Af - 11/05-14 13:24; Opdateret: 11/05-14 14:22

Uforudset kæmpehit: Derfor viste DR Ramasjang Grand Prix for døveUforudset kæmpehit: Derfor viste DR Ramasjang Grand Prix for døve

Hvem havde set det komme, at Eurovision på tegnsprog skulle gå hen og blive et viralt hit?

storybild

(Billede: DR.dk)

Seks døve performere, fire tegnsprogstolke, ét genialt tv-koncept.

Så du med, da DR's børnekanal Ramasjang i aftes afviklede Eurovision-showet på tegnsprog?

Ta' den Basim: Er Camillas
Ta' den Basim: Er Camillas "cover" bedre?

I løbet af den tre en halv time lange udsendelse, blev der tegnsprogs-oversat - og danset til den store guldmedalje, og seerne elskede det.DR's tilgængelighedsredaktør Heidi Sivebæk er også en stolt redaktør dagen derpå.

Hun fortæller, at det står i DR's public service-kontrakt at skulle lave forsøg med tegnsprogstolke i underholdningsprogrammer, og da de havde snakket med repræsentanter fra døveforbundet, var der ingen tvivl: De skulle prøve at tegnsprogstolke Eurovision.

- Ved første tanke virker det jo absurd at tegnsprogstolke en musikkonkurrence. Det der taler for at gøre det alligevel er, at det er den største begivenhed i Danmark i år. Det vil være det, vi alle sammen taler om, og det betyder meget for døve at kunne være med der, siger Heidi Sivebæk til metroxpress.

Hun fortæller, at man på DR har fået tradition for at bruge Ramasjang, når der skal tegnsprogstolke aftenprogrammer, hvor børnene alligevel er gået i seng.

- Vi har for eksempel også tidligere gjort det ved valg-programmer, slutter Heidi Sivebæk.

TV: Se Rune Klan optræde for døve med tegnsprogstolk
TV: Se Rune Klan optræde for døve med tegnsprogstolk

Som repræsenant for Danske Døves Landsforbund var det Lars Knudsen, der blandt andet foreslog DR at dække Eurovision med tegnsprog.

Han oplevede sidste år, hvordan man i Sverige forsøgte sig med en tegnsprogs-oversættelse af det svenske melodi grand prix, og da det var en stor succes blandt døve i Sverige, foreslog han DR at gøre det samme i Danmark. Det skete, og han elskede det.

- Showet var fantastisk sjovt og spændende. Jeg synes personligt, at det var imponerende at se, hvordan de seks døve performere fortolkede sangene på tegnsprog. Det fungerede absolut, og jeg håber at kunne se mere af den slags på tv fremover, skriver Lars Knudsen i en mail til metroxpress.

Se disse børns reaktion da de hører lyd for første gang i deres liv
Se disse børns reaktion da de hører lyd for første gang i deres liv

Han fornemmer, at rigtig mange danske døve så med i går. At dømme ud fra hans Facebook-feed var der i hvert fald jubel hele vejen rundt, skriver Lars Knudsen.

Metroxpress har talt med kommunikationsansvarlig hos Dansk Døves Landsforbund, Birgitte Oppermann, der i aftes så udsendelsen med en fyldt sal af døve - hun skønner, at de fleste danske døve så med i går.

Hvis Eurovision fungerer på tegnsprog, kan musikken så ikke et eller andet sted være ligemeget?

- Nej. Godt nok kan de fleste døve ikke høre musikken, men vi kan mærke bas og rytme. Både bas og rytme er begge meget vigtige elementer og giver følelser og bevægelser i kroppen, når man synger en sang på tegnsprog. Så ja, der er stadig brug for musik selvom vi ikke kan høre, slutter Lars Knudsen.

'Døve' svindlere står til udvisning
'Døve' svindlere står til udvisning

Fik du ikke set DR Ramasjangs tegnsprogs-dækning af Eurovision? Se hele udsendelsen HER.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Lars Løkke i krig med avis i nat: Min...
bt.dk
Professor: Overhængende fare for...
bt.dk
Tidligere Riis-stjerne indrømmer for...
bt.dk
Avicii døde pludseligt: Nu udtaler...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx