Af - 17/06-16 14:42

Her er Roskilde Festivals nye delikatesse: Cowboytoast med ...Her er Roskilde Festivals nye delikatesse: Cowboytoast med ...

Som en nyt kulinarisk tiltag kan gæsterne på dette års Roskilde Festival se frem til at sætte tænderne i en brandvarm cowboytoast lavet med hestekød. Fokus bæredygtige alternativer til det kød, vi er vant til at spise, er årsagen, lyder det fra festivalen.

storybild

Sådan ser den ud: En klassisk cowboytoast med hakkedreng og bløde løg. (Billede: Scanpix)

"Ingen fest uden hest".

Det er navnet på en helt ny madbod, som vil være at finde på årets Roskilde Festival, der starter lørdag om otte dage.

Madboden kommer til at ligge i den såkaldte Food Court inde på festivalpladsen og vil skille sig ud fra de 119 andre madboder på Roskilde ved at have skiftet oksekødet i deres cowboytoast ud med koens vrinskende fætter: Hesten.

Stor ændring på årets Roskilde: Se det nye kort her
Stor ændring på årets Roskilde: Se det nye kort her

Ifølge Isabel Waltersdorph, ansvarlig for Food-gruppen på Roskilde Festival, er tiltaget med hestekød et forsøg mindske det generelle forbrug af kød, som udgør en stor del af festivalens samlede CO2-aftryk:

- Siden 2014 har vi arbejdet målrettet med en bæredygtig madstrategi. Det betyder blandt andet et krav om en høj økologiprocent hos alle boder, i år stiler vi efter 75 procent på tværs af alle 120 boder. Men bæredygtighed handler også om at mindske forbruget af kød, da kød udgør en stor del af festivalens samlede CO2-aftryk. Derfor skal alle boder også servere minimum én vegetarisk ret. Og når vi introducerer hestekød, er det for at sætte fokus på billigere og lokale alternativer til det kød, vi er vant til at spise, siger hun og understreger, at der ligger kæmpe uudnyttet ressource i hestekød, som vi mennesker lige så godt kan udnytte:

- Det er kun ti procent af hestekødet, vi spiser. Så der ligger en kæmpe uudnyttet ressource i hestekød. Og det er jo fjollet, at en masse godt kød går til spilde og ender som dyrefodder, siger Isabel Waltersdorph til metroxpress.

WTF: Edward Snowden live på Roskilde Festival
WTF: Edward Snowden live på Roskilde Festival

Det store regne-stykke: Her er Danmarks vådeste festival
Det store regne-stykke: Her er Danmarks vådeste festival

Det er Roskilde Dyrskue, der står bag den alternative cowboytoast, som er lavet af to kokke med stor erfaring inden for økologi. Toasten kommer - næsten - til at ligne den, man kender fra svømmehallen: Bøffen - som nu er af hest - bliver blandet op med økologiske rodfrugter og herefter serveret i en surdejsbolle med økologiske syltede agurger og hjemmelavede, bløde løg.

Tinderbox, Northside og Roskilde Festival: Så 'godt' bliver vejret
Tinderbox, Northside og Roskilde Festival: Så 'godt' bliver vejret

Thor Nielsen, Roskilde Dyrskues sekretariatsleder, understreger, ligesom festival-ledelsen, i en pressemeddelelse, at hestekødet er valgt i forsøget på at komme et gigantisk madspild til livs.

- Vi vil gerne sætte fokus på landbruget samt forbrugernes påvirkning. I Danmark aflives årligt cirka 10.000 heste, og kun ti procent af dem bruges til konsum. Vi synes, det er madspild at bruge godt kød til hundefoder. Hvis der efterspørges mere hestekød, vil det påvirke den udvikling, der er i gang nu, hvor stadig færre heste bruges til konsum. Samtidig vil vi gerne skabe en tanke hos publikum: Hvad er okay at spise, og hvad er ikke, lyder det fra Thor Nielsen.

Under festivalen vil "Ingen fest uden hest"-boden gerne forsøge at aflive en sejlivet myte om, at hest er en dårlig spise:

- Der er en myte om, at hestekød smager sødt eller vammelt, men det smager mere hen af vildt. Og i vores cowboytoast smager det rigtig godt, lover Thor Nielsen.

Roskilde-hovednavn blev erklæret død på Twitter
Roskilde-hovednavn blev erklæret død på Twitter

På billedet herover ses en en lille Shetland pony, som nok vil være at finde i årets Roskilde cowboytoast!?

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx