme til et norsk tv-show.

- Justin Bieber har aflyst alle interview, men vi regner med, at han gennemfører koncerten, fortæller Konrad Jahn fra Universal Music Danmark, da metroxpress torsdag eftermiddag mødes med Justin Biebers danske pladeselskab i Oslo.

Han tilføjer et par dage efter i en mail:

- Allerede fra morgenstunden fik vi at vide, at han var fuldstændig udkørt efter flere ugers non-stop promo-arbejde og helst ville have aflyst hele dagen. Han nævnte netop selv, at han var syg, og det virkede sådan. Der var rigtig meget planlagt hele dagen – både med en lang række medier og fans, samtidig med, at han blev fulgt af flere tv-hold.

Unge piger får skyld for Bieber-skandale: - Alle hader os
Unge piger får skyld for Bieber-skandale: - Alle hader os

For ikke at gentage tidligere kaos, har man denne gang valgt at flytte Justin Biebers koncert væk fra centrum og længere nordpå til et studenterhus ved navn Chateau Neuf.

Det bliver en lukket koncert for små 1000 fans, der alle har vundet adgang via konkurrencer. Metroxpress følges med otte danske vindere, og da vi kommer op til Chateau Neuf, stoppes vi af et større hold sikkerhedsfolk, som myndigt dirigerer uvedkommende væk fra området.

Der er fans fra hele Norden. Nogle får armbånd på, andre forsøger i stedet at lave hul i hegnet. Der er god stemning, men der er også efterårsråkoldt, så pigeskrigene lyddæmpes af store overfrakker. Og så ser de tidligere Beliebers i konfirmationsalderen også ud til at være startet i gymnasiet.

Biebers 2015-comeback trin 4:
Efter et par uheldige tilbagefald hen over sommeren, hvor Justin Bieber blandt andet vælger at uploade et nøgenbillede af sig selv på Instagram og lidt for hårdt prøver at genvinde popularitet med en kikset 'comedy roast'-deltagelse, fortsætter han opturen den 28. august med singlen 'What Do You Mean?', der bliver hans første nummer ét på den amerikanske Billboard-liste.

Biebers 2015-comeback trin 5:
Justin Bieber bryder den 30. august sammen på scenen til MTV Video Music Awards efter at have optrådt med 'Where Are Ü Now?' og 'What Do You Mean?'. Han fortæller efterfølgende til talkshow-værten Jimmy Fallon, at han blev rørt over publikums positive modtagelse.

Biebers 2015-comeback trin 6:
Hele internettet har blikket rettet på Justin Biebers ædlere dele, da paparazzi-fotografer i starten af oktober fanger ham på en ferie til Bora Bora. Justin Bieber svarer igen med singlen 'Sorry' og en danse-video så farverig og fuld af livsglæde, at en ny førsteplads på alverdens hitlister er indenfor rækkevidde.

Før koncerten i Oslo skal Justin Bieber medvirke i talkshowet 'Senkvell'. Studiet er mikroskopisk. Publikum står klemt godt sammen, høfligt som et pigekor klar til at synge en fædrelandssang.

To værter ved navn Thomas og Harald træder ind på scenen. Den ene ligner Claus Elming, den anden en lille mus.

Justin Bieber, iført hullede knæ og Kanye West-hoodie, bydes velkommen og i en sær akavet sekvens beder han om at bytte plads med værterne, så han får lov til at styre showet fra det brune skrivebord.

Den 21-årige popstjerne virker en smule bleg gemt væk under sin kasket. Han er ikke meget for at svare på spørgsmål, men vil hellere pjatte. Tidligere på dagen har han haft et kamerahold med rundt i Oslo og besøgt en skateboard-hal og en folkeskole. Sekvensen hvor Justin Bieber overrasker en ung skoleklasse er godt tv med rørende billeder af små chokerede hoveder, der målløs giver highfives til den uventede gæst.

Justin Bieber spiller også en akustisk udgave af singlerne 'What Do You Mean?', 'Hold Tight' og den fem år gamle 'As Long As You Love Me'. Han undskylder bagefter med, at han er syg og derfor ikke synger så godt.

Justin Bieber er billedet på en presset, ung mand. Han vil gerne være voksen, med en ny voksen lyd, og så det her er jo bare sindssygt dårlig timing. Han er lidt ligesom Nicklas Bendtner. Han siger undskyld, og så fucker han op igen. Man får aldrig rigtig fikset problemerne. Det er livet som popstjerne på godt og ondt i fuld flor, mens resten af verden ser på.
Mathias Buch Jensen, radiovært DR P7 Mix.

De otte danske fans i Oslo har vundet et 'meet'n'greet', så vi kører på samlebånd ind forbi Justin Bieber, der ser endnu mere bleg ud helt tæt på, stadig gemt under sin kasket. Han er ikke i topform, men de danske fans er lykkelige over blot at få lov til at stå ved siden af ham.

Koncerten er godt forsinket, men nu er vi her. 1000 Justin Bieber-fans samlet rundt om en amfiscene sent torsdag aften. Salen er bygget med siddepladser, men da Justin Bieber går på, opfordres alle til at stå op.

Han begynder med sit 2012-hit 'Boyfriend'. Helt tight med mundmikrofon, dansere og Michael Jackson-stemning. Stik ham The Weeknds bagkatalog, og du har den perfekte MJ-mini-me.

Gik der noget galt? Justin Bieber lægger an til at spille 'Boyfriend' én gang til, da han tilsyneladende er utilfreds med et eller andet.

- Det er meget almindeligt, at man tager et nummer forfra, når det indspilles til tv. Han kom direkte fra et tv-interview, så måske havde der ikke engang været prøver inden. Det er ret sandsynligt, at nummeret af tekniske årsager skulle tages om, men det kan også skyldes, at han ikke var helt frisk og ville have mulighed for at lave et nyt take. Måden det kulminerede på var rigtig trist og handlede om meget mere end noget vand på gulvet, skriver Konrad Jahn fra Universal Music til metroxpress i en mail.

TV: Dansk Bieber-fan: Jeg kan godt forstå han skred
TV: Dansk Bieber-fan: Jeg kan godt forstå han skred

- Hvordan har I det? Op og stå!, råber Justin Bieber og får hele salen og ikke mindst de allerforreste ved scenekanten på mærkerne.

Cirka 22:30 sker det som hele verden efterhånden har set på internettet. Der er kommet vand på scenen, og helt usædvanligt er det popstjernen selv, der begynder at tørre op. Man ser vantro til fra tilskuerpladserne. Man registrerer ikke situationens alvor, da Justin Bieber pludselig begynder at råbe af de unge piger helt oppe foran og efter kun ét nummer helt uvirkeligt forlader scenen.

Piger begynder at græde. Der er granatchok-stemning i salen. Kommer han ikke tilbage? Er det en joke? Pigerne begynder taktfast at råbe 'Justin, Justin, Justin'. Nogle starter med at synge hans gennembrudshit 'Baby', men stjernen udebliver. Hvad sker der?

Til sidst dukker beskeden fra Justin Bieber op på Instagram. Koncerten er aflyst. Han er ked af det, men nogle gange handler, han før han tænker, skriver han. Ingen ved, hvad de skal tro. Selv TV2 Norge, der om et par uger ellers skulle have vist koncerten, ved ikke, hvad der foregår.


- Jeg tror ikke på konspirationsteorien om, at det skulle være et mediestunt. Det ville jo virke helt skørt bevidst at gamble med sit image. Hvis han gerne vil rette op på sit dårlige image, hjælper det her jo overhovedet ikke, vurderer Mathias Buch Jensen fra DR P7 Mix.

Dagen efter dramaet i Oslo er Justin Bieber uhyre aktiv på de sociale medier. Først uploader han et købslink til sit kommende album, så udsender han en lyric-video til sin aktuelle 'Sorry'-single, og som kronen på værket lufter han et remix af Drakes aktuelle hit 'Hotline Bling'.

Justin Bieber vil så gerne lade musikken tale og erobre et ældre publikum. For en uge siden sammenlignede han i et interview med BBC 1 sig selv med Justin Timberlake og den transformation popkollegaen gennemgik, da han gik fra nuttet boyband-idol i Nsync til sexet solo-artist i begyndelsen af 00'erne.

Hvordan står han nu? Mathias Buch Jensen fra DR P7 Mix får det sidste ord:

- Det har jo hidtil været et rigtig godt år for Justin Bieber. Musikken har vist, at der gemmer sig noget mere i ham, og han arbejder sammen med de helt rigtige personer, så er det bare, om han selv kan følge med. Hvis hans kommende album holder, så er Oslo-episoden glemt igen, men det er også begrænset, hvor mange gange, han kan sige undskyld. På et tidspunkt begynder det at klinge hult. Hans kernepublikum skal nok holde fast, men han er nødt at få styr på alt det pis uden om musikken, ellers bliver han for utroværdig.

Mandag offentliggøres den aktuelle amerikanske Billboard-hitliste. Går Justin Bieber til tops med sin forsonings-single 'Sorry', eller må han se sig slået af Adele og 'Hello'?

Today. #IllShowYou #PURPOSE preorder for the song.

A video posted by Justin Bieber (@justinbieber) on


LÆS OGSÅ: Justin Bieber er TILBAGE: Rydder bordet til award-show

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx