Af - 01/12-16 19:39

Ægte x-faktor: Derfor er L.O.C. stadig kongen af dansk rapÆgte x-faktor: Derfor er L.O.C. stadig kongen af dansk rap

Han er lyden af 00'erne. Han væltede ud af et værtshus og endte på toppen af hitlisterne. L.O.C. markerer i denne weekend 15 år som bannerfører for dansk rap.

Bildstrecke im Grossformat »

Da han først begyndte at rappe om en ho, tog det fart.

L.O.C. har i år regeret dansk rap i halvandet årti. Siden debuten ’Dominologi’ fra 2001 er det blevet til ti album, en imponerende samling hits og to historiske solokoncerter på Roskilde Festivalens Orange scene, hvilket han i denne uge markerer med fire koncerter i Danmarks største byer.

L.O.C. er for længst blevet voksen. For længst blevet større end sin egen genre, men han har også skulle kæmpe med identitet, sin status og måden verden i dag lytter til musik på.

- Jeg stødte første gang på L.O.C., da jeg gik i gymnasiet. Her kom den her skidefulde aarhusianer frem væltende rundt i gummistøvler med absinthe i hånden og ramte som en knytnæve. Det var en ligefremhed, som man ikke havde hørt før i dansk rap. Clemens var benhård gangster-rapper, Den Gale Pose kørte westcoast-player-stilen. L.O.C. var jordnær. Der var ikke noget glamourøst over hans brandert. Der var en dansk realisme i hans tekster, der var helt unik, mindes musikredaktør hos Tidal Jonas Kleinschmidt.

Ny musikvideo fra L.O.C. - Her viser han sønnike frem for første gang
Ny musikvideo fra L.O.C. - Her viser han sønnike frem for første gang

Debutalbummet ’Dominologi’, der blev lavet i samarbejde med Suspekt-vennerne Rune Rask og Troo.L.S., gjorde L.O.C. med singlerne ’Drik din hjerne ud’ og ’Absinth’ til en undergrundshelt, der helt uhørt for danske rappere kunne finde på at synge på sine omkvæd.

- Han har aldrig været teknisk eller sproglig overlegen, men du kan ikke fucke med hans flow og karisma, der er hans form for x-faktor. Bed ham om at rappe over en telefonbog, og han kan kan få det til at lyde fedt, lyder det fra Jonas Kleinschmidt.

På L.O.C.s aktuelle greatest hits-turné, banker han bagkataloget afsted med et overlegent, visuelt show, der hele tiden skærper sanserne. Det ene øjeblik er han omringet af flammer og hård, tung bass, det næste i et grønt laser-lyshav med Simon Kvamm som ’Big Brother’ stirrende frem på storskærmen.

L.O.C. har aldrig været for de sarte sjæle.

I 2003 følger han debutalbummet op med albummet ’Inkarneret’. Produktionsholdet er det samme, hitskabelonen er blot slebet skarpere, og da han den 8. september 2003 sender singlen ’Undskyld’ på banen med en tilhørende ikonisk musikvideo, træder han op fra undergrunden og direkte ind på toppen af hitlisterne.

- Jeg tiltrækker med min musik en masse forskellige mennesker. Da jeg skrev om en ho, kom der skred i tingene, brøler han fra scenen onsdag aften i Falconer Salen.

Publikum svarer igen med jubilæums-koncertens største fællessang. Når L.O.C. engang ikke er mere, vil gennembrudshittet stå tilbage som kronjuvelen i skattekisten.

- L.O.C. cementerede sin status som kongen af dansk rap, da han i 2008 udsendte sit dobbeltalbum ’Melankolia/XXXCouture’, hvor han fortolker de syv dødssynder. Det er storhedsvanvid. Det er ambitioner for fuld knald, og ingen anden dansk kunstner kunne have lavet det album. Det er her, han finder sin egen unikke stemme, fortæller Jonas Kleinschmidt om L.O.C.s hovedværk, der udkom efter, at han med 2005-albummet ’Cassiopeia’ og hittet ’Frøken Escobar’ forinden havde taget suverænt kommerciel afstand til sine forfølgere.

Den første del af karrieren var gennemført i en rus af alkohol og rendestens-romantik. Da han i sommeren 2008 træder op på Orange scene på årets Roskilde festival, som den første danske rapper nogensinde er han ædru og dybt fokuseret.

- Det var kæmpestort. Danmark har altid været et rockland. I de senere år har hiphoppen overtaget tronen, og det har L.O.C. været bannerfører for. Ikke mindst med sin omvæltning af Roskilde Festival fra en rockfestival til i dag at være en musikfestival med plads til alle mulige forskellige genrer, lyder det fra Jonas Kleinschmidt.

Der er altid en bagside af medaljen, og den 4. september 2009 står i dag som enden for L.O.C.s enevælde.

Den aften i Tivoli, meddeler den store rapper, at han ikke længere kan se sig selv som L.O.C.. Han er ikke færdig med at optræde, men han er færdig med at optræde som fest-rapper.

Herfra lugter det af identitetskrise.

L.O.C. om sit nye liv som far: Sådan trøster jeg Constantin
L.O.C. om sit nye liv som far: Sådan trøster jeg Constantin

Først går L.O.C. sammen med vennerne fra Suspekt og danner gruppen Selvmord, hvis tekster om ulykkelig kærlighed af kritikere stemples som klynkende emo-rap.

Projektet overlever kun en enkelt sæson, før L.O.C. i 2011 graver sig ned med det dystre album ’Libertiner’, der til at starte med havde arbejdstitlen ’Imens jeg venter på at dø’.

Musikbranchen begynder at ændre sig radikalt. Nye rappere dukker frem på Youtube, verden er begyndt at se musik som en gratis vare, og L.O.C. flakker rundt i forskellige projekter som et TDC-samarbejde, et job som coach i TV2-underholdnings-talent-showet ’Voice’, samtidig med at han er blevet en jaget profil i sladderbladende via sit forhold til skuespilleren Christiane Schaumburg-Müller.

L.O.C. er ikke typen, der dukker op på den røde løber, så hvordan kombinerer man ufrivilligt stjernestatus med en trang til at nå ud til folk med sin musik?

På scenen i Falconer salen onsdag aften, står L.O.C. skarpere end set længe. Han er ikke længere manden, der sætter dagsordenen i musikbranchen. L.O.C. går ikke viralt, han leverer varen så dybt professionelt og hamrende stilsikkert som 15 år på banen kan gøre det.

Tidals musikredaktør Jonas Kleinschmidt oplever stadig stor L.O.C.-efterspørgsel på streamingtjenesten. Fanbasen er intakt, og han vil stadig stå øverst på plakaterne.

- L.O.C.’s force er troværdighed. Som han rapper på en af sine nye singler ’Min homie’, ’vi er ikke længere 27’. Han er blevet ældre, der er kommet andre til gamet, men han er uden tvivl stadig en af de allerstørste. Han er en kunstner, der hviler i sig selv og som insisterer på, at mennesket og musikken skal følges ad. Han har lavet sine bangers, nu er han et andet sted, og jeg tror også, det er derfor, hans fans elsker ham, og at man stadig tager ham alvorligt. Du kan ikke fucke med L.O.C.. Liam er ægte.

L.O.C. spiller torsdag i Odense, fredag i Aalborg og lørdag Aarhus.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Morgenmadsprodukt kaldes tilbage:...
bt.dk
Rystende overvågningsvideo afslørede...
bt.dk
Bendtners mange svar: Om VM-pladsen,...
bt.dk
Eriksen og rygterne om Real Madrid og...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx