Af - 26/01-17 20:48; Opdateret: 26/01-17 21:08

Simon Kvamm-interview: Her er rockstjernens nye livSimon Kvamm-interview: Her er rockstjernens nye liv

Udkantsdanmark er det nye sort. Få en guidet tur i Simon Kvamms nye nabolag.

storybild

(Billede: Mette Johnsen)

- Det er ikke noget, jeg taler så højt om, men jeg har prøvet at blive søsyg af at stå på et surfbræt.

Simon Kvamm byder velkommen til Danmarks svar på det vilde vesten.

På ryggen af Jylland, 17,3 kilometer nordvest for Thisted, helt ud til Vesterhavet, har Nephew-frontmanden siden sommeren 2015 boet i den lille surferby Klitmøller, og metroxpress har i anledningen af hans nye album ’Vandmand’ taget imod hans invitation om at komme ud og se hans nye, vindstærke hjemmebane.

- Alting er ekstremt herude. Når det fryser i Danmark, er her iskoldt, når det er vinter, er her ekstra mørkt, når det er sommer, er her tilgengæld rigtig meget sommer. Og ja, man kan nogle gange godt blive lidt træt af den konstante vind i hovedet.

Simon Kvamm samler metroxpress op ved havnen i Hanstholm.

- Velkommen til Vestjylland, griner han bag solbriller, da han ruller vinduet ned i sin sorte Nephew-mobil (Der står Nephew med små diskrete bogstaver på siden, red).

Simon Kvamm: Hvad kunne jeg være blevet?
Simon Kvamm: Hvad kunne jeg være blevet?

Vi kører igennem byen op på toppen af en bakke til Hanstholm Madbar, der ejes af hans kammerat Morten, som står klar med kaffe og fastelavnsboller.

- Morten og min familie flyttede herop samtidig. Det var et fælles eventyr. Stedet her fandt vi sidste år til nytårsaften, hvor vi til at starte med lejede det som festlokale. Morten havde oprindeligt tænkt at åbne en kaffebar i Klitmøller, men der er så meget pres på dernede, at vi tænkte, han ligeså godt kunne rykke ind her i stedet. Og nu kører stedet jo fantastisk, fortæller Simon Kvamm om restauranten, der ligger med perfekt udsigt over havn og vesterhav.

Området omkring Klitmøller og Hanstholm har oplevet en enorm hype i medierne de seneste år. I 1990’erne slog surfere sig ned og døbte stedet ’Cold Hawaii’, og efterfølgende har kreative, entreprenante sjæle som Simon Kvamm og hans kammerat Morten fulgt trop.

- Det var faktisk svært at finde et sted at bo heroppe, fortæller Simon Kvamm. Morten supplerer:

- Jeg troede bare, at man kunne pege på et hus og sige, der vil jeg bo, men efterspørgslen er så stor, at det ikke lige var sådan til i første omgang.

Hvad gjorde du for at socialisere og blive ’en af de de lokale’?

- Klitmøller er jo en lille landsby. Det svarer lidt til at gå i gymnasiet, hvor du måske ikke kender alle, men ved hvem, de fleste er. Og så er vi mange i samme båd. Mange med samme nybygger-kultur, og når du så prøver at give dig i kast med surfing, og du har børn i den lokale friskole, så er det ikke så svært at blende ind. Vi er cirka 300-400 mennesker, som er flyttet herud indenfor de sidste par år.

Du spillede fodbold, da du boede i København. Er du begyndt at gå til noget herude?

- Jeg har jo småt kastet mig ud i at prøve at surfe. Det er helt normalt, at man tager våddragt på og går ud, uanset hvor god du er. Mine børn går for eksempel til surfing hver tirsdag klokken 17. Jeg har haft en skade i hoften, som har afholdt mig fra at kunne spille fodbold, men min fysioterapeut har endelig givet mig go til at starte her til foråret. Fodboldklubben (FS Vestthy, red.) har spurgt, om jeg ikke vil være med.

Er det oldboys-holdet?

- Ja, det må jeg erkende, haha.

Vi siger tak for kaffe og fastelavnsbolle til Morten og forlader restauranten for at tage på sightseeing i området. På vej ud af døren skal Simon Kvamm lige have en vigtig aftale på plads med Morten.

Simon: ”Skal du noget i aften?”

Morten: ”Nej, jeg er bare alene hjemme med børnene...Vent! Jeg har fået den nye Oasis-dokumentar. Skal vi se den?”

Simon: ”Ja, for faen! Aftale. Vi ses!”

Simon Kvamm: Tanker fra en Vandmand
Simon Kvamm: Tanker fra en Vandmand

Vi hopper tilbage ind i Nephew-mobilen og kører først ned forbi Hanstholm fyr.

- Er det ikke for koldt til at gå udenfor, spørger Simon Kvamm, og efter vi har bakset bilen forbi en varevogn på afveje, bliver vi siddende indendørs parkeret med næsen op ad det 174 år gamle fyrtårn.

- Det var her, vi indspillede albummet. Min producer Carsten Heller sagde, at jeg skulle finde et stor rum, og så så jeg nærmere på fyret. Til at begynde med havde det en helt forkert akustik, så der skulle findes tæpper frem og sættes lyddæmpere op. Jeg tænkte, det ville være en uoverkommelig opgave, men da jeg kom til at tale med ham, der ejer hotellet heroppe, gik lokalsamfundet i aktion.

De lokale syntes nemlig at, det var så fedt, at der skete noget i byen, så alle kræfter blev lagt i for at skabe de bedste betingelser for Simon Kvamm.

- XL-Byg ville sponsorere materiale og hotelejerens mor begyndte at sy stoffer til betræk, det var virkelig fedt at se, hvor hurtigt man kunne få noget op at stå.

A photo posted by Simon Kvamm (@simonkvamm) on

Vi kører videre ud ad Kystvejen med Vesterhavet på højre side og Thys imponerende nationalpark på venstre.

- Vi spillede heroppe første gang med Nephew i 2013 i forbindelse med ’Hjertestarter’-albummet’. Jeg tror måske, jeg har taget en færge heroppe fra under en skiferie, da jeg var yngre, men ellers har jeg aldrig haft noget særlig forhold til Thy. Hvis du i forbindelse med den turné havde sagt til mig, at jeg en dag ville bo her, så ville jeg have grinet. Det havde jeg satme ikke forestillet mig.

Kystvejen leder os ind i selve Klitmøller, hvor Simon Kvamm fortæller om byens seværdigheder.

- Derinde ligger Friskolen, der har vi byens eneste dagligvarebutik (En Spar-købmand). Når vi handler ind, kører vi oftest til Hanstholm eller Thisted. Der har vi Klitmøller Collective (Et af byens lokale tøjmærker), og der er mit lille fitnesscenter (Hvor Simon Kvamm på sin fysioterapeuts opfordring knokler på en kondicykel).

Vi drejer forbi Simon Kvamms store hus, der ligger på byens hovedgade.

- Jeg havde egentlig tænkt, at jeg skulle bo lidt væk fra vejen, men der bliver jo ret hurtigt mørkt herude, så vi fandt ud af, at det var rart at bo i nærheden af gadelys.

Er det nemt at få dine københavner-venner til at komme på besøg?

- Haha, nja der er sgu langt, og i vinterperioden kommer der ikke så mange forbi, men når det er sommer, så skal du se. Så står de der alle sammen og vil på sommerferie. Derfor er det fedt at have et stort hus, hvor man kan have mange gæster.

Er det anderledes at være ’kendt’ i Klitmøller i forhold til København?

- Både og. Jeg er på en eller anden måde blevet områdets kendis, men når alle kender alle, bliver det også lidt devalueret. Uden at komme til at lyde som en Lex og Klatten-sang (’Jeg er for kendt til det her sted’, red.), så kan det nogle gange godt føles lidt ensom. Engang imellem kunne jeg da godt ønske mig, at Peter Sommer boede længere nede ad vejen.

Har du prøvet at overtale ham til at flytte herud?

- Haha, tja nu fik jeg jo for nogle år siden overtalt ham til at flytte til København, og et år efter flyttede jeg så herover. Så jeg kan nok ikke tillade mig at blive ved. Det har jeg også hørt for mange gange.

Vi går en tur ned på stranden. En TV2 News-reporter ville kalde det for storm, her vil man nok bare kalde det strid modvind. Vi går hen til surfklubbens brune klubhus og stiller os op på taget. Lige nu er her januar-tomt, men man kan sagtens forestille sig, hvordan her er fyldt med lykkelige ansigter om sommeren.

- Det er sjovt hvor stor mentalitetsforskel, der er på de lokale herude. Man kan dele det op i fiskere og bønder. Fiskerne har været vant til at tage ud i verden og tjene store penge, og når de så er på land, får den hele armen med vilde fester. Bønderne er mere nøjsomme. De samler til huse og sparer op til smalle tider og synes, fiskerne er alt for meget.

Hvor står du i det selskab?

- Jeg føler mig ikke som nogle af dem. Jeg oplever stor kærlighed til Thy og Vesterhavet og vil betegne det som min nye hjemstavn, men jeg vil aldrig blive thybo.

Simon Kvamm har i flere interviews nu fortalt om sit nye liv i Klitmøller. Og om hvor meget han elsker sin nye vestjyske tilværelse.

- Men det er også vigtigt ikke at idyllisere det. Vi er ikke så langt fra Mors, hvor Janteloven stammer fra, og man møder også skeptiske lokale med ’nu skal du ikke komme for godt i gang’ og så videre. Jeg elsker stadig København og savner byen og mine venner der, så det kan også være hårdt at være musiker heroppe, fortæller Simon Kvamm og smiler over en klassisk fordom.

- Mange tror, at jeg bare går rundt og hygger mig og ikke rigtig laver noget – jeg hygger mig også – men der er også meget arbejde i at køre en soloforretning. Da vi lavede ’Angora’, blev jeg nogle gange spurgt, ’nu sender I om fredagen – hvad laver I så de andre dage?’ Jamen vi ligger da bare på sofaen og venter på, at det bliver fredag, haha.

Tilbage i bilen sætter vi kurs mod dagens sidste stop: Hanstholm hotel.

- Flere af scenerne i ’Olsen Banden i Jylland’ er optaget heroppe. Det er vigtigt lige at få med, flyver det ud af Simon Kvamm, da vi går indenfor.

Hotelejeren (Ham der hjalp med at bygge Simon Kvamms studie i fyrtårnet, red.) møder os med åbne arme. Hvis vi mangler noget, skal vi bare sige til, og ellers er det bare at gå ombord i frokostbuffetens fiskeudvalg af sild og fiskefillet.

Simon Kvamm: 'Jeg var lige ved at fortryde at jeg gik solo'
Simon Kvamm: 'Jeg var lige ved at fortryde at jeg gik solo'

Simon Kvamm er den ensomme cowboy, der red vestpå med sin guitar over skuldrene.

Da han sagde sit dagjob op som eksiljysk københavnersnude efter tolv succesfulde år med Nephew og De Eneste To, havde han ingen idé om, der ville være et publikum til hans nedbarberede ’jyske’ solo-show.

Det var der, og det har været en kæmpe personlig sejr at kunne sætte ekstra shows op her til foråret.

- Det har været en stor ting at skifte base og sat nye ting i gang. Mange af sangene, som jeg har turneret med, og som nu kommer på plade, har ligget i skuffen fra tidligere, uden at de rigtig har passet ind. Det er sange om min barndom og ungdom, som jeg længe har haft lyst til at få ud, og det har været en stor forløsning, at folk har taget så godt imod det.

A photo posted by Simon Kvamm (@simonkvamm) on

Hvad er planen nu? Skal du køre solo og bo her resten af dit liv?

- Nej, solo-tingen vil jeg hele tiden vende tilbage til, men Nephew og De Eneste To har jeg stadig. De holder bare pause for tiden. Jeg kan heller ikke forestille mig at bo her til jeg dør. Der er ikke noget galt med at være her, jeg tror bare, at jeg må videre igen på et tidspunkt.

Simon Kvamm kører metroxpress tilbage til bymidten. Fra Hanstholm ’oppingcenter’ (Der er et skilt, der kunne trænge til en kærlig hånd) går bussen tilbage mod København.

- Jeg holder albumreleasefest den 4. februar, hvor jeg har inviteret alle venner og samarbejdspartnere. Så tager jeg på turné til slutningen af marts, og så må vi se, hvad liv pladen får herefter.

Simon Kvamms første soloalbum ’Vandmand’ er på gaden den 27. januar.

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Dansk sanger står frem med kæresten:...
bt.dk
Real Madrid til stjernemålmand: Vent...
bt.dk
Mand skudt i København
bt.dk
Prisvindende magasin hylder dansk...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx