Af - 30/07-15 16:01

Ukendt Kunstners succes: Sammen og hver for sigUkendt Kunstners succes: Sammen og hver for sig

Hiphop-duoen Ukendt Kunstner fortæller, hvordan de udvikler et samarbejde, der sjældent placerer dem i studiet på samme tid.

Bildstrecke im Grossformat »

Pengemaskinen den siger klik, klik, klik, og pludselig er damerne på min pik. Tjen penge, uret siger tik, tik, tik, og før du ved af det, så’ de væk. Jeg prøver ikk’ at være noget, jeg ikke er. Jeg siger det bare, som det egentlig er. Så hvis ik’ du kan relater’, så kan du la’ det ligge eller la’ det vær’.

Hans Philip halvt rapper, halvt synger over en Jens Ole McCoy-produktion, der er både tung og legesyg (med et overraskende Soulja Boy-sample), på Ukendt Kunstners nye nummer, ‘Hellar’, som duoen lagde på Soundcloud den 13. juli.

Lyden er mindre poppet end størstedelen af debutalbummet, ‘Forbandede ungdom’, og det passer duoen storartet. De vil nemlig gerne udvikle deres intuitive tilgang til musikken og deres samarbejde over en sommer, hvor de dels skal tage de første skridt mod et nyt album, dels spille nogle af de største og mest prestigefyldte festivaler i Danmark. Med bookinger til blandt andet Roskilde Festival og Smukfest samt et forår bag sig, hvor de for anden gang solgte spillesteder som Train og Vega ud på en danmarksturné, er duoen for alvor trådt ind i rollen som professionelle musikere. Også i deres egen optik. Som Hans Philip siger om det forgangne år:

- Det har gjort meget for min selvopfattelse – jeg er gået fra at være en person, der laver lidt musik, til at være en person, der lever af det. Nu er det alvorligt.

MUSIKANMELDELSE: Kedelig territorieafpisning
MUSIKANMELDELSE: Kedelig territorieafpisning

Ukendt Kunstner bliver kørt til interviewet i en stor, sort Mercedes-firehjulstrækker med tonede ruder af deres manager, Wahid Zaferan, som de deler med vennen og rapkollegaen Sivas. Derudover er der ellers ikke meget hiphop-pompøsitet ved duoen. Imens de finder sig til rette på den Nørrebro-café, vi sætter dem stævne på, er Hans Philip i gang med at fortælle sin makker en historie fra en familiekomsammen, han netop har været til. Jens Ole McCoy lytter opmærksomt, mens de bestiller en vand hver.

I samme afslappede toneleje, som familiehistorien blev leveret i, fortæller duoen, at de dagen forinden har lavet deres første nye nummer siden det mere end et år gamle ‘Forbandede ungdom’. Ligesom deres personligheder afviger fra det gængse billede af storskrydende rappere, er deres arbejdsmetoder også uortodokse.

- Vi to er aldrig i studiet. Jeg tror seriøst, det er første gang i to måneder, griner Hans Philip, før Jens Ole McCoy tilføjer:

- Vi arbejder meget hver for sig.

- Ja, det er meget ‘new age’ internet-korrespondance, supplerer Hans Philip, før produceren tager over igen:

- Ja, vi chatter meget på internettet. Men vi er også fra en generation, hvor lige meget hvor vi er, og hvad vi laver, kan vi altid lave musik, fordi vi har en computer med. Og det med at tage i studiet er ligesom at sige: ‘Nu skal du være kreativ’. Det kan jeg bare ikke.

Citybois fyrer op for kulørt Københavner-løb
Citybois fyrer op for kulørt Københavner-løb

Selv om den fælles studietid er sparsom, forklarer makkerparret, at de er sammen ‘hele tiden’, hvilket især afstedkommer sig af et bredt netværk af fælles venner og kollegaer. At de hænger ud sammen til hverdag, hjælper dem faktisk også med at holde styr på deres musikalske udvikling.

- Vi er også i studiet, når vi ikke er i studiet, og vi planlægger, hvad der skal ske. Hans har totalt overblik over, hvad jeg har lavet, og jeg har nogenlunde overblik over, hvad han har skrevet. Når vi så er klar til, at et nummer skal laves færdig, kan vi tage ud i studiet, siger Jens Ole McCoy om deres arbejdsproces.

- Det er også blevet lidt lettere, efter jeg har fået mit eget udstyr. Jens og jeg var ude at købe mikrofon, scanner og lydkort, så kan jeg sidde derhjemme og arbejde. Til ‘Forbandede ungdom’ havde Jens i høj grad lavet nogle beat, og jeg havde skrevet noget, og så mødtes vi og indspillede på to dage. Nogle af numrene sad vi tilbage med og tænkte, det ikke fungerede. Og det er farligt, hvis man har sagt: ‘Det kommer ud den 12.!’ Så det er lidt mere bæredygtigt nu. Selv om der kun er blevet lavet et nummer, siger Hans Philip med et smil.

Under interviewet hjælper de to hinanden med at forklare deres pointer og lader faktisk ikke til at være uenige på noget tidspunkt. Den enighed forplanter sig i deres daglige samarbejde, hvor de i deres tid som Ukendt Kunstner kun har haft ét nummer, de ikke kunne enes om (Hans Philip endte med at insistere på, at det ikke skulle udgives). Og som Jens Ole McCoy forklarer det, er det netop deres ensartede tilgang til musikken, der holder Ukendt Kunstner sammen:

- Det eneste, vi har tilfælles i forhold til, hvad vi gerne vil med musikken, er, at vi har en fælles idé om, hvad vi vil musikalsk.

Det siger din yndlingssang om din hjerne
Det siger din yndlingssang om din hjerne

På trods af den musikalske symbiose var Hans Philip nervøs, da han skulle præsentere sin idé til det nye nummer for sin makker. Det bliver han, hver gang han prøver kræfter med anderledes udtryk i musikken:

- Sådan er det for mig, hver gang jeg har lavet noget nyt og skal spille det for Jens. Så kan jeg slet ikke være i min krop. Men så syntes han heldigvis, det var nice.

Faktisk kalder produceren det nye nummer ‘noget af det bedste, vi har lavet’, og tilføjer grinende:

- Så det lover godt for fremtiden!

Selv en lovende fremtid er dog svær at spå om, og for de fleste blegner succesen på et tidspunkt, som Hans Philip pointerer det på ‘Hellar’. Men hvis det sker for Ukendt Kunstner, skal det være på deres egne præmisser.

- Jeg havde det sådan med sidste plade, at hvis den ikke blev større end den forrige, var vi allerede på vej ned, og det er ret skræmmende,« siger Hans Philip, før Jens Ole McCoy tørt tilføjer:

- Det kan også godt ske nu.

Hans Philip nikker for sig selv og fortsætter tankestrømmen:

- Ja, måske var den sidste plade vores ‘peak’, men vi har fået så meget ud af det allerede nu, at vores udtryk kommer til at virke mere sikkert denne gang.

Fans af denne musikgenre er lykkeligere end alle andre
Fans af denne musikgenre er lykkeligere end alle andre

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

BT-journalist udsat for...
bt.dk
Eriksen skal være nybagt far og...
bt.dk
UHH: Vender endnu en stor stjerne...
bt.dk
Sigmund fra 'X Factor' langer ud...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx