Af Rasmus Junge - 26/01-15 11:50

ANMELDELSE: Hudløst rå rapportering fra kærlighedens krigszoneANMELDELSE: Hudløst rå rapportering fra kærlighedens krigszone

For godt en uge siden ramte nyheden om, at Björks kommende album var blevet leaket, nettet.

storybild

Björk ’Vulnicura
Pladeselskab: One Little Indian/Playground
5/6 stjerner

Og vupti, tirsdag aften i sidste uge var hendes niende studiealbum tilgængeligt i iTunes knap to måneder før den planlagte udgivelsesdato.

MUSIKANMELDELSE: Gammelklogt raptalent
MUSIKANMELDELSE: Gammelklogt raptalent

At miste kontrollen over sin musik på denne måde for siden at genvinde den må være en voldsom proces. Ikke mindst fordi ’Vulnicura’ bærer på en smertefyldt historie, nemlig islændingens skilsmisse fra sin mangeårige partner, kunstneren Matthew Barney.

MUSIKANMELDELSE: Shock rocker uden chokeffekt
MUSIKANMELDELSE: Shock rocker uden chokeffekt

Albummet er inddelt i tre etaper: før bruddet, den første tid efter og et punkt med større afstand til begivenhederne. Og man skal ikke mange takter ind i den yndefuldt knejsende, strygerpulserende åbner, ’Stonemilker’ – ni måneder før skilsmissen – før den vrede, trods, fortrængning og desperation, albummets ni numre svinger imellem, står lysende klar. Resultatet er en hudløst rå rapportering fra kærlighedens krigszone.

MUSIKANMELDELSE: På sonisk skattejagt
MUSIKANMELDELSE: På sonisk skattejagt

Den smerte, teksterne og Björks relativt afdæmpede stemme formidler, havde ikke været til at bære, hvis musikken ikke var så blændende smuk. En ting er de diskret rumsterende beats, hun har støbt med assistance fra producertalentet Arca. Noget andet er de fintfølende strygerarrangementer, hun har skrevet på egen hånd, der slynger sig understøttende og meddigtende om Björks vokal, kulminerende på den majestætiske, ti minutter lange ’Black Lake’.

MUSIKANMELDELSE: Blåtonet popekskursion
MUSIKANMELDELSE: Blåtonet popekskursion

’Vulnicura’ er en benhård blotlæggelse af en følelsesmæssig undtagelsestilstand og derfor Björks mest vitale album siden 2001’s ’Vespertine’.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx